6.2 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSpecialDe'Longhi a cumpărat halele Nokia. Compania italiană va crea peste 1.000 de...

De’Longhi a cumpărat halele Nokia. Compania italiană va crea peste 1.000 de noi locuri de muncă

Producătorul de electrocasnice italian De’Longhi, unul dintre cei mai importanţi jucători la nivel mondial, a semnat un acord de cumpărare a unităţii de producţie a Nokia de la Jucu. Tranzacţia va permite reangajarea unui mare număr dintre cei care au lucrat pentru Nokia până la finalul lunii septembrie.

Fostele hale Nokia de la Jucu şi-au găsit, astfel, cumpărător, la doar trei săptămâni după ce compania finlandeză a închis oficial unitatea de producţie din comuna clujeană. Compania finlandeză de telefoane şi firma italiană de electrocasnice De’Longhi au anunţat că s-au înţeles pentru vânzarea halelor de producţie din comuna clujeană Jucu. Cele două părţi nu au făcut publică cifra tranzacţiei, dar surse din mediul de afaceri spun că ar fi vorba de circa nouă milioane de euro. Compania italiană urmează acum să investească sume importante de bani pentru a amenaja halele de producţie în conformitate cu fluxul necesar pentru producerea de aparate electrocasnice. „Pe parcursul evaluării interesului faţă de fabrica Nokia am făcut eforturi pentru a găsi un investitor important cu planuri clare de creştere şi de a crea locuri de muncă aici în viitorul apropiat. De’Longhi a fost candidatul ideal din ambele puncte de vedere şi suntem foarte mulţumiţi că am reuşit să asigurăm un viitor fabricii, atât de repede”, a declarat Senior Vice President în cadrul Nokia, Robert Andersson. Tranzacţia va fi semnată în primul semestru al anului 2012.

„De’Longhi intenţionează să integreze facilitatea de producţie, ca parte-cheie, în cadrul strate­giei sale de dezvoltare, contribuind, astfel, la extinderea internaţională a grupului, aflat într-o perioadă de creştere accelerată. De asemenea, producătorul de electrocasnice planifică adaptarea capacităţii sale de manufactură şi diversificarea platformei sale de producţie, astfel încât să balanseze structura de producţie din Estul Îndepărtat către Europa, unde De’Longhi îşi desfăşoară deja activitatea în cadrul unei fabrici în Italia”, arată un comunicat remis de către cele două companii.

Fabrica din Jucu ar urma să fie operaţională în maximum câteva luni. Producţia va fi exportată în toată Europa de Est, din Polonia până în Ucraina, dar şi în Orientul Mijlociu. În prezent, aceste pieţe sunt aprovizionate cu aparate electrocasnice produse în fabrica din Italia a acestei companii. Însă producţia este prea mică faţă de cererea de pe pieţele emergente. Deschiderea noii fabrici din România va permite companiei De’Longhi să aprovizioneze aceste pieţe. Iar apropierea geografică de Polonia ori de Ucraina va permite, de asemenea, companiei italiene să livreze produsele cu costuri mai reduse, în condiţiile în care carburanţii devin tot mai scumpi. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a declarat că italienii vor investi la Jucu circa 30 de milioane de euro. „Noua fabrică va avea undeva între 600 şi 1.000 de angajaţi. Producţia urmează să înceapă în acest an”, a spus Alin Tişe. În Jucu, Nokia deţinea doar halele propriu-zise, iar terenul de sub fabrică aparţine companiei Tetarom, care administrează parcul industrial din Jucu. Proprietarul pachetului majoritar de acţiuni al Tetarom SA este Consiliul Judeţean Cluj.

Cine este De’Longhi

Firma De’Longhi este unul dintre cei mai importanţi producători de aparatură electrocasnică din lume. Cifra de afaceri a acestei firme este de circa 1,6 miliarde de euro. Compania operează două branduri importante, De’Longhi şi Kenwood. Dacă aparatele vândute sub brandul De’Longhi fac parte din categoria celor mai pretenţioase, cele din Kenwood fac parte din gama „populară”, low-cost. Primele informaţii arată că la Jucu vor fi produse ambele branduri. Alte branduri din portofoliul companiei italiene sunt Declima, care produce sisteme profesionale pentru răcirea aerului, Simac şi Ariete. Compania italiană este lider mondial în producţia de calorifere electrice şi aparate de aer condiţionat portabile. Un alt domeniu în care compania italiană este lider mondial este producţia de expresoare de cafea. În prezent, acest grup deţine 13 fabrici, are 30 de filia­le şi circa 7.000 de angajaţi. În 2011, veniturile grupului au fost cu 11 la sută mai mari decât în 2010. Circa 30 la sută din vânzări au fost realizate în aşa-numitele state emergente, iar după deschiderea fabricii din Jucu, acest procentaj ar putea urca la peste 40 la sută. Deocamdată, reprezentanţii companiei italiene nu au precizat dacă la Jucu vor veni şi furnizori ai acesteia sau nu.

Povestea Nokia la Jucu

Fabrica Nokia de la Jucu a fost inaugurată cu mare fast la începutul anului 2008. Atunci, conducerea companiei finlandeze de telefonie mobilă a anunţat că va sta mult timp la Jucu, însă nimeni nu se gândea la vremea respectivă că după numai trei ani şi jumătate se va pune lacătul pe halele de la Jucu. Joi, 29 septembrie 2011, oficialii fabricii de la Cluj i-au anunţat pe cei 2.200 de angajaţi că producţia de telefoane va fi oprită la finalul anului respectiv, astfel că aceştia trebuie să-şi caute de lucru din 2012. Totuşi, viitorii foşti angajaţi au fost anunţaţi că vor primi câteva salarii compensatorii şi vor fi sprijiniţi să-şi caute de lucru. Măsura închiderii fabricii de la Jucu a fost motivată de către conducerea companiei, prin faptul că asiaticii muncesc mai mult decât românii. Astfel, toate componentele, alături de comenzile viitoare, urmau să fie redirecţionate către unităţile de producţie din Coreea de Sud, India şi China, care au dovedit că pot face faţă cu brio comenzilor care ar fi mers către România.

„Nokia intenţionează ajustarea capacităţilor de producţie şi revigorarea operaţiunilor de pro­ducţie, pentru a servi mai bine reţeaua globală de clienţi, parteneri şi furnizori. Astfel, pro­duc­ţia de telefoane cu capabi­li­tăţi de bază va fi concentrată în acele fabrici care beneficiază de o pozi­ţionare optimă faţă de furnizori şi pieţele-cheie. Ca rezultat, Nokia intenţionează să închidă capacităţile de producţie din Cluj, România, până la sfârşitul anului 2011, întrucât fabricile Nokia de mare volum din Asia asigură beneficii mai mari în privinţa proximităţii şi efi­cienţei”, anunţa conducerea com­paniei într-un comunicat. De altfel, chiar dacă ar fi trebuit să se mai lucreze la Jucu şi în luna decembrie, ultimele comenzi au venit cu o lună mai devreme, iar până în 30 noiembrie toţi angajaţii au plecat, treptat, de la Jucu. În cele din urmă, aceştia au primit între trei şi şapte salarii compensatorii, în funcţie de vechimea în unitate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă