1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSpecialDe ce vinde Mechel patru combinate pe 230 lei?

De ce vinde Mechel patru combinate pe 230 lei?

Grupul rus, activ în minerit şi producţia de oţel, a decis vânzarea acţiunilor deţinute la patru combinate româneşti unui SRL deţinut de doi ruşi. Fiscul român va avea prea puţine de spus întrucât acţionarii vânzători sunt firme înregistrate în alte ţări UE.

Grupul rus Mechel a vândut pentru 230 lei (52 euro) cele patru combinate metalurgice pe care le deţine în România, ­puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă. Aceste persoane sunt Chumakova Svetlana (55 de ani) şi Chuma­kov Victor (58 de ani), ambii de cetăţenie rusă.

Vânzare impozitată în alte ţări

Din punct de vedere fiscal, câştigurile din capital, cum ar fi cele din cedarea acţiunilor, sunt impozitate. De aceea se pune întrebarea, este: 52 de euro valoarea reală la care s-a făcut tran­zac­ţia? Au încercat ruşii astfel să scape de plata unor impozite substan­ţiale pe veniturile înregistrate din vânzarea acţiu­nilor?

Consultanţii fiscali întrebaţi de România liberă despre resor­turile unei astfel de opera­ţiuni atrag atenţia că trebuie lămurite câteva aspecte înainte de o pro­nun­ţare pe tema legali­tăţii ope­raţiunii. „Trebuie clarificat cine a vândut, ce a vândut, cine a cum­părat, ce a cumpărat. În func­ţie de răspunsuri, putem trage concluziile“, spune Dan Schwartz, consultant la Scot&­Com­pany Consulting. Grupul Mechel este acţionar majoritar (între 60% şi 80% din capitalul social) la cele patru întreprinderi prin firme înregistrate în alte ţări.

Verificările privind suma la care s-a făcut tranzacţia ar putea lua în calcul valoarea de piaţă a acestor întreprinderi, dar şi nivelul datoriilor acestora. Majoritatea companiilor acţio­nare la combinatele româneşti vândute acum de Mechel provin din Elveţia (Mechel Câmpia Turzii), Cipru (Mechel Târgo­vişte), Italia (Ductil Buzău), doar Laminorul Brăila având acţionar un SRL românesc. În astfel de situaţii, de regulă, impozitarea se face pe baza tratatelor de evitare a dublei impuneri şi, ca urmare, tranzacţia poate fi verificată de regulă de Fiscul din aceste ţări, spune un consultant fiscal ce a solicitat anonimatul.

Cum argumentează Mechel vânzarea

Activele din România aveau bugetate pentru acest an pierderi de 2,4 miliarde ruble (60 milioane euro), potrivit declaraţiilor directorului general al Mechel, făcute  într-un comunicat remis presei.

Compania rusă, al cărei obiect de activitate este în principal mineritul, spune că „această tranzacţie reprezintă încă un pas în implementarea strategiei revizuite a Grupului Mechel cu scopul de a dezvolta liniile de producţie cheie şi de a renunţa la activele care nu se încadrează în profilul de bază al grupului. Am anunţat anterior intenţia de a ieşi din sectorul producţiei de oţel în Europa, care produce pierderi constant atât în prezent, cât şi în viitorul apropiat“.

Mechel afirmă că pentru acest an bugetase o pierdere de 2,4 miliarde ruble doar în România şi că renunţarea la aceste pierderi va uşura confortul financiar al acţionarilor săi. Cauza retragerii ar fi „preţurile nefavorabile de pe pieţele europene ale oţelului, legate de creşterea preţurilor pentru deşeuri feroase şi de cererea slabă pentru produse finite“.

Ponta: Mechel poate vinde pe cât vrea combinatele

Premierul Victor Ponta a promis, miercuri, sprijin pentru orice nou investitor care va ­salva uzinele Mechel din România, dar a spus că Executivul nu poate interveni în această situaţie, fiind vorba despre o firmă privată. Această companie şi-a închis operaţiunile nu doar în România, ci în 12 ţări. Premierul afirmă că Mechel ­şi-ar fi respectat toate angajamentele luate la momentul privatizării celor patru combinate. „Am verificat dacă s-au respectat toate condiţiile la momentul privatizării şi s-au respectat“, a afirmat el ieri. Întrebat despre preţul de vânzare al fabricilor din România, el a răspuns că Mechel este o companie privată „care poate să vândă şi pe două miliarde, şi pe doi lei, pentru că e privată, nu e a statului“.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă