Consilieri personali sau şefi de cabinet din cadrul Ministerului Transporturilor încasează mii de euro lunar, în urma participării lor timp de 1-2 ore la Adunările Generale ale Acţionarilor din companiile subordonate.
Membrii Adunărilor Generale ale Acţionarilor (AGA) ce reprezintă interesele capitalului de stat în societăţile comerciale, companiile şi societăţile naţionale ce funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor primesc, cu începere din luna noiembrie, pentru fiecare şedinţă la care sunt prezenţi, o remuneraţie egală cu un sfert din indemnizaţia fixă lunară a directorilor generali. Măsura este prevăzută într-un ordin emis de către ministrul Transporturilor, Ramona Nicole Mănescu (foto), la finele lunii octombrie.
Ordinul nu figurează pe site-ul de internet al ministerului. Ultimul ordin publicat este din 2008. Potrivit ordinului, membrii AGA vor primi lunar cel mult o indemnizaţie, indiferent de numărul şedinţelor AGA din compania respectivă la care participă în luna respectivă. Invers, dacă într-o lună nu va avea loc nici o şedinţă de tip AGA, membrii nu vor primi nici un ban.
Indemnizaţia AGA a crescut de 25 de ori
Până în vara acestui an indemnizaţia cuvenită pentru participarea la o AGA era cifrată la 1%, nivel stabilit în timpul guvernării PDL. În luna august, Guvernul a adoptat OG 26/2013, care măreşte de 25 de ori această indemnizaţie. Măsura a primit şi aprobarea Parlamentului în luna octombrie.
În cazul ministerului Transporturilor, majorarea deschide portiţa răsplătirii serviciilor prestate de către personalul angajat la cabinetele miniştrilor, secretarilor de stat etc., chiar dacă în marea lor majoritate acest personal nu are studii de specialitate, potrivite cu profilul companiei în care ei reprezintă interesul public.
Directori plătiţi în câte 5 AGA
O listă completă a beneficiarilor de remuneraţii grase nu poate fi prezentată, căci Ministerul Transporturilor nu a răspuns pozitiv solicitării noastre de a informa care este componenţa AGA la companiile subordonate. Mai mult, majoritatea acestor companii nu au publicată această informaţie pe site-ul lor de internet, după cum este impus legal.
Parcurgerea informaţiilor furnizate de către cele 3-4 companii care îşi respectă obligaţiile relevă surprize. Maria Mirela Voica, director de cabinet al ministrului Ramona Mănescu, este prezentă şi la AGA CFR SA şi la AGA Aeroporturi Bucureşti. Considerând salariile directorilor generali în jurul a 10.000 de euro lunar, rezultă că şefa de cabinet a Ramonei Nicole Mănescu poate încasa lunar 5.000 de euro peste salariul ei de bază cifrat, probabil la 800-1.000 de euro. Lista include alţi consilieri personali ai ministrului Transporturilor, precum Anca Boţoc, Mariana Vlad, membri AGA CFR Marfă.
Există şi performanţe. Claudiu Dumitrescu, şeful direcţiei feroviare din minister este prezent în nu mai puţin de 5 AGA.
Lista beneficiarilor acestei generozităţi include câteva zeci de persoane din cadrul ministerului. Transporturile au în subordine aproximativ 20-30 de companii naţionale şi în fiecare AGA MT are câte 2-3 reprezentanţi, unii fiind prezenţi în mai multe adunări.
Şi secretarii de stat din MT şi-au însuşit modelul. Secretarul de stat Nicu Buică şi-a desemnat unul dintre consilieri, pe Sorin Marica, fost şef al Dracula Park în AGA Tarom.
Plata sinecurilor se face, nu atât din bugetul ministerului Transporturilor, cât din bugetele companiilor în cauză, majoritatea dintre acestea fiind an de an pe pierdere.
Ce cred oamenii de afaceri
Sumele importante primite de membrii AGA pentru participarea lor la şedinţe nu par a fi meritate de aceştia, luând în calcul faptul că ei nu aduc vreo plusvaloare în activitatea companiei, ci doar implementează indicaţiile ce le sunt trasate de către conducerea MT. De aceea, nici o pregătire de specialitate a lor în domeniul respectiv nu pare a fi necesară. Dar tocmai din aceste motive oamenii de afaceri critică situaţia. ”Este o sinecură dată unora sau altora. Dacă eşti acţionar pe banii tăi, trebuie să fii tâmpit să trimiţi pe oricine în AGA, să susţină orice. În mod normal, membrii AGA nu au de ce să primească ceva. La stat însă dăm bani pe orice. Ei, membrii, nici nu ştii ce mandat au avut şi ce-au hotărât”, spune Cristian Pârvan, reprezentant al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. Mandatul uneori este însă foarte simplu. Zilele trecute, AGA Tarom s-a întâlnit cu un singur scop: să demită întregul Consiliu de Administraţie al companiei în urma refuzului acestuia de a se supune voinţei ministrului Ramona Mănescu de a-l păstra în funcţie pe directorul general Tarom, Christian Heinzmann.
Plăţile generoase vor determina întruniri ale AGA fără motiv la fiecare lună, avertizează asupra pericolului Dan Pascariu, fost preşedinte al CA Tarom. ”Prevăd că aproape în fiecare lună va fi câte o AGA cu un pretext oarecare ca să mai încaseze câte 2.500 de euro”, spune el.