2 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSpecialAPIA avertizeaza ca piata auto ar putea scadea

APIA avertizeaza ca piata auto ar putea scadea

» Noua forma a grilei taxei de prima inmatriculare ar putea afecta vanzarile autohtone de automobile fabricate in Romania.

» Cele mai afectate vor fi vanzarile Dacia, precum si viitorul inceperii productiei Ford la Craiova.

» Pana acum, taxa auto nu a avut nici o influenta asupra importurilor de masini second-hand.

Modificarile aduse taxei de prima inmatriculare ar putea duce la o scadere a vanzarilor Dacia cu 15-20%, a declarat ieri vicepresedintele Dacia, Constantin Stroe.
In calitate si de presedinte al Asociatiei Producatorilor de Automobile din Romania (APIA), Constantin Stroe a aratat ca noua forma a grilei taxei de prima inmatriculare – care prevede ca valoarea taxei va scadea o data cu cresterea varstei masinii – ar putea afecta vanzarile autohtone de automobile fabricate in Romania. Cele mai afectate vor fi vanzarile Dacia, precum si viitorul inceperii productiei Ford la Craiova. si astfel se poate repeta situatia din Polonia, unde ponderea livrarilor de autoturisme nationale este de numai 9%.

Incurajam importul de rable

Acest lucru a fost confirmat si de Brent Valmar, vicepresedintele APIA, care a explicat ca, desi taxa de prima inmatriculare este legala, fiind acceptata de Comisia Europeana  si valabila in majoritatea tarilor Uniunii Europene, prin modul de calcul acceptat este incurajat importul de rable. "Ceea ce a nascut critici din partea Comisiei Europene este o chestiune obiectiva, si anume ca taxa trebuie sa scada pe masura ce valoarea autovehiculului second-hand scade, a precizat Valmar. Suntem foarte ingrijorati, in primul rand pentru ca nu mai exista componenta importanta de incurajare a vanzarilor de masini noi, respectiv de masini second-hand cat mai noi." Acest fapt va conduce la  incurajarea importurilor de rable, fapt care ar putea sa aiba o influenta negativa asupra producatorului local si a vanzarilor de Dacii.

"Un lucru este cert, a explicat Constantin Stroe. Daca propunerea Asociatiei Producatorilor de Automobile din Romania de includere in programul «Rabla» a peste 100.000 de autoturisme nu va fi aprobata si daca importurile de masini second-hand se vor face neorganizat, precum si in conditiile in care noua grila privind taxa de prima inmatriculare va intra in vigoare, cel mai probabil de la 1 iulie 2008, vanzarile Dacia in Romania ar putea scadea cu 15 pana la 20% anul acesta."

Industria auto romaneasca: 7,2 miliarde euro
Din aceasta cauza, piata auto ar putea creste in acest an cu 5%, insa ar putea exista si o stagnare sau o scadere a acesteia, a precizat Brent Valmar. Potrivit lui Constantin Stroe, industria auto romaneasca, care cumuleaza rezultatele celor doi constructori locali si ale producatorilor de componente, a consemnat, anul trecut, o cifra de afaceri de 7,2 miliarde euro, in crestere fata de 5,6 miliarde euro in 2006.
Dacia a vandut anul trecut cele mai multe masini, respectiv 94.949 unitati, reprezentand o cota de piata de 30,1%. Insa, per total, vanzarile autoturismelor produse in Romania au scazut, anul trecut, cu 6,9%, fata de 2006, la 110.902 autoturisme, in timp ce importurile au crescut cu 49,2%, la 204.719 unitati. In schimb, taxa de prima inmatriculare nu a avut nici o influenta asupra importurilor de masini second-hand, care au crescut, in 2007, cu 5%, fata de 2006, la 123.842 unitati.

Cele mai citite

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...

Românii, tot mai nemulțumiți de viață: Criza politică urcă pe lista principalelor temeri

Războiul din apropierea României rămâne o sursă majoră de îngrijorare pentru 24% dintre respondenți Un sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES)...
Ultima oră
Pe aceeași temă