5 C
București
duminică, 10 noiembrie 2024
AcasăSpecialAfacerile Petrom pot fi afectate dacă licenţele de explorare nu sunt înnoite...

Afacerile Petrom pot fi afectate dacă licenţele de explorare nu sunt înnoite în septembrie de ANRM

Afacerile OMV Petrom (SNP) pot fi afectate dacă licenţele de explorare, care vor expira în luna septembrie, nu vor fi înnoite de ANRM, iar birocraţia, corupţia şi modificările sistemului fiscal vor avea efecte negative asupra grupului austriac OMV, se arată într-un prospect al grupului, informează Mediafax.

Activitatea Petrom poate fi afectată în sens negativ dacă licenţele de explorare nu sunt înnoite. Cele mai multe licenţe de explorare vor expira în luna septembrie. Înnoirea acestora este imperativă pentru Petrom”, se arată în prospectul realizat de grupul austriac de petrol şi gaze OMV în vederea unei majorări de capital de până la 900 milioane euro.

În prospect se arată că după ce Petrom a ajuns la o înţelegere cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), subiectul a ajuns să fie discutat la nivel guvernamental, iar dacă licenţele nu vor fi înnoite sau înnoirea lor va fi întârziată sau vor fi emise în condiţii nefavorabile Petrom, afacerile companiei vor fi afectate.

Preşedintele ANRM, Alexandru Pătruţi, nu a putut fi contactat penttu declaraţii.

În februarie 2010, directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, declara că grupul va negocia cu Guvernul valoarea redevenţelor pe care compania le va plăti după 2014 pentru activităţile de exploatare a petrolului şi gazelor naturale.

Grupul mai este expus schimbărilor fiscale referitoare la redevenţe şi taxe aplicate ţiţeiului şi gazelor produse, având în vedere că regimul special de taxare impus la privatizare expiră în 2014. Potrivit contractului de privatizare al Petrom, compania va plăti, până în 2014, către bugetul de stat, redevenţe plafonate la un nivel redus.

În document se arată că, spre deosebire de standardele din ţările vest-europene, în România riscurile legislative, economice şi politice sunt mai mari, iar relaţiile dintre mediul privat şi Guvern pot fi deteriorate de ineficienţa birocratică, lipsa transparenţei şi corupţie.

Birocraţia, corupţia, deficienţele sistemului legislativ, contracţia economică şi competenţele largi ale organismelor de audit pot avea efecte adverse asupra operaţiunilor grupului în România”, se spune în prospect.

După Grecia şi Bulgaria, România este percepută ca a treia cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană, arată OMV, citând un studiu al Transparency International pentru 2010.

„Întrucât licenţele de explorare ale Petrom au fost acordate înainte de privatizare, în baza faptului că era o companie petrolieră naţională, companiei s-ar putea să i se ceară să urmeze procedurile de achiziţii publice”, potrivit documentului.

Astfel, dacă va trebui să respecte legislaţia privind achiziţiile publice, Petrom va suporta costuri mai mari şi profitabilitatea companiei va avea de suferit.

De asemenea, OMV se aşteaptă ca Petrom să primească în continuare, „din când în când”, controale ale instituţiilor de verificare, pentru încălcarea regulilor sau pentru pretinse încălcări ale legilor şi reglementărilor.

Grupul austriac OMV a preluat Petrom în 2004, în urma unui proces de privatizare.

Cele mai citite

Resorturi de lux în Phuket, cea mai frumoasă insulă din Thailanda 

Când vine vorba despre o călătorie în Thailanda, o destinație cu priveliști impresionante este Phuket. Este adevărat, nu toți turiștii includ această regiune în...

China este interesată să cumpere din România lucernă și piei de bovine

În perioada următoare, vor fi deschise piețele din Tunisia și Kuweit pentru exportul de animale, anunță ANSVSA Una dintre destinațiile importante în care țara noastră...

Firmele din sectorul 1, premiate de CCIB

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), cu sprijinul Primăriei de sector, a organizat în Aula Carol I din sediul său istoric Topul...
Ultima oră
Pe aceeași temă