2.4 C
București
luni, 30 decembrie 2024
AcasăSpecial2012, Sfârşitul unei epoci pentru companiile de asigurări

2012, Sfârşitul unei epoci pentru companiile de asigurări

Prima medie încasată de companiile de asigurări a scăzut, la fel şi vânzările de poliţe, în timp ce valoarea daunelor plătite creşte constant. CSA a introdus penalizări pentru companiile care nu îşi respectă angajamentele. De la anul, piaţa de profil va trebui să  arate cu totul diferit.

Formula de business bazată pe costuri mici şi plăţi cu întârziere la poliţele auto nu mai poate fi aplicată fără a pune serios în pericol stabilitatea companiilor care o practică. Datele aferente primelor nouă luni din acest an arată clar că doar companiile solide, care vor reuşi să menţină un echilibru între costurile poliţelor, volumul vânzărilor şi daunele plătite, vor continua să existe fără probleme semnificative.

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor dă şi ea o mână de ajutor în sensul stabilizării pieţei prin adaptarea legislaţiei la normativele europene, mult mai dure decât condiţiile practicate până acum pe piaţa locală. Nici un asigurător nu îşi va mai putea permite să practice preţuri „de dumping” în condiţiile în care vânzările scad
oricum, iar valoarea daunelor creşte.

Întârzierile la plată nu vor mai putea fi o soluţie din moment ce fiecare zi de întârziere va fi penalizată cu 0,2% din valoarea despăgubirii cuvenite.

Paradox: prime mai mici, daune şi rezerve mai mari

„Prima de asigurare RCA medie anualizată pe total sistem, înregistrată în primele nouă luni ale acestui an, a fost de 472 lei, în scădere cu 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când valoarea primei medii a fost de 621 lei”, arată datele Comisiei de Supraveghere a Asi­gu­rărilor(CSA). Lucru mai grav, această evoluţie nu a reuşit nici măcar să ducă la o revigorare a vânzărilor de poliţe, care au continuat, de asemenea, să scadă şi, în plus, dauna medie plătită a crescut în aceeaşi perioadă cu 8%, până la 5.183 de lei. Ca urmare, şi rezervele de daună constituite de companii au crescut substanţial.

La data de 30 septembrie 2011, companiile de asigurare aveau constituite rezerve de daune avizate pe segmentul RCA în valoare de aproximativ 1,4 miliarde lei, nivel în creştere cu 33%, faţă de aceeaşi dată a anului trecut. Piaţa românească de asigurări a scăzut în primele nouă luni cu 3,7%, la 6,08 miliarde lei. Piaţa de asigurări generale a scăzut în primele nouă luni cu 5,89%, la 4,8 miliarde lei, trasă în jos mai ales de declinul segmentului auto, în timp ce piaţa de asigurări de viaţă a sporit cu 5,38%, la 1,29 miliarde lei.

Lege mai dură. Penalizări pentru întârziere

Companiile care practică preţuri cu mult sub media pieţei vor fi lovite din două părţi având în vedere că, de cele mai multe ori, ele sunt şi cele care plătesc cu întârziere.

„Asigurătorii care nu îşi îndeplinesc obligaţiile ce decurg din poliţele RCA sau şi le îndeplinesc defectuos vor plăti, pentru fiecare zi de întârziere, penalizări de 0,2% din valoarea despăgubirii cuvenite”,  arată un comunicat al CSA.

Aceasta nu este însă singura modificare adusă legislaţiei. Limita maximă pentru pagube materiale produse în accidente creşte la 1 milion de euro, iar cea pentru vătămări corporale şi deces – până la 5 milioane de euro.

Toate aceste modificări, împreună cu semnalele date de cifrele din primele nouă luni ale acestui an, vor avea un singur efect: creşterea preţului poliţelor, care, potrivit estimărilor unor specialişti, ar trebui să ajungă la minimum 160-180 de euro pe an pentru RCA, faţă de puţin peste 110 euro cât sunt în prezent. 

Alte schimbări la „legea RCA”

  Asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii dacă, în termen de cel mult trei luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat păgubitului respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii.

  Termenul în care asigurătorul are obligaţia de a comunica asiguratului/păgubitului intenţia de a desfăşura investigaţii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucrătoare.

  În cazul daunelor pentru care valoarea reparaţiilor este posibil să depăşească valoarea vehiculului avariat, asigurătorul are obligaţia de a comunica păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, valoarea maximă a despăgubirii ce poate fi acordată.

Cele mai citite

Fonseca, demis de AC Milan! Sergio Conceicao preia echipa înaintea Supercupei Italiei

Paulo Fonseca și-a încheiat mandatul la AC Milan după remiza din derby-ul cu AS Roma, scor 1-1. Conducerea clubului a decis să-l înlocuiască pe...

OFICIAL – Fabio Cannavaro este noul antrenor al lui Dinamo Zagreb. Primul test, cu Arsenal Londra

Fabio Cannavaro (51 de ani), fost câștigător al Balonului de Aur și campion mondial cu Italia, a fost instalat oficial pe banca tehnică a...

Lansarea GTA 6 se anunță a fi cel mai mare eveniment din domeniul divertismentului din 2025

Lansarea mult așteptată a jocului GTA 6 se preconizează a deveni cel mai mare eveniment din domeniul divertismentului din 2025, generând venituri estimate de...
Ultima oră
Pe aceeași temă