16.6 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialIncrederea germanilor nu ajuta bursele europene

Increderea germanilor nu ajuta bursele europene

A doua zi de scadere din aceasta saptamana pentru pietele europene datorita sectorului financiar. Ca motive: temerile analistilor privind posibilitatea inregistrarii de pierderi suplimentare si rapoartele ce semnalizeaza cresterea inflatiei cu ritm superior estimarilor. Pe de alta parte, indicele increderii in mediul economic din Germania s-a imbunatatit peste asteptari in august, reflectand o presiune mai scazuta in privinta perspectivelor macroeconomice, pe fondul scaderii preturilor petrolului si deprecierii monedei europene. Indicele a crescut la -55,5 in aceasta luna, de la minimul record de -63,9 in iulie, in timp ce estimarile indicau o apreciere mult mai temperata, pana la -62. Preturile la producator din Germania au crescut anualizat in iulie la 8.9%, cel mai accelerat ritm din 1981.

Actiunile companiilor din sectorul financiar au afectat cel mai mult indicele, reprezentand aproape jumatate din declinul FTSEurofirst 300, dupa publicarea unui articol in publicatia Barron, potrivit caruia guvernul american ar putea sa nu aiba de ales si sa fie fortat sa nationalizeze grupurile financiare Freddie Mac si Fannie Mae.

Titlurile Royal Bank of Scotland s-au ieftinit cu 5,9%, in timp ce actiunile Commerzbank si Fortis au pierdut 4,9%, respectiv 5% din propria valoare.

Si actiunile companiilor de asigurari au fost afectate. Astfel, pretul titlurilor Axa a scazut cu 3,9%, iar cotatiile Legal & General si Prudential au pierdut 4,4%. Chiar daca rezultatele financiare raportate de asiguratorii europeni, in prima jumatate a anului, au aratat ca performantele financiare ale sectorului asigurarilor raman bune, in ciuda expunerii la turbulentele de pe pietele de capital, conform Moody’s.

Indicele sectorului bancar european DJ Stoxx a coborat cu 4,3%.

Pretul actiunilor Deutsche Postbank a coborat cu 6,5%, dupa ce unele surse au declarat ca negocierile de vanzare a participatiei majoritare detinute la Postbank s-au oprit. Indicele sectorul bancar european a pierdut 33% de la inceputul anului, din cauza crizei de pe piata creditelor subprime din SUA, care a condus la scaderea semnificativa a valorii activelor detinute de institutiile financiare.

Goldman Sachs a modificat in urcare rating-urile mai multor retaileri europeni, printre care Carrefour, Metro si Delhaize, cresterile reflectand atat perspectivele de crestere anticipate de analistii bancii americane de investitii, cat si noua metodologie de calcul a evaluarii companiilor.

Astfel, Carrefour, Delhaize si retailerul britanic de imbracaminte Next au primit recomandarea "Buy" (cumpara), de la "Neutral" (neutru), iar rating-ul Metro a fost imbunatatit de la "Sell" (vinde) la "Neutral".

La inchiderea sedintei de tranzactionare din 19 august, pe piata pariziana indicele CAC 40 a coborat cu 2,61%, la 4.332,79 puncte, iar indicele german DAX, al bursei din Frankfurt, a scazut cu 0,20%, la 6.432,88 puncte.  Indicele FTSE100, al principalelor actiuni listate la bursa din Londra, a coborat insa cu 2,38%, la 5.320,40 puncte.

Indicele FTSEurofirst 300, care include actiunile celor mai importante companii europene, a incheiat sedinta in scadere cu 2,5%, la 1.159,39 puncte. Pe parcursul tranzactiilor de marti, indicele a atins un minim de 1.159,05 puncte, nivelul cel mai scazut din data de 5 august.

Indicele olandez, Amsterdam Exchanges, s-a depreciat cu 2,86% la 398.75 puncte. Indicele bursei nordice, OMX Stockholm 30 Index, a avut o corectie de 4,26%, iar indicele elvetian Swiss Market a scazut cu 1,61%.

Mai multe informatii financiare si bursiere puteti gasi pe www.romaniafinanciara.ro

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă