3.7 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialCe surprize ne rezervă bursa în 2011

Ce surprize ne rezervă bursa în 2011

Acţiunile companiilor din sectorul energetic, precum şi ale Fondului Proprietatea vor constitui motoarele Bursei de Valori Bucureşti în 2011, estimează specialiştii din piaţa bursieră. Unii dintre brokeri consideră că şi acţiunile celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF), ale BRD sau ale Bursei de Valori Bucureşti (BVB) vor fi puternic tranzacţionate în acest an.

„Cred că cel mai dinamic sector şi pentru anul 2011 se anunţă ca fiind tot sectorul energetic, performerul din 2010. Acţiunile cu acest profil de genul, Transgaz, Transelectrica, SNP Petrom vor fi vedetele şi pentru 2011. Printre acţiunile pe care le recomand la achiziţie în 2011 se anunţă şi acţiunile Fondului Proprietatea, având în vedere structura de activ a fondului. Peste 70% din activele fondului sunt acţiuni din domeniul energetic (SPN, Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, EON-ri, Electrica Distributie)”, ne-a declarat Adrian Lupşan, director adjunct la Intercapital Invest.

La rândul său, Alin Brendea, director de operaţiuni la Prime Transaction, este de părere că portofoliile de acţiuni se vor structura tot pe vechile acţiuni.
„Din păcate oferta de acţiuni listate nu s-a îmbunătăţit semnificativ în ultimii ani. Ca atare noile vedete sunt…tot cele vechi. Vorbim de acţiuni SIF, SNP Petrom, Transgaz sau BRD. În general, acţiunile care se selectează în portofoliul fiecărui investitor depind de profilul de risc al acestuia, astfel încât este imposibil să avem un raspuns unitar”, ne-a precizat Brendea.
Brokerii apreciază că un portofoliu diversificat poate să asigure profituri investitorilor la bursă. „Personal aş miza pe un portofoliu bine diversificat, care să includă cel puţin următoarele sectoare: utilităţi, energie, farmaceutice, industrie auto, industrie chimică, transporturi şi servicii conexe”, a explicat Iulian Panait, preşedinte KTD Invest.

 

„Nu este normal să numărăm pe degete în ultimii ani listările de la BVB”
Reprezentanţii societaţilor de brokeraj cred că bursa românească este puţin atractivă pentru investitorii străini pentru că aici se tranzacţionează acţiunile a puţine companii mari, cu lichiditate crescută pe care se pot face tranzacţii importante, de milioane de euro.

„Încă lipsesc câteva elemente esenţiale de atractivitate, deşi trebuie să recunoaştem că în 2010 s-au facut mulţi paşi importanţi. Avem nevoie ca lichiditatea să fie impulsionată de apariţia market maker-ilor, ori aceştia nu vor fi cu adevărat prezenţi în piaţă până când nu vor fi implementate tranzacţiile de vânzare în lipsă (short selling), deoarece fără aceste tipuri de tranzacţii nu-şi pot acoperi în totalitate riscurile operaţionale. În afară de acestea, investitorii străini îşi doresc conturi globale”, explică preşedintele KTD Invest.

Pe de altă parte, piaţa autohtonă nu beneficiază de listări noi şi de alte produse bursiere pentru a fi atractivă. ” Piaţa locală de capital duce lipsă de produse atractive. Lipsa unor listări noi este poate ceea mai mare problemă a pieţei de capital locale. Nu este normal să numărăm pe degete în ultimii ani listările de la BVB. Criza prin care trec pieţele globale nu este o scuză. Toate pieţele din regiune au resimţit această criză, însă toate aceste pieţe au adus IPO-uri (ofertă publică iniţială – n.red.) interesante la tranzacţionare. Este suficient să ne uităm la colegii noştrii din Polonia unde numai în 2010 au realizat oferte publice prin care au atras peste 6 miliarde euro”, a mai spus Lupşan.

„În primul rând, lipseşte lichiditatea”

Brokerii cred că problemele economice şi incertitudinea legislativă duc la creionarea unui mediu economic instabil şi lipsit de coerenţă, care poate influenţa negativ hotărârile unor investitori străini. „Bursei noastre îi lipseşte în primul rând lichiditatea necesară pentru o evoluţie echilibrată. În al doilea rând o oferta mai diversificată de instrumente financiare tranzacţionabile. În al treilea rând, şi cel mai important, un mediu economic propice investiţiilor, care să ofere garanţii că oportunităţile de investiţie nu sunt anulate de riscurile economice inerente unui mediu economic instabil şi lipsit de coerenţă”, apreciază Alin Brendea.

 

Ce sunt conturile globale

Una dintre măsurile care vor impulsiona tranzacţiile pe BVB în acest an este introducerea conturilor globale. Contul global este un concept tehnic larg utilizat pe marile pieţe de capital. Astfel, Depozitarul Central alocă un cont de tranzacţionare pentru fiecare intermediar (societatea de brokeraj-n.red.), cont pe care casa de brokeraj realizează toate tranzacţiile pe clienţii proprii. Pe de altă parte, casa de brokeraj respectivă este obligată să realizeze o evidenţă distinctă pentru tranzacţiile realizate de către fiecare client în parte prin utilizarea unui backoffice avansat. Folosirea conturilor globale se aplică în acest moment pentru tranzacţiile realizate pe Erste Bank (ticker EBS) la Bursa de Valori Bucuresti, iar aceste conturi permit utilizarea short-selling-ului, pentru tranzacţiile în marjă. „Până la urmă este un semn de normalitate şi încet, încet piaţa locală de capital se apropie de practicile utilizate de marile pieţe de capital”, a conchis Adrian Lupşan.

Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu
Razvan Voiculescu, redactor Rl online
Cele mai citite

BEJ Argeș: Alina Gorghiu a încălcat legea electorală printr-o postare după încheierea campaniei

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a contestat decizia la Biroul Electoral Central, susținând că nu a încălcat legea Biroul Electoral Județean Argeș a transmis că ministrul...

Alegerile prezidențiale 2024: Peste 45.000 de angajați MAI, mobilizați pentru primul tur de scrutin

Cătălin Predoiu a cerut sancționarea fermă a oricărei încercări de cumpărare de voturi sau mită electorală Duminică, la primul tur al alegerilor prezidențiale, peste 45.000...

Referendumul din București validat: Peste 40% prezență la vot până la ora 20:00

Bucureștenii au fost chemați duminică, 24 noiembrie 2024, să participe la un referendum local organizat de primarul general Nicușor Dan, desfășurat simultan cu primul...
Ultima oră
Pe aceeași temă