Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a anunţat luni că în şedinţa de guvern de duminică s-a stabilit ca reprezentanţii ministerelor Muncii, Finanţelor şi Justiţiei să găsească o formulă de act normativ care să permită reducerea salariilor din companiile şi regiile cu capital de stat. La doar câteva ore după afirmaţiile ministrului Muncii, un alt reprezentant al Guvernului, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, afirmă însă că nu va fi vorba de nici o re-ducere cu 25% a salariilor angajaţilor din companiile de stat. El a adăugat că se lucrează la un proiect de lege şi că nu poate da mai multe informaţii.
„La şedinţa de guvern s-a stabilit ca Ministerul Finanţelor, împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Justiţiei, să găsească o formă de act normativ până miercuri, care să permită ca şi salariile din întreprinderile şi regiile cu capital de stat să poată să fie reduse cu 25%”, a declarat ministrul Muncii, precizând că acest act normativ va viza inclusiv companiile CFR şi Tarom.
În schimb, Sebastian Vlădescu susţine: „La companiile care sunt cu capital de stat se va aplica un alt sistem şi se lucrează acum la un proiect de lege. Această reducere cu 25% a tuturor salariilor din companiile de stat nu va fi aplicată”. Declaraţiile lui Sebastian Vlădescu îl contrazic şi pe premierul Emil Boc, care spunea în urmă cu o săptămână că „reducerea de 25% se va aplica şi salariaţilor de la companiile şi societăţile naţionale unde statul are capital majoritar sau integral de stat”.
Nu este prima oară când guvernanţii fac declaraţii contradictorii referitoare la aplicarea măsurilor de austeritate. O astfel de dispută a mai avut loc în perioada în care se discutau procedeele de reducere a pensiilor şi tot între ministrul Muncii şi ministrul Finanţelor Publice. În timp ce ministrul Muncii, Mihai Şeitan, îi asigura pe pensionarii prezenţi la protestul din faţa Palatului Parlamentului că pensiile mai mici de 1.000 de lei nu vor fi micşorate, ministrul Finanţelor îl contrazicea, afirmând că „nu poate fi aplicată o reducere diferenţiată a pensiilor, deoarece acest lucru ar presupune modificarea punctului de pensie”.