1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Recuperare greoaie la fondurile pe actiuni

Recuperare greoaie la fondurile pe actiuni

» Fondurile mutuale profilate pe actiuni au recuperat o parte din pierderile inregistrate ca urmare a crizei, dar bilantul performantelor pe ultimii trei ani ramane pronuntat negativ. Campioanele perioadei de restriste financiara raman fondurile pe obligatiuni si cele monetare.

Judecand dupa evolutia de pana acum a celor doi indici bursieri importanti, BET si BET-FI, 2009 a fost un an bun. Aparent, procentele de crestere de pana acum (BET – 64,7% si BET FI – 72,5%) ar contrabalansa scaderile dramatice din 2008 (BET –70,5%, BET-FI – 84%). Numai ca, la bursa, aritmetica procentelor nu este atat de binevoitoare. O scadere de 50% are nevoie de o crestere de 100% pentru recuperarea pierderii. Iar una de 70% cere o revenire de peste 300%! Un singur an prost, cum a fost 2008, umileste castiguri pe care le pot aduce trei-patru ani foarte buni. Statisticile Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF) tin, de exemplu, evidenta performantelor pe ultimele 36 de luni. Una peste alta, 2007 a fost un an bun pentru bursa, chiar daca in vara apareau primele semne ale crizei ce avea sa urmeze.

Din sapte fonduri pe actiuni, cat apar in evidentele AAF, nici unul nu a reusit sa revina pe plus. Scaderile sunt inca intre -64% si -28%, desi unii administratori au recuperat cat au putut pe seama revenirii bursiere incepute in primavara acestui an. Fondul care a prins cel mai bine voleul bursier de anul acesta, Active Dinamic (peste 71% crestere de la inceputul anului), mai are de recuperat 38% ca sa treaca pe plus, la bilantul de 36 de luni. Cel mai mult au de muncit administratorii de la Napoca: cu 25% crestere anul acesta, va mai dura pana ce handicapul de -64% va fi recuperat.

Pe segmentul diversificatelor, statisticile AAF indica un singur rezultat pozitiv pe ultimii trei ani: BT Clasic se poate lauda cu aproape 22% pe plus, semn ca administratorii s-au orientat din vreme si au adaptat portofoliul la conditiile aspre de pe pietele de capital. Potrivit datelor publicate, trei sferturi din plasamente sunt in instrumente cu venit fix (majoritatea in depozite bancare si o buna parte in obligatiuni) si 18% in actiuni cotate la BVB. Anul acesta administratorii au obtinut o crestere de 24,5% (date AAF, la finele lunii octombrie). La capatul celalalt, Fondul Transilvania are de recuperat peste 38% ca sa paraseasca zona negativa pe ultimele 36 de luni. Fondul are in portofoliu aproape 38% actiuni contrabalansate cu 43% plasamente in depozite. De la infiintare, fondul – unul dintre cele mai vechi din piata – are totusi un randament anualizat pozitiv foarte bun (27,1%).

Cele mai bune "umbrele" de criza au fost fondurile pe obligatiuni si cele monetare. Orizont, cu aproape 40% crestere la 36 de luni, deschide seria celor sase fonduri incadrate de AAF in categoria obligatiuni. Monetarele, cu doua fonduri active in ultimii trei ani, raporteaza randamente de 25% (Bancpost) si 31% (Simfonia). Cel mai slab rezultat pozitiv din ambele categorii este de 11% (BRD Concerto). In fondurile monetare sunt cei mai multi bani plasati, raportat la intreaga piata a fondurilor mutuale deschise; este categoria cu cel mai mare numar de investitori, peste 60.000, si cu active care aproape s-au cvadruplat in ultimul an. Fondurile de obligatiuni detin un sfert din activele pietei, iar in ultimele patru luni pe acest segment au intrat din ce in ce mai multi bani. Iar in cazul unor fonduri semnul negativ nu pare sa mai reziste mult.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă