2.2 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Pune bani deoparte. Vin vremuri grele!

Pune bani deoparte. Vin vremuri grele!

» Toata lumea vorbeste de criza. Ai auzit poate de pe la cunoscuti, ca anul viitor va fi un an greu. Daca n-ai auzit, repet: 2009 va fi un an greu.

Nu ma gandesc la cei care au bani si care in loc de senvis cu somon fumé o sa cumpere, pentru gustarea de la birou, senvis cu piept de pui. Ma gandesc la omul cu credite  (eventual indatorat pana la limita acceptata de banca), platit cu salariul mediu – sau pe aproape – si cu slaba rezistenta la tentatiile din luna exceselor. Adica decembrie, luna cadourilor, a cumparaturilor – multe, de fapt, inutile –, a mofturilor de tot felul, a banilor cheltuiti cu larghete, ca doar – nu-i asa – "o data pe an vin sarbatorile de iarna". O precizare: nu te indemn sa fii zgarciob, ci doar ponderat, macar un pic mai atent cu bugetul personal decat in anii trecuti.

Ma ingrijoreaza de-a binelea stirea cu "romanii campioni europeni la cumparaturi". De ce credeti ca in celelalte economii europene supermagazinele au vanzari in scadere? Sunt nemtii, de exemplu, mai prosti decat noi? Ori spaniolii? Ca mai saraci decat noi nu sunt… De ce au ales sa stranga cureaua? Nu cumva pentru ca sunt mai precauti? Pentru ca strang deja bani albi pentru zile negre?

Semnele anului viitor sunt vizibile, totul e Sa VREI sa le vezi. Banii sunt mai scumpi, dobanzile au crescut deja, iar imprumuturile sunt mai greu de obtinut. Banca Nationala se bucura ca ritmul creditarii a incetinit, si nu degeaba. In conditii de criza globala, nu e sanatos sa consumi pe datorie, mai ales daca banii cheltuiti se duc pe bunuri si servicii importate, deci nu ajung la salariati din Romania.

Incep sa apara si la noi primii someri ai crizei. Da, poate nu te numeri printre cei peste 16.000 de concediati din primele noua luni ale acestui an. INCa! Pentru ca vor urma alti 17.000 pana la sfarsitul anului, potrivit estimarilor guvernamentale. si cine stie ce-om mai auzi dupa ce se incheie alegerile. Sunt companii nevoite sa-si reorganizeze activitatea, sa trimita oameni acasa in asa-numitul somaj tehnic, iar primele luni din 2009 vor fi, zic eu, critice.

Ianuarie si februarie ne cam gasesc pe toti cu portofelele usurate. Am "spart" de Craciun, am cheltuit de Revelion, dar ratele si facturile nu tin cont nici de sarbatori, nici de mofturile noastre. Vom fi in plina iarna si, daca avem parte de zile friguroase, facturile de incalzire vor fi mai mari. Asa ca n-ar fi rau sa pui ceva bani deoparte sau chiar sa achiti, in decembrie, in avans, vreo doua-trei rate, la credit. Daca la anul ajungi sa imprumuti bani ca sa achiti ratele, nu te vad bine!

Daca ai masina, poate n-ar fi rau sa iei in calcul ca polita RCA, de exemplu, va fi mai scumpa in 2009. O varianta ar fi sa o achiti in rate, insa chiar si asa, pe tot anul, ai putea plati in plus 15-20%; scumpirea pentru 2009 a fost anuntata inca de la inceputul acestui an.
In perioada ianuarie-martie vor veni si impozitele pe locuinta si masina. Alti bani, alta distractie. Le poti plati si pe astea esalonat (trimestrial), dar pana in martie tot trebuie sa ai banii pentru prima rata (scadenta pe 15 martie).

Sunt sanse sa primesti prima de Craciun? Eu zic s-o pui frumusel intr-un depozit la banca sau macar intr-un cont de economii. Prin februarie-martie s-ar putea sa-ti fie de mare folos!

Atentie la cheltuielile facute cu bani din descoperitul de cont! Nu uita ca, intre timp, dobanzile au crescut, asa ca "overdraftul" te va costa mai mult.
Cumpara cumpatat, eventual fa-ti o lista, pentru ca in plin sezon de cumparaturi supermarketurile scot la bataie artileria grea: promotii care te indeamna sa cumperi dublu sau triplu fata de cat ai nevoie, rafturi special scoase in calea cumparatorilor compulsivi, sau "oferte limitate" care iti dau senzatia ca prinzi ultimul tren pentru cea mai buna cumparatura din an.

O spun iar: 2009 va fi un an greu si doar cei cumpatati vor trece cu bine, mai ales daca bugetul personal duce povara unor imprumuturi bancare. Iar ca sa ajungeti la cumpatare, incercati din decembrie sa puneti in practica formula "magica" a oamenilor cu castiguri moderate si fara probleme financiare: cheltuiti in fiecare luna un pic mai putin decat castigati iar diferenta puneti-o la pusculita! Va spun de pe acum ca n-o sa va para rau…

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă