Bancile se intrec in ultima vreme in a veni in fata publicului cu produse sofisticate–ultima oferta OTP Green Energy – propunandu-i sa parieze o mica parte din suma alocata, cam cat dobanda aferenta unui depozit, pe evolutia unui indice. Regula jocului: capitalul investit e garantat, dar profitul potential e plafonat
Cel mai recent produs structurat e fondul inchis vandut de OTP Asset Management (OTP Green Energy) prin Intercapital, sucursalele OTP Bank si BRD-GSG. De ce nu suntem entuziasmati din principiu de astfel de produse? La nivel global, suma contractelor cu produse derivate insumeaza o valoare de peste zece ori, cat cea a PIB-ului mondial, derivatele fiind considerate o adevarata arma de distrugere in masa prin prisma riscului de contraparte (din acest motiv nici nu au fost lasati sa cada dinozaurii din mediul financiar-bancar din SUA). Daca am fi vorbit de un fond mutual care sa investeasca banii in actiunile celor zece companii axate pe exploatarea energiei regenerabile de care se vorbeste in prospect, am fi inteles. Numai ca fondul OTP nu face asta, ci plaseaza o mica parte din bani in produse derivate care urmaresc evolutia indicelui ERIXP (European Renewable Energy Index Price Return), elaborat de Société Générale, iar restul sumei atrase sta cuminte intr-un depozit.
Nici nu mai intelegem in acest context de ce mai e nevoie de asigurarea investitorilor ca au capitalul initial investit in siguranta (printr-o scrisoare de garantie emisa de OTP Bank), devreme ce banii sunt stransi pentru a fi plasati intr-un depozit in cea mai mare parte, iar numai in mica masura, cam cat dobanda, sunt "investiti"? Observati ca profitul minim garantat (12% din suma "investita") in cei trei ani si jumatate de functionare a fondului e comparabil cu randamentul unui depozit la termen in euro, poate chiar usor sub. Profitul insa este plafonat la un anumit procent din variatia indicelui. Citam din prezentare. "Cota de participare la performanta a investitorilor este stabilita in functie de suma performantelor lunare plafonate la maximum X% pe luna ale indicelui ERIXP, platita catre investitori la maturitatea fondului.
Limita de variatie superioara lunara notata cu X% are o valoare cuprinsa intre 4,0 si 5,5% pe luna, va fi anuntata in maximum zece zile lucratoare dupa inchiderea ofertei publice si ramane fixa pe toata durata de viata a fondului." Cu alte cuvinte, daca indicele creste cu 10% intr-o luna, profitul se imparte frateste intre investitor si Société Générale, daca indicele scade cu 10%, investitorul ia integral pierderea in luna respectiva, limitandu-si in acest fel performanta finala. De ce as fi tentat sa investesc intr-un asemenea fond? Ca sa imi multiplic dobanda aferenta unui depozit? Ce se intampla daca dupa listarea la BVB cotatiile sunt sub valoarea nominala, chiar daca indicele ERIXP nu a scazut intre timp, si am nevoie de bani inainte de scadenta? Vand in pierdere (adaugati aici si comisionul brokerului)? Marturisesc ca mi-au trebuit minute bune, intrebari repetate si reformulate pentru a intelege mecanismul de functionare si o mare parte din detaliile tehnice (nici cei care vindeam produsul nu le cunosteau integral, iar asta spune multe) ale acestui produs structurat.
Sfatul nostru: investiti, daca credeti in perspectivele energiei regenerabile, in actiunile companiilor din compozitia indicelui, doar o mica parte din capitalul personal, si uitati de produsele prea abstracte pentru a fi intelese de muritorii de rand. Criza actuala se datoreaza, de altfel, acestui gen de sofisticare financiara. Companiile respective sunt: Vestas Windsystems din Danemarca (pondere de 25,04% in cosul indicelui); Gamesa Corp. Tech din Spania (11,06%), Iberdrola Renovables din Spania (10,71%); Verbund Akt din Austria (9,56%); Renewable Energy Corp. din Norvegia (9,41%); Edp Renovaveis din Spania (8,56%); Solarworld din Germania (7,81%); Q—Cells din Germania (6,79%); Envitec Biogas din Germania (6,19%); Pv Crystalox Solar din Anglia (4,87%).