12.5 C
București
sâmbătă, 2 noiembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Primarii au liber să mărească taxele

Primarii au liber să mărească taxele

Guvernul vrea să dea undă verde primăriilor pentru majorarea taxelor şi impozitelor locale. Impozitul urmează să fie aplicat la valoarea de piaţă a imobilelor, potrivit Strategiei fiscal-bugetare.

 

Consiliile locale ar putea avea posibilitatea să majoreze anual valoarea taxelor şi impozitelor, în funcţie de „gradul de suportabilitate al populaţiei”, dar şi de necesităţile locale. Pentru a pune în practică un asemenea sistem, urmează ca suma impozabilă aplicabilă clădirilor şi terenurilor din intravilan să fie raportată la valoarea de piaţă, se menţionează în Strategia fiscal-bugetară, potrivit Mediafax.

În prezent, impozitele şi taxele locale sunt plafonate la un anumit nivel sub care primăriile pot lua decizii de majorare sau micşorare a acestora. Potrivit legislaţiei fiscale, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii. Primăriile obţin fonduri din taxele locale şi de la buget. Pentru a forţa consiliile locale să respecte anumite decizii, guvernanţii au ca instrument reducerea alocărilor bugetare.

Transfer de responsabilităţi

Valoarea impozabilă se ajustează în funcţie de zona în care este amplasată clădirea, de înăl-ţimea şi vechimea construcţiei. Pentru aplicarea prevederilor din strategie va fi nevoie de mo-di-fi-carea actualei legislaţii fiscale. Codul Fiscal prevede că în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează odată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare. Prin hotărâri de Guvern, se permite administraţiilor locale actualizarea nivelurilor minime şi maxime ale valorilor impozabile, impozitelor, taxelor locale, altor taxe asimilate acestora, precum şi ale amenzilor. În urmă cu doi ani, decizia Guvernului de a majora cu 20% taxele şi impozitele locale ca urmare a actualizărilor cu rata inflaţiei au iscat nemulţumiri şi critici care au venit dinspre reprezentanţii autorităţilor locale şi care argumentau că va fi o nouă povară pe umerii contribuabililor.

Acordarea dreptului de a majora în funcţie de necesităţile locale a taxelor şi impozitelor este justificată în proiectul privind Strategia fiscal-bugetară pentru 2012-2014, din necesitatea de a creşte „autonomia colectivităţilor locale prin transferul de noi responsabilităţi decizionale, precum şi de resurse financiare şi patrimoniale”.

Cele mai citite

Locuitorii din Istanbul fără loc de muncă vor beneficia de transport public gratuit

Istanbul, una dintre cele mai mari metropole ale lumii, va oferi, în curând, transport public gratuit pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de...

SUA anunță un nou ajutor în valoare de 425 de milioane de dolari pentru Ucraina

Statele Unite au anunțat vineri, 1 noiembrie 2024, că vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 425 de milioane de dolari, la o...

Economia României, prognozată să crească cu 2,5% în 2025, conform planului bugetar trimis la Bruxelles

Guvernul Ciolacu a transmis Comisiei Europene planul bugetar pe termen mediu 2025-2031, care prevede o creștere economică de doar 2,5% în 2025 și un...
Ultima oră
Pe aceeași temă