Raportul credite/depozite este mult mai mare în România decât în Grecia.
Roxana Hălmăgeanu, directorul de dezvoltare produse retail al Piraeus Bank, explică pentru RL, pe cifre, că apetitul pentru împrumuturi al românilor îl depăşeşte pe cel al grecilor, în timp ce în privinţa economiilor situaţia este exact invers.
R.: Depozitele au crescut în 2009. Au crescut şi în primele trei luni din 2010. Se va menţine tendinţa?
R.H.: Noi credem că da. În ciuda faptului că dobânzile nu mai sunt cele din urmă cu un an, noi credem, şi observăm pe clienţii noştri, că românii vor continua să pună mai mulţi bani deoparte. Cererea de credite este în continuare foarte redusă, ceea ce arată faptul că potenţialii clienţi sunt orientaţi mai degrabă către economisire. Rămâne de văzut ce se va întâmpla dacă se reintroduce impozitul pe dobândă, însă nu cred ca impactul să fie atât de mare. Practic, la o dobândă de 8,25% pentru un depozit pe 100 de zile randamentul real scade la 6,92%, încă peste inflaţie.
R.: Care este scadenţa preferată a românilor? Dar moneda preferată pentru depozite?
R.H.: Românii economisesc încă pe termen scurt şi foarte scurt. La noi, de exemplu, cel mai accesat produs de economisire este depozitul pe 100 de zile pentru că aici avem cea mai bună dobândă. Nu cred că în România vor prinde produsele cu scadenţe lungi. Leul rămâne moneda preferată pentru depozite şi ocupă aproximativ 60% din portofoliul nostru. Cred că va rămâne moneda de bază pentru economii, chiar dacă dobânda va scădea probabil undeva către 7% până la finele anului.
R.: Există un tipar standard al deponentului? Poate fi el caracterizat, de exemplu, ca un tânăr cu studii superioare şi venituri peste medie?
R.H.: Nu am făcut astfel de studii la Piraeus. Nici nu cred că ar avea relevanţă. Avem produse construite pe nevoile tuturor categoriilor sociale. Avem produse de economisire pentru tineri, pentru copii sau pentru pensionari.
R.: Care este valoarea medie a depozitului?
R.H.: La noi ajunge la aproximativ 9.800 de euro.
R.: Cu depozitele firmelor?
R.H.: Nu, doar persoanele fizice. În cazul pensionarilor depozitul mediu este de 5.000 de euro.
R.: Economisesc românii mai mult decât grecii?
R.H.: Din datele pe care le primim de la centrală, nu. Mai mult, românii se şi împrumută mai mult decât grecii. Poate suna paradoxal în actualul context, dar grecii se pare că nu au obişnuinţa de a consuma pe datorie, spre deosebire de români. La ei, cel puţin în cazul Piraeus Bank, raportul credite/depozite este în subunitar (n.r. – sumele atrase în depozite sunt mai mari decât cele plasate în credite de către bancă), în timp ce la noi continuă să fie supraunitar. Media pe întregul sistem bancar este undeva la 111% şi sunt puţine bănci care se pot lăuda cu un raport subunitar.
R.: Aţi avut o campanie pentru promovarea vânzării de aur. Merge? Aţi vândut ceva?
R.H.: Nu a fost doar o campanie. Este un produs al băncii care se află şi astăzi în portofoliu şi va mai rămâne multă vreme. Lingourile au mers chiar mai bine decât ne aşteptam. De la începutul anului şi până acum am vândut aur de aproximativ 1,5 milioane de euro, o sumă deloc neglijabilă.