» Un recent seminar privind economisirea in Romania a scos la iveala unul dintre putinele seturi de date statistice care arata cum priveste romanul de rand ideea de a pune bani deoparte.
O categorie de intrebari arata, de exemplu, care sunt prioritatile economisirii. De aici se poate observa, bunaoara, ca vacanta si masina sunt motive mai atragatoare pentru a strange bani decat pensia sau riscul de a ramane somer. Cu atat mai putin pentru a incepe o afacere pe cont propriu.
O prima constatare este ca jumatate din gospodarii pur si simplu nu economisesc, dupa cum reiese din sondajul FGDB. Pe de alta parte, potrivit Anchetei Bugetelor de Familie pe care Institutul National de Statistica a realizat-o in perioada 2004-2006, aproape 70% din economii veneau de la 10% din gospodarii. In 2006, doar o familie din zece punea deoparte mai mult de 500 de lei pe luna. Economisirea medie era, in acelasi an, de aproape 140 lei pe luna, adica in jur de 40 euro la cursul mediu din perioada respectiva. Sondajul FGDB constata ca in 2008 suma economisita de gospodariile ce reuseau sa faca asta se situa intre 50 si 100 de lei, deci semnificativ mai putin decat in urma cu doi ani.
Studiul FGDB imparte in mai multe categorii motivele pentru care subiectii pun bani deoparte, apoi ii invita sa arate care dintre aceste motive ar fi pe primul, pe al doilea si pe al treilea loc. Ca motiv principal de economisire se desprinde vizibil preocuparea pentru situatia copiilor. Mai mult de unul din cinci respondenti declara ca economisirea se face in primul rand pentru viitorul copiilor. Din cercetare reiese totusi ca un motiv cel putin la fel de solid este precautia. "Bani albi, pentru zile negre" este cel mai intalnit raspuns, iar daca punem la un loc si nuantele pe care studiul incearca sa le surprinda, cum ar fi, de pilda, motivul "sigurantei si al cheltuielilor neprevazute", se observa ca precautia este principalul "stimulent" pentru mai mult de un sfert din subiecti.
Riscul somajului nu pare sa fie suficient de ingrijorator, pentru ca sub un procent din respondenti au pus acest motiv pe primul loc. Un scor slab l-a obtinut si perspectiva pensiei. O posibila explicatie ar fi asteptarile pe care romanii le au de la sistemul public (Pilonul I) si de la Pilonul II. Cei mai multi socotesc, probabil, ca prin contributiile la cele doua sisteme pensia este un capitol acoperit. Ipoteza primeste un sprijin si de la statisticile Pilonului III, pensia facultativa, unde numarul participantilor este inca redus, raportat la numarul total al salariatilor.
Prin comparatie cu pensia – o perspectiva totusi indepartata –, casa, masina, bunurile de folosinta indelungata si vacanta sunt motive care au obtinut scor mai bun. Renovarea locuintei, de pilda, este primul motiv de economisire pentru peste 7% din respondenti. Din cercetare reiese ca masina reprezinta o motivatie destul de puternica pentru economisire; vacantele/concediile nu sunt prioritati, dar raman motive indeajuns de puternice pentru a-si gasi loc in planurile de economisire si in bugetele anuale ale gospodariilor.