» De la inceputul anului, activele fondurilor de obligatiuni au crescut cu peste 66%.
» Numarul investitorilor a depasit 11.000 pentru aceasta categorie si a fost in crestere de la luna la luna.
Investitiile in obligatiuni au fost in luna mai cele mai cautate tipuri de plasament de pe piata fondurilor mutuale, in ciuda unei reveniri consistente, in aceeasi luna, pe piata actiunilor. Indicii bursei au inchis luna mai pe plus (BET cu peste 11%, iar BET-FI cu ±6,7%), dar cele 11 sedinte verzi de la bursa (din care trei, de la mijlocul lunii, au adus cea mai mare parte a cresterii) nu au convins investitorii ca tendinta de scadere s-a inversat decisiv. Rezervele lor au primit confirmarea chiar din primele zile ale lunii iunie, cand corectiile au erodat o parte din avansul lunii anterioare.
Obligatiunile au fost asadar refugiul preferat, iar luna mai a inregistrat, potrivit datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania (AAFR), cel mai mare nivel de subscrieri nete din ultimele cinci luni: 28,3 milioane lei (peste 7 milioane de euro) fata de un insignifiant 0,3 milioane in cazul fondurilor pe actiuni, sau chiar un usor sold negativ in dreptul celor diversificate.
Cea mai mare parte a intrarilor nete (26,8 milioane lei) a ajuns la BCR Obligatiuni, intrat pe piata toamna trecuta, ca fond deschis de investitii in instrumente cu venit fix, care plaseaza peste 90% din active in instrumente ale pietei monetare si obligatiuni (municipale si corporative). Administratorii spun ca obiectivul investitional al fondului este cresterea capitalului in scopul obtinerii unor rentabilitati superioare ratei inflatiei. Potrivit celor mai recente calcule publicate de kmarket.ro, fondul are, in 2008, cel mai bun randament din categoria sa: 4,66%. Cum in primele cinci luni ale acestui an inflatia a fost, potrivit statisticii oficiale, 3,28%, diferenta este deja castigul investitorilor.
Stabilo a fost al doilea fond de obligatiuni care a reusit sa atraga, in mai, 2,7 milioane de lei intrari nete, in timp ce restul fondurilor din categorie fie au stagnat, fie au avut retrageri putin mai mari decat subscrierile. Pe ansamblu, categoria a marcat cresteri constante ale numarului de investitori, peste 11.000 fata de 9.200 la inceputul acestui an.
Grosul banilor din fondurile mutuale deschise romanesti ramane insa in fondurile pe actiuni si in cele diversificate (mixte), adica aproape trei sferturi din activele in valoare de 245 milioane euro. In mai, fondurile pe actiuni si cele diversificate au inchis luna oarecum echilibrat din punctul de vedere al raportului subscrieri/ rascumparari: ±0,3 milioane lei, respectiv -0,7 milioane lei.
Cat priveste randamentele, in categoria cea mai riscanta, actiuni, procentele sunt in continuare negative. Potrivit datelor AAFR, fondurile active in ultimul an mai au de recuperat 18-20%, ca sa ajunga pe plus. O exceptie este Raiffesen Prosper, pe care il despart doar doua procente de zona verde a randamentelor, urmat de BT Index, Star Next si KD Maximus, care si-au redus randamentele negative (socotite in ultimele 12 luni) la o singura cifra (-7-8%).
Cu un risc ceva mai scazut, categoria diversificatelor are cateva fonduri pe plus, dar cu randamente mai mici decat inflatia anualizata (8,46%). Au zdravan de recuperat fonduri precum Bancpost Active (-14,4), Transilvania (-13,6) sau KD Optimus (-13%) ale caror randamente negative se apropie destul de mult de categoria, mai riscanta, a fondurilor care investesc doar in actiuni.