2.1 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Magnet la obligatiuni

Magnet la obligatiuni

Fondurile cu venit fix, care investesc mai cu seama in obligatiuni, au fost preferatele investitorilor in ultimele luni, semn clar al reorientarii catre plasamente care aduc castiguri mai mici, dar si riscuri mult mai scazute. Datele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) arata ca, din cele peste 130 de milioane de lei subscrise de la inceputul anului pana la sfarsitul lunii martie, aproape 38 de milioane au mers catre cele 8 fonduri cu venit fix. Este singura categorie – din cele patru, cu grade diferite de risc – la care subscrierile (banii atrasi) au fost mai mari – cu peste 4 milioane de euro – decat rascumpararile (banii retrasi). Reorientarea catre obligatiuni a contribuit la micsorarea soldului negativ, adica diferenta dintre subscrieri si rascumparari, inregistrata de fondurile mutuale la finalul primului trimestru, perioada marcata de scaderi dureroase pe piata romaneasca de capital.

De altfel, fondurile cu venit fix (cu cateva exceptii) si cele monetare sunt singurele care se pot lauda cu randamente pozitive in aceasta perioada, chiar daca procentele de castig nu sunt prea mari. De fapt, menirea investitiilor in obligatiuni este sa conserve valoarea portofoliilor sau macar sa mai reduca erodarea provocata de inflatie, mai ales in vremuri de restriste.
Calculele UNOPC arata ca fondurile monetare si cele cu venit fix active au adus, in ultimul an (referinta este sfarsitul lunii martie), castiguri intre 5 si 9,4%. Daca luam in calcul inflatia oficiala in jur de opt procente, se poate observa ca cel putin o parte dintre investitori nu a iesit prea mult sau chiar deloc in pierdere.
In fata corectiilor usturatoare incepute la sfarsitul verii trecute, investitorii mai precauti nu au stat prea mult pe ganduri.  Primele indicii ale reorientarii, cel putin a unor parti din plasamente, au venit inca din toamna si au inceput sa se confirme la sfarsitul lunii decembrie 2007. Fondurile de obligatiuni au inceput sa castige teren atat in ce priveste numarul de investitori – fata de septembrie 2007 cresterea este de aproape 12 procente –, cat si valoarea activului net, in crestere cu 30%, comparativ cu septembrie.

La capatul celalalt al riscului, fondurile profilate pe actiuni, 14 la numar, din care 12 active in ultimul an, au avut de pierdut in ceea ce priveste intrarile nete de bani. Investitorii au continuat sa faca plasamente dar de retras au retras cu peste 3 milioane de euro mai mult.
Explicabil, de vreme ce corectiile de la bursa au facut ca randamentele din ultimul an ale fondurilor pe actiuni sa fie, fara exceptii, negative, intre -4% si -18,5%, dar – si aici puteti vedea partea plina a paharului – cu scaderi mai mici decat indicele BET (-23,5%). O veste buna este ca numarul celor care au investit in general in fondurile mutuale, putin peste 84.000, a ramas in usoara crestere chiar si in conditiile vitrege din ultimele luni.

Cele mai citite

Andrei Rațiu a ajuns la o cotă de 7 milioane de euro!

Cota de piață a lui Andrei Rațiu (26 de ani), fundașul dreapta al celor de la Rayo Vallecano, a crescut semnificativ, ajungând la 7...

Alegerile prezidențiale ar putea avea loc pe 25 martie 2025 primul tur, 6 aprilie 2025 al doilea tur

Noul Executiv va adopta calendarul pentru alegerile prezidentiale în prima ședință de guvern din ianuarie 2025, potrivit Pro TV. Conform surselor Știrilor PRO TV, liderii...

Tragedie în lumea boxului! Paul Bamba a încetat din viață la 35 de ani, la o săptămână după ce a devenit campion mondial

Paul Bamba, pugilistul portorican care devenise campion mondial la categoria grea în urmă cu doar o săptămână, a murit la vârsta de 35 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă