Piaţa de asigurări în 2010 se anunţă plină de oportunităţi de câştig pentru agenţii de asigurări. Companiile sunt interesate să recruteze în acest an din mai multe motive. „Agenţii de asigurări sunt şi vor fi căutaţi în continuare, pentru că piaţa asigurărilor este amplă, iar în România există încă un mare procent de clienţi care poate fi abordat”, explică Graţiela Raţiu, branch manager Von Consulting. Mai mult, Ina Crudu, director de vânzări la ASTRA Asigurări, apreciază că veniturile unui agent pot fi dublate, având în vedere că anul acesta aduce obligativitatea asigurării locuinţelor.
Contract de muncă sau de colaborare
Activitatea de agent de asigurări poate fi desfăşurată în calitate de persoană fizică sau juridică şi poate intermedia aceleaşi clase de asigurări doar pentru un singur asigurător. „Orice persoană care deţine o autorizaţie valabilă, scrisă din partea unui asigurător, denumită în Legea 32/2000 (privind societăţile de asigurare şi supravegherea asigurărilor – n.a.) contract agent, pentru a acţiona în numele acestuia, poate fi agent de asigurări”, spune Crudu.
De cele mai multe ori, agenţii de asigurări îşi încep activitatea cu un contract de colaborare, care poate fi urmat de unul de muncă. Graţiela Raţiu precizează că o relaţie prin contract de muncă devine posibilă doar în urma unei activităţi de colaborare care să fi demonstrat prin rezultate concrete abilitatea colaboratorului. „Pentru început se fixează un obiectiv, care diferă de la o companie la alta, în urma căruia se analizează numărul de persoane contactate şi abilitatea de a prezenta produsele astfel încât să obţină încrederea unui anumit număr de clienţi lunar”, exemplifică Raţiu.
Pe lângă aceasta, agenţii au nevoie de anumite echipamente tehnice, care de cele mai multe ori nu sunt puse la dispoziţie de angajator. „Pentru o activitate cât mai eficientă am un telefon, un laptop cu conexiune la internet, o imprimantă şi o maşină, toate obiecte personale”, afirmă Roxana Culea, agent de asigurări.
Cerc mare de relaţii
Cerinţele pentru ocupare unui job în domeniul asigurărilor nu sunt stricte, dar influenţează mult modul în care se recomandă un agent de asigurări în faţa clienţilor săi. „Abilităţile de comunicare, de negociere şi de socializare sunt cele mai importante”, consideră reprezentanta ASTRA, care adaugă că este nevoie şi de un bun cerc relaţional pentru a profesa.
Cristina Bolocan, specialist PR Alico Asigurări, completează că un punct forte pentru un agent poate reprezenta şi abilitatea de prospectare, respectiv de identificare a potenţialilor clienţi.
„Agentul trebuie să analizeze necesităţile potenţialului client, să-l consilieze, iar după încheierea contractului trebuie să-l informeze periodic cu privire la statuul asigurării sale”, afirmă Bolocan.
Veniturile lunare ale unui agent pot depăşi cu mult media sumelor din alte activităţi dacă munca aceasta este practicată full-time. „Lunar câştig între 650-800 de lei, în urma comisioanelor, care oscilează între 8-15%”, mărturiseşte Roxana Culea, care are şi un loc de muncă cu normă întreagă.
De ce aveţi nevoie pentru a reuşi?
• Să fiţi absolvent de studii superioare sau studii medii, care trebuie neapărat suplimentate cu un curs de specializare în domeniu sau de calificare la locul de muncă
într-o societate de asigurări.
• Să aveţi abilitatea de a negocia cu oamenii.
• Să dovediţi precizie.
• Să fiţi capabil să lucraţi cu cifrele.
Sursa: www.go.ise.ro