-0.2 C
București
miercuri, 1 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Top 5 ajutoare de şomaj primite de români în Europa

Top 5 ajutoare de şomaj primite de români în Europa

Românii care au intrat în şomaj în alte ţări din Europa şi au cerut exportul în ţară al indemnizaţiilor de şomaj primesc sume echivalente salariilor unor manageri din multinaţionale. Din păcate, boieria se termină repede, deoarece suportul financiar se acordă doar pentru 3 luni. Cel mai mare ajutor de şomaj transferat în România din alte ţări a venit din Elveţia şi a fost în valoare de 9.692 lei (2.364 euro) pe lună, potrivit datelor ANOFM furnizate exclusiv pentru Realitatea.net.

Un romândin Caraş-Severin a primit o indemnizaţie de 8.363 lei (2.039 euro) din Luxemburg. Un bucureştean şi-a exportat din Germania în ţară ajutorul de şomaj în valoare de 7.063 lei (1.722 euro) pe lună. Alte două indemnizaţii de peste 1.000 de euro pe lună au fost primite de români care au intrat în şomaj în Irlanda – 5.385 lei (1.313 euro), respectiv Spania – 4.571 lei (1.114 euro).

Cuantumul indemnizaţiei de şomaj diferă de la ţară la ţară şi se calculează în funcţie de salariul deţinut anterior. Prin urmare, indemnizaţiile de şomaj sunt mai mari în ţările în care salariile sunt mai mari (ţările nordice, Elveţia, Luxemburg, Germania, Marea Britanie).

„Spre exemplu, în cazul Spaniei indemnizaţia de şomaj este de circa 600-800 euro pe lună, corespunzătoare unui salariu anterior de circa 1.000-1.200 euro. Dacă un cetăţean român doreşte plata indemnizaţiei în ţară, trebuie să se prezinte la ANOFM cu un formular emis de instituţiile spaniole şi i se acordă indemnizaţia pentru maximum 3 luni, ceea ce înseamnă o sumă de aproximativ 2.000-2.500 euro, care se recuperează apoi de la instituţia competentă din Spania”, a declarat Directorul în Direcţia Relaţii Internaţionale din cadrul ANOFM, Petru Blănariu.

Exportul prestaţiilor de şomaj este reglementat la nivelul Uniunii Europene. Conform regulamentelor UE, cetăţenii români care au lucrat înstrăinătate şi îndeplinesc condiţiile legale din statul respectiv pot beneficia de indemnizaţie de şomaj.

Aceasta se stabileşte de instituţia competentă din statul respectiv şi se acordă pe o durată reglementată de legislaţia naţională. Aceste prestaţii pot fi exportate în România, iar ANOFM le acordă pentru o perioadă de maximum 3 luni. Sumele acordate sunt apoi recuperate, în bază unor cereri de rambursare, de la instituţiile din ţările repective (în numele cărora au fost făcute plăţile). Până acum, câteva sute de români au solicitat către ANOFM exportul prestaţiei de şomaj în România.

Cât este ajutorul de şomaj în România

În România, ajutorul de şomaj este în valoare de 75% din salariul minim brut pe ţară, la care se adaugă anumite cote procentuale, diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare. Aceste procente se aplică la media salariului brut de bază, lunar, pe ultimele 12 luni de activitate.

Cotele procentuale diferenţiate sunt următoarele:

a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;

b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;

c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;

d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

Cele mai citite

România, oficial în Spaţiul Schengen terestru: modificări majore la punctele de trecere a frontierei

Decizia marchează o etapă istorică pentru România și Bulgaria, care devin graniţe externe ale Spaţiului Schengen România şi Bulgaria au intrat, de la miezul nopţii,...

Ce urmează, după ce s-a încheiat furnizarea de gaz rusesc către Europa, prin Ucraina

Naftogaz din Ucraina a refuzat să-și reînnoiască acordul de tranzit de cinci ani cu Gazprom din Rusia Aprovizionarea Rusiei cu gaz către Europa a scăzut...

Ambasadorul Rusiei la București, găsit în stare de inconștiență

Diplomatul, în vârstă de 65 de ani, care are mai multe probleme medicale, a fost transportat cu o ambulanţă SMURD la Spitalul Floreasca, din...
Ultima oră
Pe aceeași temă