Din cauza contextului economic actual, spun expertii in resurse umane, multi angajati vor accepta joburi mult sub nivelul lor de pregatire doar pentru a avea un loc de munca. Daca anul trecut candidatii aveau de unde sa aleaga un job, astazi sunt destul de multe situatii in care si cei foarte bine pregatiti intampina dificultati in gasirea unei slujbe. Expertii in resurse umane prevad ca anul acesta tendinta se va schimba si ca multi oameni vor accepta joburi sub pregatirea lor profesionala.
Evident, cea mai intalnita explicatie pentru acest fenomen este lipsa altei oportunitati, situatie in care este nevoie de o "umbrela" pentru vreme rea. Iar cazuri de acest fel, spun expertii in resurse umane, se intalnesc peste tot, la toate nivelurile.
"Am vazut trainer care s-a facut sofer de taxi, sub pretextul ca doreste sa incerce si altceva, am vazut antreprenor care tocmai isi vanduse business-ul si care cauta un job de reprezentant de vanzari, asa, ca experiment, precum si o persoana assistent manager care voia sa fie vanzatoare intr-un butic la metrou fiindca salariul i se parea mai atractiv", spune Viorel Apetrei, membru in HR Club si director executiv la MTW Romania (firma specializata in training si consultanta).
Alta cauza pentru care supracalificatii accepta posturi marunte este recompensa uneori mai generoasa. "Alteori, candidatii nu inteleg prea bine calificarea necesara postului pentru care opteaza", spune Lucia Popescu, membru in HR Club si directorul departamentului de resurse umane de la Search Corporation (companie specializata in planificare, proiectare, consultanta, managementul proiectelor). La aceste motive, spun expertii, s-ar putea adauga si comoditatea.
Consecintele, atrage atentia Roxana Mocanu, membru in HR Club si director la HR Vocational School, de la Codecs, sunt grave si cu bataie lunga: "angajati frustrati, al caror talent nu este valorificat, angajatori care nu reusesc sa convinga si sa-i motiveze pe ocupantii posturilor".
Jobul pentru care sunteti supracalificat nu reprezinta o optiune in sine: nu puteti sa va dezvoltati, veti avea permanent nostalgia vechilor reusite si, treptat, va veti simti "ca un peste prea mare intr-un acvariu prea mic". "Atitudinea salariatilor nemultumiti aduce prejudicii directe angajatorului, deoarece ei genereaza o atmosfera care-i poate contamina si pe cei din jur", explica Lucia Popescu.
Insa cea mai mai rea situatie pentru un angajat supracalificat este aceea in care realizeaza ca este net superior sefului sau.
"Subalternul, chiar daca stie si poate mai mult decat propriul manager, face o munca mai anosta, nu poate lua decizii, se afla la nivelul executiei si, peste toate astea, este platit si mai prost", spune Viorel Apetrei.
Beneficii doar pe termen scurt
Companiile care au angajati supracalificati se bucura de niste roade care apar, insa numai pe termen scurt. Teoretic, un angajat supracalificat poate aduce un plus de randament si de incredere ca-si va face treaba foarte bine. "Acest lucru insa nu contrabalanseaza nemultumirea angajatului supracalificat si, in cazul in care nu exista o compensare pe masura, mai devreme sau mai tarziu, supracalificatul va pleca, va deveni neatent sau va avea un comportament care nu va aduce o valoare suplimentara postului respectiv. Dimpotriva", explica Lucia Popescu.
» Ce sa faceti daca sunteti nemultumit
Daca va considerati un angajat supracalificat, ar fi bine sa stati de vorba despre asta cu seful dumneavoastra direct sau cu cineva care ar putea sa va dea raspunsuri cu privire la posibilitatile organizatiei de a va oferi un post pe masura calificarii. Trebuie sa va cautati altceva de lucru doar daca lucrurile nu pot evolua in directia dorita.