Medicina dentară presupune cel puţin şase ani de studii, folosirea unor abilităţi specifice, precum cele de natură cognitivă sau psihomotorii, cât şi pasiune pentru a veni în întâmpinarea problemelor pacienţilor.
Pentru a deveni stomatolog, trebuie să terminaţi o facultate de stomatologie în cadrul unei universităţi de medicină. Dr. Gabriela Socoteanu, medic dentist, explică faptul că studiile durează şase ani, după care se poate obţine dreptul de liberă practică, acesta considerându-l un avantaj faţă de medicina generală, unde nu se poate obţine acest drept fără promovarea examenului de rezidenţiat. „În privinţa continuării studiilor postuniversitare există mai multe posibilităţi: master, competenţe sau rezidenţiat care durează în general trei ani şi se poate face pe anumite specialităţi: protetică, endodonţie, parodontologie, ortodonţie sau chirurgie dento-alveolară”, completează Socoteanu.
Abilităţi specifice
Pe lângă cunoştinţele teoretice dobândite în anii de studii universitare, un viitor stomatolog are nevoie şi de aptitudini şi deprinderi specifice profesiei. „Succesul, pe lângă un set de cunoştinţe dobândite printr-o rută educaţională finalizată printr-o calificare, presupune şi dezvoltarea şi folosirea unor abilităţi specifice”, specifică dr. Florin Lăzărescu, stomatolog şi coordonatorul proiectului DENT.
„Dintre cele mai importante, le putem menţiona pe cele de natură cognitivă – aptitudinea generală de învăţare, aptitudinea spaţială şi de percepere a formei, rapiditatea în reacţii şi capacitatea decizională -, cele psihomotorii – dexteritatea manuală şi a degetelor, controlul instrumenteleor -, aptitudinile senzoriale – acuitate vizuală apropiată şi percepţie tridimensională, şi aptitudini fizice – rezistenţă fizică şi putere musculară statică”, adaugă Lăzărescu. Pe lângă acestea, dr. Gabriela Socoteanu consideră că este nevoie şi de imaginaţie pentru conceperea planurilor de tratament care sunt personalizate pentru fiecare pacient în parte, cât şi de multă răbdare, pentru că se lucrează cu o gamă largă de pacienţi.
Îndatoriri
Profesia de stomatolog presupune şi riscuri tipice activităţii, care trebuie conştientizate pentru a putea fi eliminate. „În stomatologie, există dezavantaje cum ar fi riscul contaminării de la pacienţi sau al apariţiei diverselor afecţiuni ale aparatului locomotor sau tulburări circulatorii periferice, ca urmare a ortostatismului prelungit”, precizează dr. Florin Lăzărescu. Stomatologul se ocupă, în principal, de îngrijirea şi tratarea dinţilor pacienţilor săi. În fapt, îndatoririle unui dentist sunt mult mai complexe şi necesită studiu continuu şi multe ore de practică. Dr. Florin Lăzărescu spune că un specialist în medicina dentară examinează dinţii, ţesuturile moi şi dure dentare, stabileşte diagnosticul, elaborează planuri de tratament individualizat şi administrează anestezice, în scopul diminuării durerii din timpul intervenţiilor dentare. Mai mult, dentistul tratează afecţiunile dentare, efectuează extracţii dentare şi implanturi dentare, realizează coroane dentare, prescrie antibiotice şi alte medicamente necesare tratamentului cavităţii bucale. Nu în ultimul rând, sfătuieşte şi instruieşte pacienţii cu privire la îngrijirea cavităţii bucale, cauzele şi tratamentul afecţiunilor dentare, serviciile specifice de sănătate dentară.
Formare continuă
600 de stomatologi vor putea beneficia de cursuri gratuite de formare profesională, în scopul creşterii calităţii şi productivităţii şi atingerii unor standarde europene, în cadrul proiectului european DENT, lansat de Societatea de Stomatologie Estetică din România. Prin acest program, care se va desfăşura pe o perioadă de trei ani, la nivel naţional, 1.500 de medici dentişti vor participa la sesiunile de lucru şi congrese ce vor aborda teme de specialitate. Pentru mai multe informaţii şi înscrieri la cursuri, accesaţi site-ul www.sser.ro/dent.
Linkuri utile
Colegiul Medicilor Dentişti din România – cmdr.ro
Portal de informaţie stomatologică – dentistul.net
Forum de discuţii în stomatologie – eugenol.ro
Federaţia Dentară Internaţională – fdiworldental.org
British Dental Journal – nature.com/bdj