4 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăAlegeri 2016Romania, lovita de somaj in 2010

Romania, lovita de somaj in 2010

» Somajul va creste anul viitor in UE de la 4% la 11%. Cele mai afectate state vor fi Spania, Irlanda, dar si tarile din Europa de Est, printre care si Romania, conform raportului "Ocuparea fortei de munca in Europa".

» Barbatii tineri, necalificati, care lucreaza in domeniul constructiilor, dar si al serviciilor isi vor gasi cu mare dificultate un loc de munca.

Piata europeana a fortei de munca este foarte dinamica, daca tinem cont ca, in fiecare an, aproximativ 22% din angajatii Uniunii Europene isi schimba locul de munca. si muncitorii romani au fost cuprinsi in acest circuit, mai ales dupa 2007, anul intrarii tarii noastre in UE. somajul pe termen lung, care a afectat Europa, a fost resimtit de un mare numar de romani, angajati mai ales in constructii in Spania, care au fost nevoiti sa se intretina din ajutorul de somaj sau chiar sa se intoarca acasa pana trece criza. In Spania, somajul a ajuns in 2009 la 20%.
Adrian Andrei, care era angajat pe un post de necalificat in Valencia, Spania, cu un contract pe perioada determinata, a revenit in Romania in vara acestui an si inca nu a plecat inapoi in Spania. "santierele s-au inchis, iar sezonul de cules a trecut. In plus, sunt foarte multi imigranti care isi cauta de lucru, iar joburile sunt putine", a spus Adrian, care traieste acum in tara din banii castigati in anii anteriori.

8,5 milioane de angajati mai putin
Neasteptata criza economica, resimtita in Europa din toamna anului trecut, l-a afectat si pe el, ca si pe multi alti europeni, care au declarat ca nu au mai trait asa ceva de la marea recesiune care a avut loc dupa cel de-al doilea razboi mondial. Dupa multi ani de crestere economica, timp in care au aparut 9,7 milioane de noi locuri de munca la nivelul intregii Uniuni Europene, numai intre 2005 si 2008, angajatii, dar si angajatorii nu intrevad luminita de la capatul tunelului.

La ora actuala, toate statele membre UE se pot "lauda" cu un somaj in crestere, mai ales in randul tinerilor. Cu toate masurile luate de catre companii, dar si de catre state de a reduce numarul orelor de lucru ori de a introduce concediile fara plata – cum s-a intamplat si in Romania –, reprezentantii Uniunii Europene se asteapta ca in 2010 sa mai dispara inca 8,5 milioane de joburi in cele 27 de tari membre.  In 2008, la nivelul UE, 16,7 milioane de oameni erau someri, ceea ce insemna 7% din totalul fortei de munca. Romania insa, ca si Malta, Ungaria sau Italia, se aflau in declin inca din 2004.

Solutia: sectorul public
Recesiunea a afectat in primul rand manufacturierii, dar si pe cei care aveau afaceri in transporturi sau comunicatii. santierele de constructii, mai ales in Spania si Irlanda, s-au inchis. Ca o consecinta imediata, serviciile financiare, dar si micii afaceristi au fost nevoiti sa renunte la angajatii de prisos sau sa le faca simple contracte de colaborare. Anul acesta, 1,3 milioane de muncitori din constructii si-au pierdut locurile de munca, iar din cauza lor, alti 1,9 milioane de oameni din industrii conexe au ramas pe drumuri.
Reintoarcerea la agricultura in aceste vremuri nu mai pare doar o gluma buna, in conditiile in care cei care lucreaza in domeniu au fost cel mai putin afectati. La nivelul intregii Uniuni, doar 110.000 de persoane care lucrau in agricultura au devenit somere.  In mod paradoxal, ca si in Romania, in intreaga Europa recesiunea se simte altfel atunci cand lucrezi la stat. Peste 800.000 de locuri de munca au fost create in sectorul public, de la inceputul crizei. In economia caracterizata de somaj, dar si de emisiile scazute de carbon si de noile tehnologii, competentele necesare vor favoriza, cel putin la inceput, lucratorii cu nivel inalt de calificare. 

» Tinerii, concediati din cauza lipsei de experienta
La sfarsitul lunii septembrie, in Romania erau inregistrati aproximativ 160.000 de someri care aveau pana in 30 de ani, iar alti circa 160.000 aveau intre 30 si 39 de ani. "Statisticile ne arata ca din numarul total al somerilor  circa 16,8% sunt tineri. Nu este o situatie imbucuratoare", a precizat ieri Mariana Nedelcu, secretar de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Potrivit secretarului de stat, tinerii au fost primii concediati in perioada de criza economica, din cauza lipsei de experienta. De asemenea, tinerii din mediul rural au posibilitati mai mici de a-si gasi un loc de munca, din cauza ofertei limitate.

Cele mai citite

Peste 460 de blocuri rămân fără căldură și apă caldă, în mai multe sectoare ale Capitalei

Compania Municipală Termoenergetica București SA a anunțat, luni, demararea unor lucrări de reabilitare pe conductele rețelei termice din Capitală Lucrările vor impune sistarea furnizării apei...

Ipotecile intabulate în 2024 au reprezentat 51% din numărul total de tranzacții cu locuințe

Aproximativ 86.600 de ipoteci au fost intabulate anul trecut în România, marcând o creștere semnificativă de 26,5%, față de anul precedent Conform analizei realizate de...

Bursa de Valori București a deschis în scădere pe toți indicii, cu un rulaj de 10,5 milioane de lei

Bursa de Valori București a început săptămâna în scădere, toți indicii bursieri marcând deprecieri în ședința de luni dimineață După primele 30 de minute de...
Ultima oră
Pe aceeași temă