» Disponibilizarile ii vor determina pe multi romani sa se reorienteze in cariera. Expertii recomanda alegerea unui job din aceeasi sfera de activitate, dar spun ca nu este imposibila practicarea unei meserii total opuse fata de cea de pana acum.
Persoanele care sunt in pericol sa ramana fara job au variante de salvare. "De exemplu, un ofiter de credite poate sa-si largeasca aria in zona economica. Se poate orienta insa si spre vanzari, deoarece are abilitatile necesare practicarii unei astfel de meserii", spune Mihaela Scarlat, consultant al companiei Advice Human Resources, din Bucuresti.
Un mecanic care a lucrat la Dacia, afirma expertii, poate sa gaseasca de lucru intr-un service auto. "Daca firma a avut o problema, nu inseamna ca a murit si domeniul de activitate. Nu va disparea industria auto", spune stefan Murgeanu, autorul volumului "Concediaza-ti seful!".
Pe de alta parte, Mariana Frincu, project manager la Myjob.ro, subliniaza ca trebuie profitat de orice oportunitate: "O persoana disponibilizata in Oradea trebuie sa se reorienteze catre domenii care nu sunt atat de puternic afectate in zona, ceea ce presupune sa tina seama de firmele nou-aparute sau, pur si simplu, de oportunitatile de moment".
Certificarile aduc bani mai multi
Dumitru Pelican, directorul Agentiei Municipale de Ocupare a Fortei de Munca (AMOFM) Bucuresti, este de parere ca romanii au facut o mare greseala atunci cand au plecat la munca peste hotare fara sa fie calificati. "Peste granita, ei au invatat rigorile economiei de piata europeana, au priceput ce inseamna sa munceasca, nu au mai lucrat pentru bani putini, dar nu au inteles ca o calificare le-ar fi marit consistent leafa. Au fost multumiti cu 1.200 de euro ca zidari. Dar daca se duceau cu calificare, luau 1.700 de euro. Romania ocupa penultimul loc in Europa la formare profesionala. Avem o rata de participare a populatiei la cursurile de formare profesionala de 5,2, iar rata la nivel european este de 25,5", spune Dumitru Pelican. El subliniaza ca, desi exista posibilitatea legala ca angajatorii sa-si formeze profesional salariatii, cu sprijin financiar din partea AMOFM, prea putini o fac: "Compania te poate trimite pe tine, angajat, la formare profesionala, iar AMOFM sa plateasca jumatate din cost. Dar nu se inghesuie nici un angajator!".
Ce cursuri sunt pe piata
Agentiile de ocuparea fortei de munca din Bucuresti si din tara au cursuri de recalificare pentru meserii ca zidar, ospatar, patiser, cofetar, operator calculator, manichiurista, electrician, asistent manager, inspector de resurse umane, bucatar, lucrator in alimentatie, frizer. Toate sunt meserii cerute pe piata muncii.
Dumitru Pelican atrage atentia asupra unui alt aspect: corelarea dintre oferta de scolarizare a institutiilor de invatamant si piata muncii. seful AMOFM este de parere ca inca scoatem absolventi pe banda rulanta in meserii care nu au nici un fel de cautare: "Din 2009, vor fi foarte mari investitii in agricultura, iar noi n-avem ingineri zootehnisti, medici veterinari, horticultori, pomicultori. Avem deficit in ceea ce se va cere pe piata viitoare. Exista deficit de mecanici, care ar trebui sa se ocupe de utilajele din agricultura. Se cauta foarte mult medici, pentru ca foarte multi pleaca in strainatate. In constructii, nu avem ingineri de gaze sau muncitori in aceasta specializare".
Expertii in resurse umane atrag insa atentia ca o certificare profesionala nu este suficienta. Trebuie sa te si pricepi la domeniul in care ai obtinut calificarea si sa dovedesti asta practic. "Criza financiara va forta firmele sa se concentreze pe eficienta, iar daca esti calificat in ceva, inseamna ca stii efectiv sa faci, nu doar ca ai adeverinta. Cei interesati ar trebui sa fie atenti, pentru ca sunt multe organisme de recalificare in care oamenii primesc mai putine cunostinte si mai multe adeverinte. Siguranta obtinerii si pastrarii unui post este data de cunostinte, nu de adeverinte", spune Nicoleta Udrea, director profesional al companiei de recrutare Skill Team din Bucuresti.
Nu conteaza varsta
Unii angajati disponibilizati sau in pragul somajului cred ca nu mai au sanse de angajare. Insa lucrurile nu stau chiar asa. In fond, nimeni nu s-a nascut invatat. "La Marriott de pilda exista oameni care au lucrat intr-un departament, dupa care s-au orientat catre altele, total opuse, de exemplu de la spalatorie la departamentul tehnic. Evident, persoana respectiva avea abilitati pe care si le-a dezvoltat. Astazi este supervizor la departamentul tehnic si se ocupa de tot ceea ce inseamna reparatii si intretinere intr-un hotel", spune Camelia Buburuz, directorul de resurse umane al Hotelului J.W. Marriott.
Ea spune ca de la spalatul vaselor se poate trece usor la bucatarie sau patiserie, iar de la receptie se poate ajunge si in vanzari. "Daca luam ca exemple persoane care au fost cameriste si le urmarim traseul, le regasim, de-a lungul timpului, in departamente precum contabilitate, restaurante, bucatarie sau in pozitii administrative din diferite departamente", argumenteaza Camelia Buburuz.
Despre varsta schimbarii, expertii spun ca nu conteaza. "De ce ai putea la 20 de ani si nu la 40? Bine, nu vorbim despre pilotarea unui avion. Dar ai puterea sa faci orice, cu conditia sa vrei. Omul cat traieste invata", adauga Camelia Buburuz.
Astazi, subliniaza specialista, nu este imposibil sa fii profesor de chimie si sa lucrezi in resurse umane, pentru ca atitudinea primeaza, mai ales la posturile unde nu se cere mare experienta.
si Cristina Ghenea, recruiting manager la firma de IT si recrutare IPDevel, spune ca tot secretul consta in dorinta: "Totul e sa vrei. stiu oameni care au terminat facultatea de drept si care lucreaza in IT, la un nivel inalt".
Previziuni optimiste
In Romania, spune Dumitru Pelican, deficitul este de 150.000 de persoane. "Ca atare, nu cred ca somajul va creste foarte mult, cu toate efectele crizei. De la 4,1 la suta, cat este acum, nu cred ca se va ajunge nici macar la 7,2 la suta. Desigur, daca va fi de lucru la autostrazi, sosele, drumuri, infrastructura, traverse pentru cai ferate", prevede Dumitru Pelican. La nivel national, sunt disponibile 16.000 de locuri de munca, dintre care 2.800 de joburi sunt pentru Bucuresti. "De aici si pana la isteria cu somajul este cale lunga", subliniaza Dumitru Pelican.
De altfel, si studiul Manpower privind perspectivele angajarii de forta de munca, efectuat in octombrie, arata ca 58% din angajatorii romani nu se asteapta la modificari privind activitatea de angajare in primul trimestru al anului 2009.
» Ce aveti de facut cand sunteti fara job
– Nu va fie teama ca nu veti reusi sa va angajati intr-un domeniu opus celui in care ati lucrat pana acum. Banii vor fi mai putini la inceput, dar important este ca vor exista.
– Autoanalizati-va. Ganditi-va care va sunt calitatile cu care puteti sa va vindeti. Trebuie sa va intrebati ce vi se potriveste, ce abilitati aveti, ce va doriti, ce va motiveaza, ce profesii sunt cautate in piata.
– Faceti un curs in domeniul in care credeti ca v-ar placea sa lucrati.
– Candidati pentru posturile anuntate la mica publicitate sau mergeti direct la firma angajatoare si spuneti ca vreti sa lucrati acolo.
– Apelati la o firma specializata in managementul carierei, care va va sustine in tot procesul de reconversie si obtinerea postul dorit.
Sursa: experti in resurse umane
De la flori la carti de munca
La 32 de ani, Florina serban este inginer agronom si lucreaza la departamentul de resurse umane de la luxosul hotel J.W. Marriott, din Capitala. De cand a terminat facultatea, a lucrat la primarie, la sectorul 4, la protectia mediului, ca "sef serviciu". A fost si prin SUA, intr-un schimb de experienta, a avut post si in domeniul calitatii. La hotel a ajuns ca florist. Asta inseamna ca se ocupa de tot ce ar cuprinde plante ornamentale si aranjamente florale din hotel.
Cum a facut trecerea
Din septembrie insa, de cand s-a intors din concediul de cresterea copilului, lucreaza la resurse umane si se ocupa de carti de munca, decizii, acte aditionale. "Ca florist esti intr-o zona unde nu ai foarte mare responsabilitate si este relaxant. stiam ca imi place domeniul resurse umane si am vrut sa-l incerc", spune tanara. Ea a urmat, timp de trei luni, un curs de specialitate la Camera de Comert. "Am avut o profesoara la care te duceai de drag la cursuri. Stateam pana seara, chiar daca aveam un copil mic", povesteste Florina serban. Dupa absolvire, a aplicat pentru un internship in cadrul departamentului de resurse umane si venea in timpul ei liber sa invete. "A fost un efort. Dar a meritat. Am fost si norocoasa pentru ca a aparut postul, am dat interviul si l-am luat", spune tanara.
Ea le recomanda celor care vor sa schimbe domeniul de activitate sa aiba ambitie, sa fie siguri ca asta vor si sa-si aleaga ceva care le place cu adevarat.