UPDATE. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) critică, miercuri, declaraţiile făcute de unii politicieni britanici împotriva migraţiei muncitorilor români după 2013, în răspunsul la solicitarea României Libere privind situaţia migranţilor români în Marea Britanie.
MAE apreciază că declaraţiile împotriva migraţiei cetăţenilor români sunt „îngrijorătoare”, explicând, totodată, că migraţia românilor are, în ansamblu, efecte pozitive asupra economiei britanice.
De asemenea, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, îşi exprimă convingerea că guvernul britanic va respecta textul acordului de asociere a României şi Bulgariei, aşa cum a fost asigurat „personal „de secretarul de stat britanic William Hague, în ceea ce priveşte deschiderea graniţelor pentru muncitorii români şi bulgari.
–-
„Vă rugăm, nu veniţi în Marea Britanie. Plouă, joburile sunt puţine şi prost plătite”, este mesajul unei campanii pe care guvernul britanic vrea să o lanseze ca să descurajeze migraţia românilor şi a bulgarilor în Marea Britanie, scria publicaţia The Guardian duminică.
Din 2014, românii şi bulgarii vor putea munci în Anglia fără un permis special, iar politicienii conservatori i-au cerut premierului David Cameron să caute soluţii pentru a opri migraţia. În aceste condiţii, reprezentanţii diasporei româneşti au declarat, pentru România Liberă, că, deşi multe din iniţiativele vehiculate împotriva migraţiei nu vor fi implementate, conservatorii vor continua să susţină protecţionismul, în defavoarea muncitorilor străini.
Până la ora publicării acestei ştiri, Ministerul Afacerilor Externe nu a răspuns solicitării României Libere de a oferi un punct de vedere faţă de această situaţie.
Citeşte şi Autorităţile britanice au în vedere modalităţi de reducere a imigraţiei
„Asistăm, în anul 2013, în Marea Britanie, la o campanie vastă împotriva Europei. Campania pornită de guvernul britanic pentru a descuraja migrantii români şi bulgari să vină în UK face parte din politica actuală de protecţionism a partidului conservator”, sunt de părere reprezentanţii diasporei româneşti, Cristina Irimie, de la publicaţia „Român în UK”, şi Inno Brezoianu, directorul site-ului comunităţii româneşti din Marea Britanie.
Editorul fondator al publicaţiei „Român în UK”, Cristina Irimie, a explicat, pentru România Liberă, că, săptămâna trecută, a colaborat cu o echipă de jurnalişti a BBC pentru realizarea unui reportaj despre potenţialul val de români şi bulgari care ar putea sosi în UK în anul 2014, referindu-se la oraşul Plymouth. Astfel, într-o discuţie cu autorităţile locale, Cristina Irimia a ajuns la concluzia că migraţia a fost benefică pentru comunitatea locală.
Citeşte şi Câţi români şi bulgari vor pleca în Marea Britanie după anularea restricţiilor
„Din discuţiile avute cu preşedintele consiliului local, cu localnici dar şi cu reprezentanţi ai serviciilor sociale, s-a conturat ideea că la nivelul comunităţilor locale, şi nu la nivel central, societatea nu ştie exact la ce să se aştepte, iar reprezentanţii serviciilor sociale ştiu că nu pot estima fluxul migraţional. Deşi anumite presiuni ar putea fi simţite în ceea ce priveşte de exemplu accesul în şcoli, consiliul local este de părere că soluţii se pot găsi intotdeaua în asemenea situaţii, iar aşa cum s-ar putea să vină români în Plymouth, ar putea să vină, dintr-o dată, scoţieni. Cu toate acestea, preşedintele consiliului local este de părere că migraţia a adus beneficii comunităţii locale de-a lungul timpului, migranţii integrându-se. Consider că subiectul românilor şi bulgarilor va rămâne un subiect important atât pe agendă guvernanţilor de la Londra, cât şi pe agendă presei britanice care va transmite puncte de vedere diferite, în funcţie de politică editorială. Multe dintre intenţiile guvernamentale vor rămâne neimplementate, dar vor asista partidul conservator în perpetuarea protecţionismului faţă de proprii cetăţeni”, a precizat ea pentru România Liberă.
Citeşte şi The Guardian: Abuzurile la care sunt supuşi muncitorii ROMÂNI în Anglia trebuie OPRITE
De asemenea, şi directorul site-ului comunităţii româneşti din Marea Britanie, Inno Brezoianu, a arătat că principalele probleme cu care se confruntă românii care muncesc în Marea Britanie sunt, în continuare, obţinerea unei asigurări prin care să aibă statutul de „liber angajaţi” şi abuzurile anumitor firme care lucrează cu români tocmai pentru a profita de situaţia lor vulnerabilă.
„Fiecare român este poate perceput diferit în UK, în viaţă de zi cu zi, în funcţie de propriile experienţe trăite şi, de aceea, este dificil să generalizăm. Cu toate acestea, problemele întâmpinate de români cresc exponenţial în ceea ce priveşte relaţia acestora cu autorităţile britanice responsabile de înregistrarea statutului pe piaţă muncii. Este extrem de dificil în continuare pentru românii care sunt liber angajaţi (self-employed) să obţină Naţional Insurance Number, esenţial pentru înregistrarea statutului de self-employed. Timpii de aşteptare pentru emiterea certificatelor de înregistrare de către UKBA, în bază cărora se confirmă anumite drepturi pe piaţa muncii pentru cetăţenii români, sunt în continuare mari, deşi la nivel guvernamental se transmite că emiterea certificatelor pentru români şi, în special, pentru studenţi, este o prioritate a UKBA. În acelaşi timp, există firme care au acceptat să lucreze cu români self-employed care acum nu îşi mai respectă angajamentele contractuale, deoarece ştiu că românii se tem să denunţe situaţia datorită statutului pe care îl au şi datorită campaniei guvernamentale care descurajează migraţia din România şi Bulgaria”, a explicat, pentru România Liberă, Inno Brezoianu.
În urmă cu aproape două săptămâni, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a criticat faptul că tema valului de imigranţi români e folosită în precampania electorală din Marea Britanie şi că în Anglia sunt toleraţi numai românii cu un nivel foarte bun de educaţie şi pregătire, asigurat de statul român. „Este convenabil pentru aceste categorii, dar când vorbim de alte categorii socio-profesionale, aceştia devin deranjanţi. Nu este în regulă”, a explicat el.
Citeşte şi Corlăţean: Românii au contribuit la creşterea economică a Marii Britanii, dar nu sunt trataţi corect
De asemenea, şi un partid britanic naţionalist şi eurosceptic, UKIP, a anunţat că se pregăteşte să exploateze temeri privind o migrare masivă dinspre România şi Bulgaria, prin plasarea acestei teme în centrul strategiei campaniei electorale pentru alegeri locale, relata, atunci, publicaţia „The Independent”.
Citeşte şi Un partid britanic naţionalist şi eurosceptic se FOLOSEŞTE de români în campania electorală
Conform unei organizaţii britanice, Migration Watch, după 1 ianuarie 2014, aproximativ 50.000 de români şi bulgari vor veni anual în Anglia, în căutarea unui loc de muncă. Valurile de migraţie ar urma să fie constante în primii cinci ani după ridicarea restricţiilor.