1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Prima de sarbatori va fi data in primul rand pe merit

Prima de sarbatori va fi data in primul rand pe merit

Tot mai multe companii aleg sa acorde la final de an bonusuri de performanta in loc de "porcul de Craciun".

"Voua cat va da prima? Anul trecut noua ne-a dat 800 de lei. Oare si anu’ asta va fi la fel?". Acestea sunt intrebarile care se aud frecvent in aceste zile, in apropierea sarbatorilor, pe holurile firmelor, in pauzele de masa ori la fumoar.
Criza financiara ii face pe angajatori sa fie mai prudenti. Daca in anii trecuti isi permiteau sa fie generosi, acum ei sunt ceva mai atenti cu acordarea primei de Craciun. Fie valoarea acesteia este mai mica, fie a disparut, in detrimentul "bonusurilor pentru performanta", ca in cazul celor mai multe banci. Specialistii Skill Team spun ca anul acesta situatia este atipica pentru ca, daca pana acum luau prima toti angajatii, in situatia actuala probabil se va prefera un sistem prin care vor fi recompensati doar oamenii cu adevarat eficienti si productivi.
"Tind sa scada primele in bani, in favoarea celor oferite sub forma de bonuri-cadou, pentru ca acestea nu se impoziteaza", completeaza si Ioana Tot, senior consultant al ConsulTeam Romania. Sub umbrela crizei financiare, prevede Ariel Ungureanu, business unit manager la Barnett McCall Tech Engineering &Construction, "se va gasi cea mai buna cale de reducere sau chiar eliminare a primelor".
Totusi, unii patroni nu au renuntat la gestul de a-si rasplati angajatii cu sume fixe, indiferent de post sau de rezultate.

Lipsa stimulentului nu se uita
Angajatorii care cred ca primele sau cadourile fidelizeaza angajatii se insala. Asta nu inseamna ca lipsa acestui stimulent nu este pedepsita. "Personal, nu cred ca fidelizeaza decat daca sunt dese si consistente. Cine are de gand sa plece pleaca si cu prima si fara", spune Antoaneta Istrate, general manager la Antoanette Services.
Pe de alta parte, Alina Negrea, managing partner la A Plus Performance, atrage atentia asupra unui alt aspect: "Este dificil de spus ca o suma pana in 500 de lei poate determina angajatul pe parcursul anului care urmeaza. Insa este sigur ca in cazul in care angajatorul alege sa nu le ofere nimic salariatilor in aceasta perioada, cu siguranta acestia nu vor uita. Anul urmator, lipsa acestui «stimulent  financiar», fie el chiar si simbolic, poate fi pentru angajat un argument in plus pentru a-si cauta alt loc de munca". Ceea ce fidelizeaza angajatii, spune Ioana Tot, nu sunt cadourile propriu-zise, cat bonusurile datorate performantei: "Bonusul de Craciun poate fi de maximum doua salarii brute, insa bonusul anual poate sa fie si mai mare, evident, ajungand pana la patru salarii, iar in cazul posturilor de management chiar mai mult, deoarece performanta este raportata la performanta companiei".

Rezultatele conteaza
Tot mai multe companii aleg sa le dea bonusuri doar angajatilor care au avut rezultate deosebite. Totodata, perioada decembrie-ianuarie este una destinata revizuirii salariilor. "Ajustam salariile o data pe an, in ianuarie. Traditional, in perioada noiembrie-decembrie, are loc evaluarea performantelor, ceea ce s-a intamplat deja", spune Roxana Tesiu, manager de resurse umane la Wipro Technologies Romania.
si la Cosmote rezultatele conteaza. Sfarsitul de an este un moment propice pentru evaluarea activitatii, iar rezultatele se vor reflecta in bonusurile de performanta", spune Alina Ban, HR manager la Cosmote.
si experta in resurse umane Mihaela Forgaciu considera ca roadele muncii se culeg acum: "Daca angajatii isi depasesc targetul, acestia obtin prime de performanta cuprinse intre unul si cinci salarii nete".

Respectarea traditiei
Catalin Mahu, proprietarul lantului de restaurante "La Mama", spune ca prima este o datorie morala a unui angajator: "Daca ti-a mers bine, daca poti, atunci nu-i uita pe cei cu care lucrezi. Poate ca este criza, dar sa nu ne crizam si sa nu uitam ca maine tot in mijlocul oamenilor suntem si tot lor le spunem sa traga la caruta. Poate ca miza finala este profitul… Dar cat de disperat sa fii incat numai profitul sa fie o miza?".

Solutii la vreme de restriste
Pentru romani, prima de Craciun este o obisnuinta, iar lipsa gestului ar putea fi asociata cu instabilitatea slujbei, iar de aici pana la temerea pierderii jobului si la ineficienta nu mai este decat un pas.
De aceea, indiferent cat de mari ar fi problemele unei firme, este recomandat ca "Mosul" sa nu lipseasca. "In vremuri de criza financiara unui angajat ii poti darui si bilete la un spectacol, pe care doreste sa-l vada si nu si-l permite, sau un cos cu dulciuri sau cafea", spune Antoaneta Istrate, la a carei firma angajatii vor primi un cos cu bunatati si cate 500 de lei.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă