1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Lefurile oferite nou venitilor au scazut cu 10-30%

Lefurile oferite nou venitilor au scazut cu 10-30%

Criza financiara determina angajatorii sa nu mai fie atat de generosi cu ofertele salariale. Aproape toate domeniile sunt afectate, insa cea mai drastica situatie este in vanzari. Un director care castiga anul trecut 8.000 de euro lunar, astazi poate lua 3.000 de euro.

Specialistii in resurse umane spun ca salariile nou-venitilor in companii sunt mult mai mici comparativ cu ceea ce ar fi primit anul trecut sau fata de ce au avut la ultimul loc de munca, in medie cu 10-30%. Head-hunterul George Butunoiu este de parere ca persoanele cu salarii mari primesc astazi cam cu 20-30% mai putin decat ar fi primit in august, cei cu salarii medii – aproximativ cu 10-15% mai putin, iar cei cu salarii mici – cam cu 5%. El apreciaza ca nu vor fi afectati cei cu salarii foarte mici.

Venituri tot mai mici in vanzari
In 2008, managerii cel mai bine platiti erau cei din banci, case de avocatura, imobiliare, constructii, energie, industria bunurilor de larg consum, telecom, IT, retail.
De exemplu, spune Alina Botezatu, managing partner la firma de resurse umane Perspective Group, din Bucuresti, un director de vanzari avea, in medie, un salariu de 4.000-8.000 de euro net/luna, plus bonusuri si beneficii, ajungand la o medie salariala de 8.000-10.000 de euro lunar sau mai mult. "si un project manager avea, in medie, intre 4.000 si 8.000 de euro net/luna, plus bonusuri si beneficii, astfel incat reusea sa obtina la sfarsit de an venituri substantiale si in multe cazuri sa-si dubleze salariul fix lunar datorita bonusurilor", mai spune Alina Botezatu.
Astazi, situatia este cu totul alta: se fac foarte putine angajari in aceste domenii, iar salariile fixe au scazut mult, ajungand pe la 1.500-3.000 de euro/net/luna, fara bonusuri sau cu bonusuri mici in vanzari. "Majoritatea angajatilor primesc doar partea fixa, adica aproximativ o treime sau chiar mai putin din castigurile realizate anul trecut. Cei din real estate sunt multumiti daca reusesc sa-si pastreze locul de munca. Cei mai multi sunt disponibilizati, deci nevoiti sa-si caute de lucru si gasesc foarte greu altceva", mai spune Alina Botezatu.
1.500 de euro pentru un HR manager si salariile managerilor sunt afectate de criza. In general, acestea au fost scazute cam in toate industriile.
 
"Unui HR manager care ar fi primit in 2008 intre 3.000 si 5.000 de euro net lunar i se vor oferi acum intre 1.500 si 3.500 euro net lunar. La fel si un marketing manager, de la 4.000-6.000 de euro lunar se va putea astepta la 1.600-4.000 de euro net lunar", precizeaza Alina Botezatu.
Iuliana Badea, sales manager la compania de recrutare LugeraMakler, atrage insa atentia asupra faptului ca nu exista posibilitatea de a recruta in organizatie o persoana valoroasa pentru un salariu mai mic decat cel pe care il avea la angajatorul anterior. "De asemenea, nici o companie nu isi permite pierderea managerilor valorosi prin micsorarea venitului fix", adauga ea. Specialista mai spune ca se poate discuta despre o scadere a venitului managerilor numai in ceea ce priveste compensatiile si beneficiile din pachetul salarial (bonusuri acordate, anumite beneficii).
Sunt insa si situatii in care angajatorii au decis sa majoreze salariile unor manageri din organizatie sau sa ofere salarii mari pentru a coopta "manageri de criza". "Este vorba despre persoanele care au un rol strategic si care sunt «colacul de salvare» pe timp de criza. Astfel de cazuri sunt insa mai degraba exceptii", considera Alina Botezatu.

"Target" de neatins
In ceea ce priveste partea de bonusare,  Eliza Nechifor, marketing&communication coordinator la compania de recrutare Manpower, este de parere ca majoritatea companiilor o vor pastra doar pe cea strans legata de obiectivele si de targetul fiecaruia. Exista si companii, de exemplu din sectorul financiar-bancar, unde s-a renuntat la anumite bonusuri. "Depinde foarte mult de politica organizationala pe care o adopta compania si de strategiile de management stabilite pe termen mediu sau lung", explica Iuliana Badea. O alta strategie a firmelor pentru a micsora costurile este data de stabilirea unor obiective- tinta imposibil de atins. "Pentru ca nu-si indeplineste targetul, angajatul nu primeste bonusul", spune Cristina Fedorovici, managing partner al Advice Human Resources, din Bucuresti. De altfel, exista cazuri in care s-au impus planuri de vanzari cu 20% mai mari decat anul trecut, in conditiile reducerii de bonusuri si chiar a echipei, de la 20 la 15 persoane.

"Cei mai multi angajati din vanzari nu-si mai primesc comisioanele sau bonusurile deoarece nu pot vinde suficient pentru ca momentan piata este foarte slaba sau, in cazuri izolate, fiindca nu-si primesc banii cuveniti pentru rezultatele obtinute intrucat firma doreste sa reduca tot mai mult nivelul costurilor", spune si Alina Botezatu.

Scaderi substantiale de salariu
Alina Botezatu spune ca se poate vorbi si despre scaderi substantiale de salariu, chiar si de 50%, si de disponibilizari in cazul unor firme din industrii foarte afectate de criza, cum ar fi auto, constructii si real estate, industrial, vanzare de credite precum si domenii conexe acestora.
Deocamdata, probleme financiare nu au salariatii din domenii ca farmaceutic si bunuri de larg consum.

Varianta
Plata mai tarzie, cu dobanda
Head-hunterul George Butunoiu spune ca exista si varianta ca salariatul sa primeasca o leafa mai mica, insa doar pentru perioada crizei. "Diferenta i se restituie, eventual cu bonus sau dobanda, dupa ce trece criza si firma isi reface situatia financiara. Este o forma de creditare a societatii din partea angajatilor. Asta presupune, evident, o incredere maxima de ambele parti", adauga George Butunoiu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă