3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016"Firmele au nevoie de oameni de incredere"

„Firmele au nevoie de oameni de incredere”

» Camelia Stanculescu, directorul general al companiei de recrutare Manpower Romania, spune ca acesta este punctul comun dorit de toti angajatorii.

Romanii au nevoie de atitudinea potrivita pentru a-si gasi sau pastra un loc de munca, iar oamenii de incredere sunt preferati de angajatori. Acestea sunt convingerile Cameliei Stanculescu, general manager al companiei de recrutare Manpower Romania. Ea spune ca, in contextul crizei financiare, vor conta foarte mult munca in echipa si autoresponsabilizarea.

» Romania libera: Care sunt tendintele actuale pe piata muncii?
Camelia Stanculescu: Sunt doua moduri in care trebuie sa privim lucrurile. Pe de o parte, stim ca avem tendinte si strategii de dezvoltare confirmate, iar pe de alta parte vorbim de situatia economica de astazi care, probabil, va schimba un pic lucrurile pe o perioada, sa speram scurta.
Din fericire, in ultimii ani, Romania a inceput sa atraga si investitori pe partea de servicii. Daca acum zece ani eram o tara foarte atractiva avand in vedere costul redus al fortei de munca, mai ales pentru partea de industrie, acum din ce in ce mai mult investitorii si-au dat seama ca avem potential si in zona de servicii, folosind resursele umane cu studii superioare, specializate.
Cred ca tot ce inseamna comert, retail, consum va continua sa se dezvolte. La fel si tot ce inseamna parte de suport. Oamenii vor continua sa consume. Probabil ca prudenta se va inregistra in tot ce inseamna "un plus" – o masina, un credit.

» Cu cat au scazut angajarile?
– Nu simtim ca angajarile au scazut. Simtim ca piata a evoluat normal. Ne asteptam de acum incolo la scaderi. Este adevarat ca in lunile decembrie si ianuarie angajarile scadeau. Va trebui sa vedem cat din scadere este legata de sezonalitate si cat de criza economica.

» Criza financiara va produce modificari majore?
– Aceasta schimbare economica probabil ca va ajuta piata muncii. De exemplu, se vor tempera excese care nu faceau bine intr-o anumita zona. Se va corela nivelul salarial cu experienta si cu performanta.

» Existau lefuri prea mari?
– Deficitul de forta de munca a dus la un moment dat la situatii in care uneori angajatorii aveau un comportament pe care ei insisi nu-l agreau ca regula, dar il aplicau. Asa s-a ajuns la denaturarea perceptiei in privinta salariilor.

» In special a tinerilor?
– Daca termini facultatea, iar dupa un an un angajator cu 40-50 de ani de experienta te angajeaza cu 800 de euro pe luna, incepi sa-ti spui: "Daca imi da atat, poate stie el mai bine decat mine cine sunt eu si ce valoare am!".
» Nu se vor mai da salarii asa de mari?
– Reducerea de costuri se va face acolo unde au fost facute investitii ineficiente, fie ca este vorba despre resurse umane sau nu. Cei mai multi investitori vor avea un comportament prudent.

» Ce inseamna prudent?
– Anumite proiecte vor fi amanate, pentru a se vedea daca este oportun sa fie facute acum sau mai tarziu. Nu inseamna ca absolut toate companiile spun "nu mai facem angajari". Cu siguranta sunt sectoare care nu vor fi foarte afectate. Vor fi insa si disponibilizari. Sunt companii care au inchis productia. La un cutremur de grad mediu se prabusesc lucrurile nu foarte stabile. Asa si in piata muncii, unde vor ramane in picioare lucrurile foarte rezistente.

Va conta mult munca in echipa
» Se va inregistra o schimbare in atitudinea angajatilor?
– Cred ca angajatii isi vor schimba comportamentul, pentru ca in cazul unor disponibilizari se vor lua in calcul eficienta, productivitatea si corectitudinea. Pana la urma, cred ca fiecare trebuie sa se gandeasca sa faca serios ceea ce face. Va conta mult munca in echipa. Ajutand un coleg, te ajuti pe tine, pentru ca iti pastrezi locul de munca. Daca merge bine companiei, iti va merge bine si tie.

» Criza financiara va avea impact mai mic in Bucuresti decat in celelalte orase din tara?
– In Bucuresti sunt multi investitori. Daca o companie va sista angajarile, acest lucru nu se va simti prea tare. Insa daca intr-un oras cu doi-trei investitori, unul dintre ei face reduceri de personal, perceptia va fi mult mai mare. Poate si de aici temerea la nivel national, fata de Bucuresti, are alta amploare.

» Se vor intoarce romanii din strainatate?
– Da. Pe de o parte, multi dintre ei au plecat din tara pe termen scurt. Pe de alta parte, in Spania, de exemplu, somajul a ajuns la 11%. Probabil ca asta ii va face pe romani sa se gandeasca sa se intoarca mai devreme decat anticipasera.

» Vor munci mai bine?
– Vor avea o alta viziune asupra a ceea ce inseamna munca si probabil ca vor transmite si celorlalti cum este sa muncesti. Deja romanii au inceput sa mai invete sa lucreze raportandu-se la eficienta, la productivitate. Dar inca mai avem de invatat.

Fara atitudinea potrivita nu te angajezi
» Pe ce ar trebui sa puna mai mult accent salariatul?
– La un moment dat, perceptia era ca, pentru a fi pregatit, trebuie sa ai cunostinte si apoi experienta. In ultimul timp, conceptul este un pic largit. Inainte de a avea cunostinte, trebuie sa ai atitudine. Fara atitudine, cu toate cunostintele si cu toata experienta, lucrurile nu se pot face. Trebuie sa lucram in echipa, sa comunicam, sa nu ne fie teama sa ne expunem ideile, sa luptam pentru ele. si mai trebuie sa invatam sa ne asumam ca in viata sunt lucruri care ne ies si care nu ne ies. Daca nu ti-a iesit un proiect, nu inseamna ca ai avut un esec ori ca esti un ratat.
In vanzarile "door to door" exista un concept al probabilitatii, care spune: "Ai zece adrese. La sapte usi s-ar putea sa ti se raspunda. Dintre acestea, la cinci te va asculta cineva. Din cei cinci oameni, trei vor fi interesati, doi vor semna contracte, insa doar unul va fi bun."

Prin urmare, pentru a semna zece contracte, trebuie sa bati la 100 de usi.
Si inca ceva: de multe ori nu reusim sa facem anumite lucruri pentru ca punem reflectorul doar pe bucatica pe care lucram, iar in jur este intuneric. Nu ne dam seama ca s-ar putea sa ne afecteze persoana de langa noi care nu si-a facut bucatica ei. Trebuie sa vedem intregul tablou, sa invatam cum sa ne uitam la o problema sau la o activitate.

Autoresponsabilizarea, la mare pret
» De ce romanii muncesc mai bine "afara"?
– Si aici sunt romani care muncesc. Insa cred ca acolo este vorba despre modul in care companiile sunt organizate. "Afara", munca de acasa devine una dintre formele de flexibilitate pe piata muncii. si asta pentru ca, dincolo de beneficii, performanta este evaluata pe baza unui sistem clar. Practic, nu te intereseaza daca persoana lucreaza doua sau opt ore, noaptea sau ziua. Nu conteaza cate ore a stat sa lucreze, pentru ca plata se face pe proiect. Insa exista instrumente pentru masurarea performantelor. si atunci, ca angajator, iti permiti sa-ti asumi riscul de a nu controla timpul stat la serviciu de salariat, cum facem noi – ai venit la 9, pleci la 6. Nu inseamna neaparat ca in acest interval o sa si munceasca eficient. Trebuie sa-i ajutam pe oameni sa munceasca mai bine, ajutandu-i sa-si masoare singuri performantele, astfel incat sa ajunga la autoresponsabilizare.

Nu trebuie sa conteze ca seful este langa tine, ca e in alta cladire sau in alta tara. Tu ai ceva de facut. Daca tot ai investit timp ducandu-te la serviciu, este bine sa si faci ceva, nu doar prezenta. In plus, romanii plecati peste hotare vad oameni care muncesc intr-un anumit fel si le copiaza comportamentele. si mai este si dorinta noastra de a reusi. Uneori, romanii vor sa demonstreze ca sunt buni. Cateodata, ajung in strainatate cu o parere proasta despre ei si prea buna despre cei de acolo. Iar "afara" constata ca sunt chiar mai bine pregatiti de cei de acolo.

» Ce fel de oameni sunt astazi doriti de angajatori?
– Multi angajatori vor doua lucruri foarte importante, fara de care nu se poate face mare lucru: atitudinea si potentialul de dezoltare. Atitudinea nu se schimba. Poti sa pregatesti pe cineva in privinta competentelor tehnice. Cineva poate sa invete programul Excel, daca nu stie. Insa firmele au nevoie de oameni de incredere. Din pacate, nu exista traininguri unde poti sa trimiti un om pentru a deveni de incredere. De aceea vorbim de atitudine, de tot ce ne formeaza ca oameni si de potentialul de a ne dezvolta.

Se dezvolta provincia
» Care sunt cele mai atractive orase, din punct de vedere al angajarilor?
– Daca in urma cu cativa ani erau doua-trei orase atractive, acum tara s-a mai echilibrat un pic. Au venit investitori in Cluj-Napoca, Brasov, Sibiu, Craiova, Constanta, Bacau. In general, zonele care atrag investitori straini sunt atractive, atat financiar, cat si ca posibilitate de a acumula experienta.

» Am observat ca tot mai multe persoane accepta relocarea.
– Da, pentru ca incepem sa ne recapatam comportamentul pe care-l aveam. Inainte de 1989 acest comportament era normal. Aveam rude care plecau cu trenul intr-un oras mai indepartat si considerau acest lucru normal. Dar s-au inchis fabrici, iar cei care aveau un astfel de comportament nu au avut unde sa-l mai aplice, iar tinerii nu l-au trait si nu au putut sa-l inteleaga. De asemenea, romanii sunt foarte legati de casa. Nu ne vine sa ne punem lucrurile in valize si sa ne mutam. Acum insa incep sa fie din ce in ce  mai multe centre cu locuri de munca si oamenii incep sa fie mai flexibili. De exemplu, un client transporta zilnic oamenii dintr-o localitate situata la 80 km de Timisoara. Iar acesti oameni lucreaza "12 cu 24".

CARTE DE VIZITA

Camelia Stanculescu director general, Manpower Romania
» Este directorul general al Manpower Romania din aprilie 2003, filiala a grupului Manpower Inc., unul din liderii mondiali in resurse umane.
» Are experienta in middle si top management ca director de achizitii si retail, director executiv si director general.
» Are realizari importante ca dezvoltarea portofoliului de parteneri de afaceri, formarea echipelor de specialisti in resurse umane, coordonarea activitatilor de deschidere si dezvoltare a celor zece agentii din Bucuresti, Timisoara, Brasov, Cluj, Iasi, Craiova si Ploiesti.

"Jobul ideal si-l poate face fiecare"
Camelia Stanculescu spune ca jobul ideal poate fi definit diferit, in functie de varsta. Ea crede ca trebuie sa ne uitam la ce ne aduce profesional, nu financiar. Sa ne uitam, spune experta, la cum ne ajuta in ceea ce ne-am propus din punct de vedere profesional. "Jobul ideal nu e unul usor. Este acela pe care il faci cu pasiune si la care vezi toate greutatile ca pe niste oportunitati. Insa jobul ideal si-l poate face fiecare. Putem sa-l transformam daca ne dorim asta. Trebuie doar sa avem atitudinea potrivita, sa fim curiosi, sa ne autodezvoltam", considera specialista in resurse umane.

Cele mai citite

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...

Efectul Schengen: Prețurile locuințelor din zonele de graniță explodează

Intrarea României în spațiul Schengen cu frontierele terestre, de la 1 ianuarie, aduce schimbări și pe piața imobiliară, în special în zonele de graniță....

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...
Ultima oră
Pe aceeași temă