20 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăAlegeri 2016Cum am devenit manager: „Dacă nu renunţi la visurile tale, le vei...

Cum am devenit manager: „Dacă nu renunţi la visurile tale, le vei atinge pe toate!”

Ieri, mă întreba cineva cum am aflat ce vreau de la viaţă. N-am ezitat nici o secundă la prima parte a întrebării. Am ştiut mereu că vreau să fiu independentă, însă credeam că nu voi putea explica la fel de repede de ce mi-am dorit asta. Fals!

Privind retrospectiv, mo­mentul decisiv al alegerii a fost unul cât se poate de clar. A venit ziua când nu mai aveam unde să avansez profesional într-o organizaţie cu dezvoltare pe orizontală. Atunci m-am întrebat: „Care este următorul nivel pentru mine?”. Astfel s-a născut propria mea companie.

Când alegi să-ţi asculţi vocea interioară, şi nu opiniile celor din jur, înseamnă că eşti pregătit să porneşti pe drumul greu, dar plin de satisfacţii, al antreprenoriatului. Totul ţine de alegerile pe care le faci, dar şi de modul în care suporţi consecinţele acestora. Toţi suntem făcuţi să evoluăm, să creştem, să devenim mai buni. Însă nu este o sarcină tocmai uşoară! Când eşti manager, eşti mai mult decât un şef. Eşti responsabil de rezultatele echipei, dar şi de evoluţia profesională a membrilor săi.

Un manager trebuie să ştie că oamenii frumoşi în interior care primesc exemple de calitate de la managerul lor fac lucruri şi mai bune şi sunt mult mai performanţi.

Managerul trebuie să exceleze, nu să intre în competiţie cu ceilalţi. Nici un business nu se naşte doar din simpla dorinţă de profit sau de promovare, cel puţin nu unul de succes. Din contră, o nouă afacere reprezintă un răspuns la o nevoie din piaţă, o soluţie eficientă, dar şi o experienţă plină de satisfacţii pentru consumator/client.

„Când ai ales să fii antreprenor şi manager, trebuie să faci sacrificii”, spun ceilalţi despre tine. Totuşi, doar tu ştii cum stau de fapt lucrurile: în momentul în care este alegerea ta, nu mai există termenul de sacrificiu.

Experienţă de jurnalist

Primii mei bani câştigaţi au venit de la o revistă culturală din Iaşi, cu mult înainte de a visa la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, pe care am absolvit-o ulterior. Scriam povestiri fantastice şi le trimiteam ziariştilor de la Iaşi ca să le publice acolo. N-am ridicat niciodată sumele respective deoarece costa mai mult să mi le trimită.

Prima experienţă de serviciu a fost în 1998, când am rămas să lucrez la TVR după perioada de practică de la facultate. Cred că am colaborat cu cea mai frumoasă echipă din istoria televiziunii publice. Am fost colegă cu toate vedetele care s-au lansat acolo, de la Adelin Petrişor, Gabriela Firea, Cosmin Cernat până la Silvia Ciurescu sau Mircea Radu. Pe Mircea l-am menţionat ultimul în mod special, deoarece, din punctul meu de vedere, jumătate din ceea ce sunt azi i se datorează lui, respectiv talentului, profesionalismului şi, de ce nu, umorului său.

„Visam să fiu ziarist şi am ajuns femeie de afaceri”

Dacă stau să privesc în urmă, nu mi-aş fi imaginat că viaţa mă va aduce în postura de antreprenor. La 18 ani, visam să fiu o ziaristă de succes şi să lucrez în televiziune.

Azi, sunt o femeie de afaceri în ascensiune rapidă şi moderator de evenimente, cu accent pe zona corporate. Fac mult mai mult decât ar face vreodată un specialist în relaţii publice într-o agenţie de profil. De-a lungul anilor, am fost şi funcţionar public, participând activ la ultimele şase luni de negocieri, de aderare a României la UE. După această perioadă, m-am întors în zona privată ca PR pentru o agenţie imobiliară pe care, în câţiva ani, am adus-o la reputaţia unuia dintre top 5 jucători din piaţă.

Mai mult, am administrat, dintr-o funcţie de execuţie, o cameră de comerţ bilaterală, iar azi îmi păstrez implicarea în comunitatea respectivă. Deşi iubesc imobiliarele la fel de mult ca acum 11 ani, am ales să îmi dezvolt afacerea pe multiple domenii. Trăim nu perioade grele, ci perioade de schimbare radicală, iar viteza de adaptare este vitală.

Cea mai mare provocare: schimbarea

Una dintre cele mai mari provocări a fost să îmi schimb mentalitatea de la una de angajat la cea de angajator. Încerc să nu uit să privesc şi din fosta perspectivă, deoarece cred cu tărie că o echipă fericită este productivă şi benefică pentru companie. Chiar şi aşa, a fost necesar să mă supun unor ajustări majore: un manager trebuie să fie mai mult decât un profesionist excelent organizat.

Nu sunt prima care spune că ai nevoie de viziune, dar adaug un dram de nebunie şi o resursă inepuizabilă de determinare şi dorinţă. Fie că vrei să fii cel mai eficient din branşa ta, să furnizezi soluţia personalizată, croită pe nevoile şi obiectivele fiecărui client sau să ajungi să trăieşti celebra expresie „think big” a lui Donald Trump, trebuie să-ţi doreşti! Lipsa dorinţei este moartea oricărei afaceri.

Cât despre cum se traduce în ore acest nivel, dacă am discuta din perspectiva unui simplu manager, am spune ore prelungite. Ca antreprenor, business-ul este viaţa ta. În permanenţă te gândeşti la noi căi de dezvoltare, oportunităţi de care poţi profita. Îţi resetezi obiectivele periodic. O afacere rigidă nu poate supravieţui în peisaje schimbătoare. Practic, nu iei pauză niciodată, dar, dacă ai inimă de antreprenor, nu vei simţi nici o povară.

Nu rişti, nu câştigi!

–  Vrei să fii manager? Încearcă. Dacă nu încerci, cum altfel vei putea afla dacă ţi se potriveşte această postură? Să nu regreţi deciziile pe care le iei. La momentul ­respectiv, s-ar putea să nu fi avut nici o altă alternativă. Totuşi, să nu uiţi că trebuie să fii capabil să trăieşti cu urmările deciziilor tale.

–  Ai nevoie de nervi de oţel. Mai bine îţi cumperi un sac de box pentru acasă, dar, în afaceri, cine se ­enervează ­pierde. Apoi, trebuie să vezi ­întotdeauna partea bună a ­lucrurilor. Când o uşă se închide, alta ţi se ­deschide. Uneori, o să ţi se ­pară ­imposibil, dar nu ai voie să cedezi.

–  Să nu renunţi! În afaceri, ca şi-n viaţă, sunt suişuri şi căderi. Orice ţi s-ar întâmpla, nu renunţa la visul tău. Încearcă, încearcă, încearcă şi, până la urmă, vei reuşi.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...

Lui Nicușor Dan „i se rupe-n cot”… haina, de la cât semnează

Primarul general al Capitalei a mărturisit că a rupt 6 sacouri de la câte documente semnează Funcția de primar general îl pune la cheltuieli neprevăzute...

Dacia reduce prețurile pentru majoritatea modelelor, în contextul unei piețe auto în declin

Prețurile modelelor Dacia pe piața din România au fost ajustate în contextul provocărilor economice și al scăderii cererii de automobile noi, cu reduceri semnificative...
Ultima oră
Pe aceeași temă