2.3 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăAlegeri 2016"A ajunge somer nu este o tragedie!"

„A ajunge somer nu este o tragedie!”

» Dumitru Pelican, director executiv la Agentia Municipala de Ocupare a Fortei de Munca Bucuresti, ii indeamna pe cei ramasi fara job sa fie increzatori.

Criza financiara se face simtita tot mai mult. Rata somajului este de 5,3%, iar pana la finele anului, potrivit estimarilor optimiste, va ajunge la 6%. In toata tara sunt 478.000 de someri, iar in unele judete situatia este dramatica. La Vaslui, rata somajului este de 11%, la Gorj si Mehedinti – de 10%. Totusi, chiar daca locurile de munca s-au imputinat considerabil, piata muncii nu s-a blocat.

Fata de anul trecut, ofertele de locuri de munca au scazut cu 50%. Anul trecut, la nivel de tara, in acest sezon, era o oferta saptamanala de 22.000 de joburi, pana la 28.000. Acum oferta este in jur de 12.000 de slujbe saptamanal.

Cu toate acestea, Dumitru Pelican, director executiv la Agentia Municipala de Ocupare a Fortei de Munca (AMOFM) Bucuresti, este de parere ca persoanele care vor sa lucreze isi pot gasi un job. Trebuie doar sa caute, sa nu-si piarda rabdarea si sa aiba incredere in ele.

Totodata, el atrage atentia ca salariile au mai scazut si ca anul acesta este unul al angajatorului, nu al candidatului.

» "Romania libera": Criza a produs numeroase concedieri si multe persoane sunt speriate. Cum trebuie sa reactionezi in cazul in care ai fost dat afara?

Dumitru Pelican: Nu e o placere sa ajungi somer. Este chiar un stres. Dar nu este o tragedie. Sunt tragedii mult mai mari in viata. si-apoi, oferta de munca exista! Piata muncii nu este blocata. In plus, se poate invata o alta meserie la orice varsta. Nimic nu este batut in cuie. Un inginer metalurgist care nu-si gaseste de lucru nu trebuie sa faca din asta o drama. Poate sa invete, sa se recalifice, sa incerce alte variante – de exemplu, un curs de contabilitate, de inspector de resurse umane.

» El poate, dar daca are 50 de ani, ce sanse mai are?

Varsta conteaza mai putin, chiar daca nu putem nega existenta angajatorilor care tin cont de cat de tanar sau batran este candidatul. Conditia este sa fii sanatos, sa vrei sa inveti si sa te poti adapta rapid in colectiv. Daca sanatatea iti permite, nimic nu este imposibil.

Ce meserii se cauta


» Catre ce zone ar trebui sa se indrepte cei care vor sa se reorienteze?

Paradoxal, desi imobiliarele sunt in criza, desi sectorul de constructii a fost foarte afectat, se cauta inca foarte mult zidarii, tamplarii, dulgherii, lacatusii, faiantarii, mozaicarii, instalatorii de instalatii sanitare si de gaz, soferii, agentii de paza si securitate, sudorii in argon. Este nevoie de oameni necalificati pentru descarcat, impachetat, demolat, pentru firmele de salubritate. La mare cautare sunt si programatorii IT, juristii, contabilii, medicii, asistentele medicale, infirmierele.
Oferta este insa la 50 la suta fata de anul trecut.
 
» In aceste conditii, mai sunt someri care refuza un job?

Daca anul trecut un absolvent de facultate nu discuta fara minimum 500 sau 600 de euro, telefon, masina si alte facilitati, acum accepta 250 de euro fara sa stea pe ganduri. Astazi refuzul vine din partea agentilor angajatori. Acum ei sunt cei care au de unde alege. someri sunt multi, iar numarul lor urca. Rata somajului este de 5,3% si cred ca pana la finele anului va depasi 6%.

» Unde sunt cele mai bune castiguri?

Daca pana acum un an stiam cu exactitate domeniile cele mai bine platite, astazi imi este foarte greu sa spun precis. Dar in Romania, totusi, sunt domenii bine platite. Foarte bine platit va fi un director de buget, un contabil-sef, un jurist competent, nu doar din acela cu diploma.

» Ce inseamna foarte bine?

Sunt contabili-sefi care castiga, acum, in criza, peste 2.500 de euro. Sunt juristi si programatori IT foarte bine platiti. Dar nu cred ca acum cineva isi permite sa ofere salarii mai mari, in medie, de 1.800 -2.200 de euro.

Lucruri esentiale la interviul de angajare

» Cum trebuie sa fie cel care vrea sa obtina un loc de munca?

Cand ramai fara job sau cand vrei sa-l schimbi, eventual cu unul mai bine platit, trebuie sa ai incredere in tine si sa te autoevaluezi exact la ceea ce poti, nu la ceea ce crezi ca poti. In fata angajatorului trebuie sa fii foarte receptiv la dialog, sa stii cate ceva despre firma, sa nu ai pretentii foarte mari, dar nici foarte mici, sa mergi imbracat decent, sa nu fii agresiv verbal, sa nu plictisesti, sa nu-ti barfesti fostul sef sau fostul loc de munca, sa-ti arati disponibilitatea de a sta chiar si peste program. Acestea sunt lucrurile esentiale la interviul pe care-l ai cu angajatorul.

» In ce masura mutarea intr-un alt oras cu mai multe oportunitati este o solutie?

Ar veni foarte multi la Bucuresti. Piata din Bucuresti mai inghite oameni. Dar unde vor locui? In ciuda crizei, a scaderii chiriilor, o garsoniera in Bucuresti, fara 250 de euro n-o inchiriezi! Poate sa castige un muncitor sau un intelectual atat de bine incat sa-si permita acest lucru? Daca nu, totul e doar teorie.

» Se intorc romanii care au lucrat in strainatate?

Ii asteptam. Insa la nivel de Bucuresti nu am avut decat doua cazuri. In tara, de asemenea, sunt foarte putini. Daca s-au intors, probabil fie si-au gasit de lucru, fie au bani, fie mai mediteaza. Sau poate vor sa plece din nou.

» Ce efect au bursele organizate special pentru tinerii proveniti din centrele de plasament?

Avem angajatori care ofera locuri de munca acestor tineri. Insa marea problema este "unde vor locui"? Mediul este a doua natura. Mediul schimba omul. Cat timp acesti tineri sunt la munca, este OK, dar cand pleaca, ajung in canale. Oameni care puteau gasi solutii la aceasta intrebare doar s-au aratat interesati. Si atat.
Iar procesul de readaptare al celor care au parasit centrele de plasament este foarte mic. Anul trecut, la bursa organizata special pentru ei au participat 125 de angajatori, cu 3.184 de joburi! Am adus 254 de candidati. Au fost angajati 24, deci rata de ocupare a fost de 9,45%, ceea ce inseamna foarte mult. Dar dupa doua luni, din cei 24 mai erau doar 11.
La fel se intampla si in cazul persoanelor cu handicap. Organizam burse speciale pentru ele, le gasim angajatori cu locuri de munca, dar nu au cum sa ajunga la serviciu, pentru ca nu exista facilitati de transport.

IMM-urile pot relansa Romania
Seful Agentiei Municipale de Ocupare a Fortei de Munca (AMOFM) Bucuresti considera ca solutia pentru iesirea din criza o reprezinta ajutorul acordat intreprinderilor mici si mijlocii. In momentul de fata, spune Dumitru Pelican, aproape 90 la suta din IMM-uri sunt in prag de colaps. "Acest imprumut de la FMI, chiar daca multi il contesta, este binevenit daca vom negocia bine si ni se vor accepta conditiile. Doua treimi din imprumut ar putea merge catre Banca Nationala, CEC-ul va fi capitalizat si va acorda micilor intreprinzatori credite cu dobande mici – 4-4,5%, si nu cum au acum marea majoritate a bancilor din Romania, de 7-8%. Bancile din Romania au fost si sunt groparul reformei", considera Dumitru Pelican. El este de parere ca statul trebuie sa dezvolte oportunitati, sa vina cu facilitati pentru IMM-uri: "Codul fiscal trebuie repede pus in practica, adica profitul reinvestit sa fie scutit de impozitare.

 

 TVA-ul trebuie sa fie platit de micile intreprinderi sau de cele mari la incasare, nu la emiterea facturii. De asemenea, nu trebuie marite taxele. Turismul, agricultura  si IMM-urile pot relansa Romania si ne pot ajuta sa iesim mai repede din criza". Dumitru Pelican atrage atentia ca daca Guvernul "va inchide portile" in investitii, structura, infrastructura, facilitati, scoli, atunci ne vom afla intr-un prag ingrozitor: "Istoria se repeta. Crizele au mai fost rezolvate si cu razboaie".

» DUMITRU PELICAN, director executiv AMOFM
» Absolvent al Universitatii Bucuresti, Facultatea de Biochimie, si al unor cursuri postuniversitare la SNSPA, Facultatea de Administratie Publica.
» A fost jurnalist, a ocupat diverse functii de conducere.
» Din 2001 este director executiv la AMOFM Bucuresti.
» In cautarea locului de munca
» Cu cartea de munca, merge la agentia de ocupare a fortelor de munca de care apartine.
» Tine legatura cu personalul de la "mediere si consiliere", care ofera saptamanal joburi.
» Acceseaza site-ul www.anofm.ro sau vine frecvent la sediul agentiei, pentru a se interesa de oferta.
» Daca gaseste ceva ce i se potriveste, merge direct la angajator.
» Daca este refuzat, incearca la alt angajator, fara a-si pierde speranta (agentiile au rezolvat peste 80% din cazuri) si cauta permanent un loc de munca potrivit pregatirii lui.
» Pe parcursul cautarii, beneficiaza de somaj de 75% din salariul minim brut, timp de noua, 12 luni sau de un an si trei luni, in functie de stagiul de cotizare.

Cele mai citite

Facturile lui Marcel Ciolacu zboară spre necunoscut: suspiciuni majore privind autenticitatea

Facturile sunt emise de Nordis Travel SRL, însă detalii importante precum numărul, data exactă a facturilor și informațiile despre zboruri lipsesc sau au fost...

Economistul Bogdan Glăvan: România, un stat eșuat, în pragul colapsului financiar

Glăvan atrage atenția că o treime din cheltuielile statului român sunt acoperite din împrumuturi, ceea ce face economia extrem de vulnerabilă România se află pe...

Energia nucleară, soluția marilor companii pentru inteligența artificială

Alimentarea centrelor de date necesită cantități uriașe de electricitate, investiții pe măsură, dar și riscuri semnificative Creșterea explozivă a inteligenței artificiale (AI) determină giganții tehnologici...
Ultima oră
Pe aceeași temă