4.1 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSpecialCum a devenit un blogger cel mai influent om din Rusia

Cum a devenit un blogger cel mai influent om din Rusia

Curajosul blogger şi fotojurnalist Rustem Adagamov a ajuns unul dintre cei mai puternici oameni din Rusia, platforma sa având o medie de 600.000 de vizualizări pe postare. În timp ce presa îl consideră un concurent real, Kremlinul, principala victimă a ironiilor lui Adagamov, încearcă toate strategiile pentru a-i închide gura temutului critic.

Rustem Adagamov are 48 de ani şi, în ultimii ani, îşi foloseşte blogg-ul intitulat „drugoi” (în traducere „celălalt”) pentru a prezenta o serie de plângeri ale cetăţenilor ruşi, inclusiv arestări ale membrilor opoziţiei şi „brutalitatea de neegalat a poliţiei”. În fiecare zi, blogul său este vizitat de sute de mii de oameni, fiind mult mai citit decât orice cotidian online din Moscova, semnalează Der Spiegel. Potrivit LiveJournal, platforma care găzduieşte blogul, drugoi, în februarie 2010, avea 45.000 de abonaţi. Acest grad de influenţă a fost unul dintre factorii care l-au determinat pe Adagamov să renunţe în urmă cu cinci ani la viaţa confortabilă din Norvegia, unde lucra ca director de creaţie al unei agenţii de publicitate, pentru a se muta înapoi la Moscova.

Un tango nesfârşit cu Medvedev

Popularitatea lui Rustem Adagamov a explodat cu adevărat după ce, în august 2009, a fost fotograf în echipa de salvare a victimelor accidentului de muncă de la cea mai mare hidrocentrală rusească din Siberia. De altfel, a fost singurul fotojurnalist care a adus mărturii despre controversatul incident în care şi-au pierdut viaţa 74 de oameni. Câteva zile mai târziu, Rustem Adagamov a primit o invitaţie de la Medvedev de a se alătura echipei de ziarişti de casă ai Kremlinului. Adagamov şi-a câştigat celebritatea ironizând şi scriind adevăruri despre actualul preşedinte pe care presa moscovită le evită. Într-unul dintre posturile care au făcut înconjurul Rusiei, Adagamov a pus portretul lui Medvedev alături de cel al premierului Vladimir Putin cu fotoexplicaţia: „Toţi mint, oricum”. După această postare, Medvedev şi-a dat acordul să se întâlnească pentru un interviu cu criticul său. Pentru a-i cumpăra bunăvoinţa şi pentru a-l impresiona, preşedintele l-a invitat chiar să-l acompanieze în California pentru o întâlnire cu Steve Jobs, marele director al companiei Apple. Declarându-se fan al internetului, Medvedev a oprit săptămâna trecută, prin intermediul video-blogului său, un proiect controversat de construcţie a unei autostrăzi în apropierea Moscovei. Adagamov nu a ratat ocazia de a-l înţepa pe preşedinte, apreciind drept dezamăgitoare postările lui Medvedev pe video-blog: „El doar citeşte textul, ceea ce face să pară îngrozitor de rigid. Nu ai senzaţia că acolo stă un om în carne şi oase”.

„Internetul este ultimul teritoriu liber”

Potrivit ziariştilor occidentali, doar bloggerii sunt cei care mai pot exercita în continuare rolul tradiţional deţinut până nu de mult de mass-media. Kremlinul a reuşit în ultimul deceniu să controleze cele mai importante posturi de televiziune, iar ziarele şi revistele au tiraje tot mai mici, cele mai multe fiind deţinute de oligarhi cu strânse legături cu guvernul. Directorul ziarului Kommersant apreciază că Adagamov este un concurent real pentru ediţiile online ale celor mai importante ziare din Rusia, inclusiv Vedomosti şi Izvestia. „Preşedintele Medvedev nu este un tip rău şi apreciez deschiderea lui”, spune Adagamov într-una dintre rarele declaraţii de apreciere a liderului de la Kremlin, mulţumit de pasiunea lui Medvedev pentru noua tehnologie. „Internetul este ultimul teritoriu liber, dar nu va rămâne aşa pentru mult timp”, crede Adagamov, pe care mulţi dintre cititorii săi îl sfătuiesc să plece pe viitor din ţară pentru a se putea exprima liber.

Cenzura oficială

Pe de altă parte, agenţia rusească a serviciilor secrete interne, temutul FSB, nu stă degeaba şi încearcă să-i forţeze pe furnizorii de servicii de internet să blocheze site-urile indezirabile. O lege deja le impune acestor furnizori să instaleze pe cheltuială proprie un hardware, care să permită FSB să urmărească vizitatorii website-urilor şi e-mail-urile transmise. Unii furnizori de servicii chiar au început să-şi cenzureze propriii utilizatori. Companii precum Scartel, de pildă, au blocat portaluri care aparţin criticilor Kremlinului, inclusiv pe cel al fostului campion de şah Garry Kasparov. 

Paşaport electronic pentru a intra pe net

Unul dintre cei mai puternici adversari al libertăţii online este tânărul Robert Schlegel (foto), de etnie germană. Ca şi Adagamov, Schlegel deţine un iPad şi scrie pe blog. Dar Schelegel are 25 de ani şi aparţine grupului pro-Putin „Nashi” (în traducere, „al nostru”), o organizaţie de tineret controlată de Kremlin. Având poziţia de purtător de cuvânt al Nashi până în 2007, Schlegel a servit ca parlamentar Partidul Rusia Unită al lui Putin. În prezent, el lucrează la o lege nouă a internetului, care ar introduce un tip de paşaport electronic pentru fiecare utilizator, ceea ce va face ca internetul să fie la fel de uşor de controlat ca şi alte forme media care au cedat, promovând interesele guvernului. Schlegel visează ca într-o zi să devină ministru. Între timp, el dă instrucţiuni tinerilor patrioţi prin clipurile postate pe YouTube de la tabăra de vară Nashi de pe lacul Seliger, aflat la jumătatea distanţei dintre Moscova şi Sankt Petersburg. Este de notorietate admiraţia faţă de Putin a membrilor Nashi. Cu ceva vreme în urmă, ziarul de opoziţie Kommersant a acuzat grupul că a lansat atacuri cibernetice care au paralizat site-ul publicaţiei. Anul trecut, Schlegel a sugerat chiar să fie permisă închiderea mai multor ziare pentru „defăimare” şi a făcut lobby pentru limitarea strictă privind proporţia de filme străine difuzate în cinematografele din Rusia, motivând că „mass-media abuzează de libertăţile lor”.

Internetul rusesc

Rusia are 142 milioane de cetăţeni, din care peste 60 de milioane folosesc internetul zilnic. Aproape 50% din utilizatorii din Moscova au un blog, la fel ca cele 7,5 milioane de oameni din întreaga ţară, o cifră aproape dublată faţă de cea din anul trecut. Companiile ruseşti de internet au stopat până acum concurenţa străină şi, mai nou, chiar au început extinderea înspre Occident. În aprilie, societatea de investiţii Digital Sky Technologies (DST) – deţinută de un investitor de top, Yuri Milner, şi de către magnatul gazului şi metalului, Alisher Usmanov – a crescut cota sa din Facebook cu 10% şi a achiziţionat sistemul ICQ de mesagerie instant de la compania americană AOL pentru 188 milioane dolari (148 milioane euro). ICQ este accesat de peste 40 milioane de utilizatori activi, mulţi dintre ei din Occident. Înfiinţat în urmă cu 13 ani, Yandex, campionul Rusiei în rândul motoarelor de căutare, controlează 65% din piaţa autohtonă.

Dublă cetăţenie, ruso-norvegiană

Rustem Adagamov s-a născut în Republica Tatarstan, dar a crescut la Moscova, unde a absolvit Istoria şi apoi Institutul Poligrafic. Între 1996 şi 2000 a trăit în Norvegia, unde a lucrat într-o agenţie de publicitate, obţinând şi cetăţenia norvegiană. A fost printre pionierii blogosferei, în 1996 începând să ţină un jurnal online în timp ce trăia în Norvegia. Iniţial, Adagamov făcea traduceri din limba norvegiană şi ţinea un jurnal despre viaţa de acolo doar pentru a-şi face de lucru în lungile nopţi norvegiene. Între timp, s-a întors la Moscova, iar în martie 2002 a înfiinţat blogul Drugoi. Din 2009, a început să adauge fotoreportaje proprii şi fotografii ale marilor agenţii occidentale, Reuters şi France-Presse.

În 2009, Rustem Adagamov a primit o invitaţie de la Medvedev de a se alătura echipei de ziarişti de casă ai Kremlinului.

Cele mai citite

Dan Șucu și-ar dori o colaborare între Genoa și Rapid București

Dan Şucu, noul acţionar majoritar al clubului italian de fotbal Genoa CFC, a declarat, miercuri, că doreşte o colaborare de succes între gruparea din...

Elena Lasconi deranjată profund de candidatura lui Nicușor Dan la prezidențiale: E așa o vrăjeală asta cu independenții

Anunțul lui Nicușor Dan despre intenția de a candida la prezidențiale nu a fost fair-play, spune liderul USR, Elena Lasconi. „Nu a fost fair play....

Zelenski și secretarul general al NATO au discutat despre viitorul Ucrainei. România nu a fost invitată la discuții

Miercuri seara, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Mark Rutte, l-a întâmpinat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru discuții, alături de alți lideri europeni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă