Casa Regală redevine instituție fundamentală a statului român

de Claudiu Padurean , 23 iunie 2016 - stire actualizata la ora 20:50, 23 iunie 2016
Casa Regală redevine instituție fundamentală a statului român

Un nou proiect de lege lansat de Guvern recunoaște rolul important jucat de membrii Familiei Regale în societatea românească

UPDATE: Familia Regală a României a precizat joi că primeşte cu încredere proiectul de lege privind Casa Regală, pus în dezbatere publică de către Guvern. "Iniţiativa prezentată are ca scop consolidarea pe termen lung a rolului Casei Regale a României în societate, prin recunoaşterea personalităţii sale juridice. Această iniţiativă este rezultatul unui dialog constant cu Guvernul României şi întruneşte acordul Familiei Regale, al Guvernului şi al partidelor parlamentare, care au fost consultate de către Custodele Coroanei", a precizat joi, pentru Agerpres, Biroul de Presă al Majestăţii Sale Regelui. 

Casa Majestăţii Sale Regelui invită toţi cetăţenii interesaţi să participe la dezbaterea publică organizată de iniţiatorul proiectului de lege, dezbatere care va fi dezvoltată în procedura din cadrul Parlamentului. Potrivit sursei citate, "reprezentanţii Casei Majestăţii Sale Regelui se află într-o strânsă colaborare cu aparatul tehnic al Guvernului pentru ca, la finalul perioadei de dezbatere publică, să prezinte public clarificări despre aspectele faţă de care cetăţenii îşi exprimă interesul". 

=====

În plină dezbatere generată de declarațiile liderilor politici cu privire la necesitatea reglementării juridice a modului în care funcționează Casa Regală a României, Guvernul a lansat în dezbatere publică un proiect de lege menit să instituționalizeze rolul pe care îl joacă Familia Regală de azi.

Inițiativa guvernamentală are, cel puțin până acum, sprijinul unanim al partidelor parlamentare, astfel încât aprobarea sa cu largă majoritate de către Parlament ar da Casei Regale, după 150 de ani de la fondarea ei, o semnificativă recunoaștere democratică. Proiectul de lege constată rolul jucat în prezent de Casa Regală a României și tinde să pună în acord situația de facto, creată ca urmare a implicării membrilor Familiei Regale în societatea românească, cu situația juridică. Prin urmare, proiectul de lege oficializează o situație existentă. Documentul  nu oferă nici o atribuție sau vreun drept suplimentar Casei Regale și nici nu amputează nimic. Drept urmare, devin ridicole temerile unor monarhiști, care susțin că acest proiect de lege ar reprezenta o abdicare de la orice tentativă de restaurare a monarhiei în România. Proiectul de lege pus de Guvern în dezbatere publică nu reprezintă și nici nu are cum să reprezintă o tentativă de modificare a actualei Constituții, deoarece procedura de revizuire a legii fundamentale a statului sau de adoptare a unei noi Constituții este una diferită, care implică alte mecanisme constituționale. Însă nici nu interzice nici o inițiativă viitoare menită să ofere României o nouă Constituție monarhică.

De ce este nevoie de reglementare

Proiecul de lege recunoaște rolul din trecut, dar și activitatea prezentă a Regalității românești. Nota de fundamentare a inițiativei guvernamentale restabilește adevărul istoric, ocultat în perioada comunistă. “Casa Regală a României este păstrătoarea valorilor şi tradiţiilor statale ale Coroanei Române, care simbolizează suveranitatea şi independenţa naţională. În prezent, ea are o activitate susţinută, fiind o parte esenţială a societăţii româneşti, recunoscută public ca instituţie-simbol. Casa Regală a României desfăşoară angajamente publice numeroase, în ţară şi în străinătate, în sprijinul României, al comunităţilor locale, al instituţiilor sale, precum şi al organizaţiilor private cu scopuri meritorii. Un rol esenţial al Coroanei este recunoaşterea valorilor reale ale societăţii româneşti, fie ele persoane, idei, proiecte, evenimente sau grupări organizate în scopuri meritorii. În exercitarea acestor activităţi, Casa Regală a României are parteneriate cu instituţii publice la nivel central şi local, care sunt trainice şi au devenit adevărate tradiţii”, prevede nota de fundamentare.

Juriștii care au redactat acest document explică și necesitatea lui. ”În prezent, Casa Regală a României nu are personalitate juridică de sine stătătoare, ceea ce produce foarte mari inconveniente, nu numai sieşi, ci şi instituţiilor publice cu care intră în parteneriat, deoarece acestea trebuie să acţioneze precum cu o persoană fizică, sau cu organizaţiile non-guvernamentale înfiinţate pentru a susţine activităţile Casei Regale, în loc să poată încheia parteneriate direct cu aceasta. Toate activităţile publice ale Casei Regale sunt finanţate în principal din fonduri proprii şi în secundar din atragerea de fonduri private, precum şi cu ajutorul în natură al unor instituţii de stat. În considerarea caracterului de interes public al majorităţii activităţilor de anvergură ale Casei Regale, este dezirabilă crearea posibilității de finanțare a acestora și din fonduri publice, ca și a aparatului administrativ afectat îndeplinirii lor”.

Redactorii documentului propun și remediile pentru problemele descrise: acordarea personalității juridice pentru Casa Regală a României și recunoașterea poziției de Șef al Casei Regale a României. De asemenea, pentru îndeplinirea rolului Casei Regale, proiectul de lege instituie un aparat administrativ suplu, care este lipsit de defectele instituțiilor bugetofage și care nu depășește structura de personal a unei primării modeste de comună: 20 de posturi. De asemenea, proiectul de lege atribuie în folosință Casei Regale a României Palatul Elisabeta, pentru o perioadă de 99 de ani. Palatul Regal a fost transformat în muzeu, iar Palatul Elisabeta a fost utilizat drept reședință de Majestatea Sa Regele Mihai I în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, după ce Palatul Regal fusese bombardat de aviația germană. Palatul Elisabeta fusese ridicat în perioada interbelică de către Regele Carol al II-lea pentru sora sa, Principesa Elisabeta a României, care a fost și Regină a Greciei, iar atribuirea sa în folosința Casei Regale nu este un favor al statului român, ci o reparație parțială a nedreptății comise de comuniști, care au confiscat întregul patrimoniu regal, după 1947. Din anul 2001 încoace, Palatul Elisabeta a găzduit zeci de mii de oameni și a fost locul a mii de evenimente publice dedicate consolidării și dezvoltării României europene.

Ce prevede noua lege

Proiectul propus de Guvern definește în articolul 1 actualul rol al Casei Regale. “Casa Regală a României este persoană juridică de utilitate publică, autonomă, apolitică şi fără scop patrimonial, păstrătoare a tradiţiilor naţionale și a valorilor statului român modern, promotoare a dezvoltării României”. De asemenea, proiectul de lege stabilește că funcționarea Casei Regale va fi reglementată de un Statut, aprobat de Șeful Casei Regale și publicat în Monitorul Oficial, după un model brevetat încă de pe vremea Regelui Carol I. Activitatea Casei Regale a României pe teritoriul țării va viza și vizează ”recunoaşterea şi promovarea tradiţiilor şi simbolurilor suveranităţii şi identităţii naţionale, a persoanelor, obiceiurilor şi realizărilor de valoare din domeniul ştiinţific, cultural, educaţional, sportiv, administrativ, militar şi economic”. Deja, acest lucru este pus în practică, prin intermediul proiectelor care implică membri ai Familiei Regale și prin sistemul de ordine și decorații dinastice care operează de mai mulți ani. Tot Casa Regală se va implica în ”reunirea comunităţilor regionale, urbane şi rurale în jurul unor proiecte, momente cu semnificaţie istorică şi programe de dezvoltare pe termen mediu şi lung, implicând instituţiile publice şi societatea civilă; acordarea de denumiri cu semnificaţie istorică regală, diplome şi alte forme de recunoaştere către entităţi publice şi private non-profit, precum şi pentru evenimente caritabile, culturale, educaţionale şi militare, pentru a le recunoaşte valoarea şi rolul pe care îl îndeplinesc în societate; recunoaşterea calităţii produselor şi serviciilor companiilor care activează pe piaţa românească, pentru a recunoaşte calitatea produselor şi serviciilor lor; acţiuni caritabile, şi de reunire a entităţilor publice şi private care desfăşoară asemenea acţiuni, în scopul dezvoltării sociale, culturale, sportive şi educaţionale pe plan local şi regional; acţiuni educaţionale, în scopul recunoaşterii meritelor şi promovării elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice, pentru a atinge excelenţa; acţiuni de promovare a valorilor, monumentelor istorice, potenţialului turistic şi investiţional al României faţă de personalităţi, investitori şi instituţii similare din străinătate; alte activităţi publice în îndeplinirea scopurilor sale”.

Din nou proiectul de lege doar recunoaște ceea ce există deja. În privința reunirii comunităților, este semnificativă înfrățirea comunelor Săvârșin din România și Regina Maria din Republica Moldova. Acordarea de denumiri cu semnificație istorică regală operează deja: de exemplu, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului din Timișoara poartă numele Regelui Mihai I, la fel ca și Institutul pentru Științele Vieții. Recunoașterea calității produselor și serviciilor companiilor românești operează prin intermediul prestigiosului program de acordare a titlului de Furnizor Oficial al Casei Regale, iar activitățile caritabile ale Fundației Principesei Margareta sunt bine cunoscute, la fel ca și Înaltele Patronaje acordate unor entități precum Comitetul Olimpic și Sportiv Român sau Federația Română de Rugby. Dimensiunea internațională a activității Casei Regale este dedicată ”promovării intereselor, valorilor şi proiectelor României, instituţiilor publice şi organizaţiilor societăţii civile și produselor româneşti”.

Din nou, proiectul de lege recunoaște ceea ce se întâmplă deja în practică. Alteța Sa Regală Principele Radu al României, de exemplu, a organizat deja o primă misiune economică a oamenilor de afaceri din Transilvania în Republica Moldova, în luna aprilie, care s-a soldat deja cu decizia a două companii din Cluj de a investi în Basarabia, precum și cu decizia unei companii din Chișinău de a investi la Cluj. Următoarea misiune de acest fel va avea loc în toamna acestui an, în Germania.

Inițiativa legislativă reglementează și dreptul Șefului Casei Regale de a stabili, în deplină autonomie, statutul Casei și funcționarea aparatului administrativ, dar consacră și raporturile sale cu Parlamentul. Întocmai cum, potrivit Constituțiilor din 1866 și 1923, cel puțin o dată pe an, Regele se adresa Parlamentului, noua lege va stabili că Șeful Casei Regale va fi invitat, cel puțin o dată pe an, să se adreseze senatorilor și deputaților. Practic, el va prezenta un raport, în condițiile în care Parlamentul este depozitarul suveranității naționale, fapt consacrat și în titulatura Regilor României, ”prin grația lui Dumnezeu și voința națională”.

Șeful Casei Regale a României, care este în prezent Majestatea Sa Regele Mihai I, va beneficia de o indemnizație lunară egală cu cea pe care o primesc foștii șefi de stat. Majestatea Sa va fi succedat de Alteța Sa Regală Custodele Coroanei, Principesa Moștenitoare Margareta a României. Proiectul de lege mai reglementează modul în care este definit patrimoniul Casei Regale, precum și faptul că finanțarea cheltuielilor curente este asigurată din bugetul de stat, în timp ce realizarea proiectelor Casei Regale este finanțată din veniturile proprii ale Casei și din bugetul de stat. Alocările din bugetul de stat pentru funcționarea Casei Regale reprezintă o practică curentă și în alte state, inclusiv în monarhiile europene. În cazul României, aceste alocări sunt necesare după ce comuniștii au confiscat Domeniile Coroanei, ale căror venituri asigurau funcționarea Casei Regale, dar și proiecte sociale, educative și culturale. 

Comentarii

 • G

  30 iunie 2016 14:34

  Proiectul propus de Guvern definește în articolul 1 actualul rol al Casei Regale. Casa Regală a României este persoană juridică de utilitate publică...utilitate publică înseamnă - conform legii - finațată de la bugetul de stat.

  raspunde comentariului
 • Bălăceanu Bogdan

  25 iunie 2016 21:09

  Nu avem nevoie de cheltuielei suplimentare pentru o instituie care nu este prevăzută prin Constituia României. Dacă suntem republică atunci avem cheltuieli de la buget cu Administraia Prezidenială. Dacă poporul român îi dorete monarhie atunci pri referendum popular să modificăm Constituia României. Nu trebuie să susinem financiar ambele forme i nu cred că este vreun stat în lume care face acest lucru. În Spania urmaii lui Franco sunt plătii i există cumva vreo administraie prezidenială plătită din bugetul de stat?

  raspunde comentariului
  • constitutia Romaniei a fost elaborata dupa1990 de catre bolsevicii antimonarhici ,Ion Iliescu & compania securistoida !

   28 martie 2017 9:50

   '

   raspunde comentariului
 • SECRIERU IOAN

  25 iunie 2016 12:12

  **DRAGI TOVARĂRI REPUBLICANI- COMUNISTI**GUVERN, PARTIDE SI ALTI PENALI, **LASA-TI GARGARĂ** D-LE DRAGNEA CONDAMNAT CU SUSPENDARE NU AI SUGHITAT SA NU TI S-A PUS UN NOD IN GÂT CIND TE-AI POZAT CU PRICIPESA AVIND IN FUNDAL IMAGINEA REGELUI NOSTRU IUBIT ? SAU TU AI TUIPEU, DACĂ ERAI UN ADEVARAT OM POLITIC, SE STAT , PATRIOT ASA CUM TE PRETINZI, DUPĂ PRIMIRA INFĂTISARE LA DNA SI PUNEREA SUB ACUZARE ITI DADEA.I DEMISIA D.LE DIN TOATE FUNCTIIILE PUBLICE ASA CUM AR FI FOST NORMAL SI CUM AR FI PROCEDAR ORCE PERSOANĂ DE BUNA CREDINTA. SI DE BUN SIMT.----SI D.TA D-LE CIOLOS CARE AI VENIT CU PLUTA SI CURÎND VE-I PLECA ASA CUM A-I VENIT, CREZI CA NE IMBROBODESTI PE NOI CU ACEST SIMULACRU DE LEGE, APOI SĂ STII CĂ TE INSELI AMARNIC. PĂREREA MEA ESTE CĂ PROFITATI DE ABSENTA REGELUI MIHAI PENTRU A MARSA UN ASTFEL DE DEMERS.--- NU DAU NIMIC PE ACEST PROIECT, PENTRU MINE ESTE NUL SI NEAVENIT, ---- NU MA AMESTEC IN TREBURILE CASEI REGALE, DAR NU POT SĂ CRED CĂ PRINCIPESA MARGARETA ESTE DE ACORD CU ASA CEVA. NU DAU NIMIC PE AFIRMATIILE ASA -ZISILOR AVOCATI SI A CELOR DE LA ROMÂNIA LIBERA CONVERTITI,-- C UM CA AR FI O LEGE BENEFICĂ, CUM CĂ ** VIRGULA **-CASA REGALĂ AR FI BENEFICIARĂ UNOR SUVENTII, DIN PARTEA STATULUI COMUNIST. PAI ASTIA ABIA ASTEPTĂ SĂ NE PUNA PUMNUL IN GIT, NU MAI PUPĂM NOI MOBARHIE IN ROMÂNIA !!!!!! COMUNISTII ABIA ASTEAPTĂ, NU VOR FI NICIODATĂ DE ACORD CU MODIFICAREA SAU REVIZUIREA CONSTITUTIEI, TARA ASTA VA FI REPUBLICĂ IN VECI VECILOR, DACĂ NE RALIEM CU EI. ASTEPT OPINIA AVIZATĂ A , AVOCATILOR CASEI REGALE, A MEMBRILOR COSILIULUI REGAL, A CELOR CARE L-AU EXPULZAT PE PRINCIPELE NICOLAE NEPOTUL REGELUI, DE CE TAC. AS VREA SĂ AUD TOTUSI ,** CU TOT RESPECTUL SI CONDESCENTA MEA ,** OPINIA PRINCIPESEI MARGARETA, SĂ FIM PUSI IN TEMĂ, DE CASA REGALA NU DE GUVERN, ZIARISTI, ANALITI SI ALTI NEMORICITI, DE CIND MA STIU AM LUPTAT CU PUTINII MEMBRI AI GRUPULUI MONARHIST ** MAJESTATE TE IUBIM* PENTRU CASA REGALA, PENTRU REGE SI PENTRU REVENIREA LA MONARHIE, CRED CĂ AVEM ACEST DREPT DE A CUNOSTE PREVEDERILE ACESTEI LEGI SI CONSECINTELE ACESTEA PE TERMEN SCURT SI LUNG- DE LA CASA REGALA.-- OARE MAI PUTEM SPERA LA REINSTAURAREA MONARHIEI ? SAU NU. ,-----NU A FOST IN INTENTIA MEA SĂ SUPĂR PE MEMBRII CASEI REGALE, PE MEMBRII CONSILIULUI REGAL, CU ATIT MAI MULT PE PRINCIPESA MOSTENITOARE MARGARETA PE CARE O IUBESC SI STIMEZ F. MULT. VREM O CASA REGALĂ INDEPENDENTĂ. TRANSMIT MULTĂ SĂNĂTATE CUPLULUI REGAL- REGELUI MIHAI SI REGEINEI ANA. TRAIASCĂ CASA REGALA A ROMÂNIEI NEINFESTATĂ DE COMUNISTI.----TRĂIASĂ REGELE NOSTRU DRAG SI REGINA ANA.

  raspunde comentariului
 • Ioan Ionescu

  24 iunie 2016 15:07

  Vom vedea ce inseamna exact aceasta lege, daca pina la aparitia ei in Monitorul Oficial nu va suporta modificari , si care vor fi acelea, si ce implicatii colaterale se vor ivi pentru pentru Casa Regala si viitorul ei istoric. Este fara indoiala un pas important chiar si in politica interna, intre puterile statului ilegal, republican aparind o entitate mai veche decit el, cu pretentii de legalitate si avind unele influente cel putin egale cu ale sale, daca nu mai puternice.Este primirea tardiva la masa tratativelor a singurei parti concurente sistemului statal republican ca parte egala. In acesta "afacere" nu pot sa nu banuiesc influenta majora a ASR Principelui Mostenitor al Marii Britanii, Charles, in vizita sa anuala in Romania, acum citeva zile. In aceste zile povestea lumii se rescrie, adaugindu-se capitole extrem de interesant

  raspunde comentariului
 • numai hotzi

  24 iunie 2016 13:38

  un mic pas facut de tradatorii REPUBLICII. ba procuratura da ce nu arestati regalistii?????

  raspunde comentariului
 • ALEXANDRU BIDILECI

  24 iunie 2016 11:55

  No ..,carevasazica presedintele COSILIULUI SUPREM DE APARARE, particpa la Consiliu de Coroana -ORI VICEVERSA..!??

  raspunde comentariului
 • Misu

  24 iunie 2016 10:04

  Alteta sa Regala Principele Radu de Romania. Ha, Ha, Ha, Ha ce gluma buna.

  raspunde comentariului
 • Misu

  24 iunie 2016 10:04

  Alteta sa Regala Principele Radu de Romania. Ha, Ha, Ha, Ha ce gluma buna.

  raspunde comentariului
 • vero

  24 iunie 2016 9:19

  Sa putreziti de vii, toti cei care ati clocit aceasta noua metoda de jaf! Sa crapati in piata publica, mancati de vii de viermi!HOTI! ********! LEPRE! SA NU VA PRIMEASCA PAMANTUL IN VECII VECILOR! PE TOTI!

  raspunde comentariului
 • dr.Samarescu

  23 iunie 2016 17:15

  Fiindca ,s-a câstigat dreptul la opinie si fiindca democratia traieste prin exprimarea opiniilor diferite,va rog sa-mi permiteti sa vorbesc Omul sfinteste locul,zice un proverb românesc.Omul ,care sfinteste locul,la noi era M.S.Regele Mihai,prin ceea ce reprezenta,prin experienta Sa de viata ,prin serviciile aduse României.In urma cu 26 de ani ,M.S.Regele Mihai I al României,trebuia repus la locul Sau.N-a fost sa fie..Au facut aceasta "democratie originala", care vede tot românul cum functioneaza....Tara are nevoie de un nou început,pentru a merge înainte."Ei,agatatii" vor sa pastreze puterea,sa legitimeze acesti 26 de ani de "tranzitie"....Vor sa utilizeze toate mijloacele posibile....Nu alegeti in decembriie "agatati"Alegeti oameni cu raspundere,inteligenta si energie...Acestea sunt criteriile dupa care Buffet isi alege colaboratorii..Apoi ,mai vorbim...Lasati Monarhia in afara jocurilor puterii psd-iste.

  raspunde comentariului
  • Mihai

   24 iunie 2016 9:47

   Ce experienta de viata ? Ce stie sa faca ? A facut vreodata ceva ? A dovedit competenta in vreun domeniu ? Tocmai ca s-a compromis definitiv si irevocabil sustinind usl-ul. Aceasta noua Lege aberanta intra in conflict cu Articolul 1 din Constitutie. Romania este REPUBLICA !!! Nu are niciun rege, nu are nicio regina, nu are niciun print mostenitor, nu are nicio casa regala. Romania are un fost rege, care a abdicat pentru el si pentru toti mostenitorii sai inainte de a se fi casatorit si de a fi avut copii. Franta, Germania, Austria au avut regi si imparati sute de ani. Monarhia a fost abolita in aceste tari, iar astazi nu mai are nimeni tupeul sa spuna ca este regele Frantei, Germaniei, Austriei, printul mostenitor ... Constitutia republicana a tarii a fost votata de mai multe ori dupa plecarea ocupantului sovietic, deci nu se poate afirma ca forma de guvernamint de astazi a fost impusa de rusi Guvernul trebuie sa le confiste tot ce li s-a dat in mod nejustificat acestor capuse nesatule. De asemenea, trebuie sa fie abrogate, in regim de urgenta, legile aberante prin care niste SRL-uri cu nulitati, impostori si plagiatori s-au numit academii si acoda indemnizatii cu bani de la buget

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design