O nouă poveste de dragoste medievală: Maria lui Ștefan cel Mare, singura soție pe care domnitorul moldovean a iubit-o

de Claudiu Padurean , 20 martie 2017 - stire actualizata la ora 13:17, 19 martie 2017

Domnitorul moldovean și domnița valahă uneau destinele celor două dinastii românești: Mușatinii și Basarabii.

Figura lui Ștefan cel Mare a trecut de multă vreme granița dintre realitate și legendă. Canonizat de către Biserica Ortodoxă Română, Ștefan cel Mare a fost una dintre cele mai ilustre figuri din istoria românilor. Ca orice om, el a avut și minusurile sale, iar cronicarul Grigore Ureche menționează printre defectele marelui domnitor caracterul aprig și predispoziția spre pedepse aspre. Alții pun accentul pe apetitul sexual al voievodului, care a avut mai multe soții și numeroase iubite. Însă, dintr-o dragoste de taină a lui Ștefan cel Mare s-a născut unul dintre cei mai vrednici urmași ai săi, Petru Rareș.

Ștefan cel Mare a rămas în inimile românilor nu doar pentru faptele sale caritabile și pentru ctitoriile sale, dintre care unele au fost incluse în patrimoniul cultural al umanității, pe lista UNESCO. Nu au contat numai victoriile sale, care au transformat Moldova într-un stat puternic și respectat. Românii l-au iubit și pentru că el întrunea în caracterul său cele mai mari calități ale lor, iar defectele sale nu erau mai mari decât cele ale altor principi ai vremii.

Istoria a fost marcată și de domnia neobișnuit de lungă a voievodului Moldovei, care stat pe tron 47 de ani. Doar Regele Carol I al României a avut o domnie mai îndelungată, de 48 de ani.

Voievodul cu trei soții

Voievodul Moldovei a avut trei soții pe parcursul îndelungatei sale vieți. În momentul în care s-a urcat pe tronul de la Suceava, în 1457, el era necăsătorit. Prima sa căsătorie, încheiată în 1463, nu a fost din dragoste. Ștefan cel Mare s-a căsătorit cu Evdochia Olelkovici sau Evdochia a Kievului, fiica principelui ucrainean Olelko și sora cnea-zului Simion deoarece dorea să aibă o alianță matrimonială puternică, în contextul în care voievodul Moldovei se afla în conflict cu Polonia și Ungaria, care îi oferiseră, pe rând, refugiu lui Petru Aron, ucigașul voievodului Bogdan Mușatin, tatăl lui Ștefan cel Mare. În plus, alianța cu principii Kievului era utilă și împotriva hoardelor tătărăști.

Căsătoria cu Evdochia Olelkovici nu a durat decât patru ani, după care soția voievodului Moldovei s-a stins din viață. După cinci ani de văduvie, Ștefan cel Mare s-a căsătorit, în 1472, cu Maria de Mangop. Ea era descendenta unei ramuri cadete a familiei imperiale bizantine a Comnenilor, care domnea peste Principatul de Theodoro sau de Mangop, format în Crimeea, în fosta themă (provincie) bizantină Chersones, după anul 1204, când Constantinopolele a fost cucerit de cruciații care au creat Imperiul Latin. După căderea Constantinopolelui s-au format trei state succesoare ale bizantinilor: Imperiul din Niceea, care a reușit, în cele din urmă, să recucerească vechea capitală imperială, Imperiul din Trapezunt și Principatul de Mangop. Primul Imperiu a căzut în 1453, când turcii otomani au cucerit Constantinopolele, apoi au supus și posesiunile acestui imperiu din Grecia, mai exact din Moreea. În 1461 a venit și sfârșitul Imperiului din Trapezunt.

În 1472, când Ștefan cel Mare s-a căsătorit cu Maria de Mangop, singurul teritoriu peste care mai flutura drapelul bizantin era cel al fragilului Principat de Theodoro din sudul Crimeii, prins între Hanatul Crimeii și coloniile genoveze de pe coasta Mării Negre. Amenințat de turci, în 1471, principele Isaac de Mangop a acceptat să devină vasalul Imperiului Otoman, dar, în paralel, i-a propus cnea-zului Ivan al III-lea al Rusiei să o ia de soție pe fiica sa. În condițiile în care Ștefan cel Mare se afla în conflict deschis cu Imperiul Otoman, el a privit politica de supunere promovată de Issac ca o trădare și a decis să îl sprijine pe celălalt frate al soției sale, Alexandru, să preia puterea în micuțul principat bizantin. Alexandru de Mangop a primit de la cumnatul său, domnitorul Moldovei, câteva corăbii și 300 de ostași, cu ajutorul cărora a reușit să își răstoarne fratele de la putere. Însă nu a reușit să domnească decât o jumătate de an. Turcii au profitat de tulburările din Crimeea pentru a ataca deopotrivă posesiunile genoveze și ultimul principat bizantin, iar Alexandru de Mangop a murit în luptă. Maria de Mangop nu i-a supraviețuit decât doi ani. Ea a murit în 1477, în contextul în care se înstrăinase de soțul ei.

Maria Voichița, singura cu care s-a căsătorit din dragoste

Ștefan cel Mare, care contractase cea de-a doua căsătorie din rațiuni de prestigiu, pentru că înrudirea prin alianță cu familia imperială bizantină era una importantă, era dezamăgit de faptul că principesa bizantină nu fusese în măsură să îi dăruiască un fiu. Astfel că și-a căutat consolarea în brațele altor femei. A.D. Xenopol scrie că, în ultimii ani de viață, Maria de Mangop s-a înstrăinat complet de soțul ei. Tot marele istoric este de părere că Ștefan și-a găsit refugiul în brațele unei alte principese care ajunsese într-un mod mai puțin obișnuit la curtea Moldovei. Este Maria Voichița, cea care avea să îi devină soție și care, în perioada în care trăia Maria de Mangop, devenise amanta domnitorului Moldovei, după cum scrie Xenopol.

Maria Voichița era fiica lui Radu cel Frumos, voievodul Valahiei, și al doamnei Maria Despina. Astfel, Maria Despina era nepoata de frate a lui Vlad Țepeș, nepoata voie-vodului Vlad Dracul și strănepoata lui Mircea cel Bătrân. Istoricii cred că Maria Voichița s-a născut, probabil, în anul 1457, anul în care Ștefan cel Mare urca pe tronul Moldovei cu sprijinul lui Vlad Țepeș, fratele lui Radu cel Frumos și unchiul Mariei Voichița. Relațiile dintre Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș au cunoscut mari fluctuații, iar la un moment dat cei doi voievozi români au ajuns în conflict deschis pentru stăpânirea cetății Chi-lia. Însă, în cele din urmă, Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș s-au reconciliat, iar voievodul Valahiei a urcat pe tron pentru ultima oară din șirul celor trei domnii cu ajutorul militar trimis de Ștefan cel Mare. De altfel, garda personală formată din călăreți moldoveni a fost una dintre cele mai fidele unități militare puse în slujba lui Vlad Țepeș.

Dacă relațiile dintre Ștefan cel Mare și Vlad Țepeș au cunoscut perioade mai bune și mai rele, relațiile dintre voievodul Moldovei și fratele lui Vlad Țepeș, Radu cel Frumos, cel care avea să devină domnitorul Valahiei, erau în mod constant proaste. Între cei doi domnitori au existat ciocniri militare importante, iar într-una dintre aceste ciocniri, petrecută în 24 noiem-brie 1473, Ștefan cel Mare le-a luat prizoniere pe soția lui Radu cel Frumos, Maria Despina, și pe fiica sa, Maria Voichița, o tânără frumoasă, de 17 ani. În cele din urmă, cel care avea să se predea necondiționat avea să fie Ștefan cel Mare, care, potrivit cronicilor, s-a îndrăgostit iremediabil de frumoasa sa prizonieră, care i-a devenit iubită. De altfel, imediat după perioada de doliu impusă de canoanele bisericești după moartea Mariei de Mangop, Ștefan cel Mare s-a căsătorit, în 1478, cu mai tânăra sa iubită, iar principesa valahă Maria Voichița a devenit doamna Moldovei.

Cea de-a treia căsătorie a lui Ștefan cel Mare a fost, de altfel, singura din dragoste. Maria Voichița avea să îi rămână alături lui Ștefan cel Mare până la moartea acestuia, în anul 1504. Maria Voichița i-a supraviețuit soțului său șapte ani, timp în care și-a purtat văduvia cu cinste și cu demnitate, după cum mărturisesc contemporanii săi. Frumoasa principesă din neamul Basarabilor, căsătorită cu cel mai mare voievod din neamul Mușatinilor, a murit în anul 1511.

Relațiile dintre voievodul Moldovei și fratele lui Vlad Țepeș, Radu cel Frumos, cel care avea să devină domnitorul Valahiei, erau în mod constant proaste. Între cei doi domnitori au existat ciocniri militare importante, iar într-una dintre acestea Ștefan cel Mare le-a luat prizoniere pe soția lui Radu cel Frumos și pe fiica sa, Maria Voichița, o tânără frumoasă, de 17 ani. În cele din urmă, cel care avea să se predea necondiționat avea să fie Ștefan cel Mare, care, potrivit cronicilor, s-a îndrăgostit iremediabil de frumoasa sa prizonieră.

Cea de-a treia căsătorie a lui Ștefan cel Mare a fost singura din dragoste.

Loading...

Comentarii

 • qwe Leo UBAFCA

  22 martie 2017 21:26

  Sunt troll rus , ador sa halesc ca cat in publicatiile romanesti . Contactati-ma pe facebook pentru injuraturi - Constantin Moldovean Tiraspol , rapanosu angajat non-stop la Savuskina SRL ! Slava Stalin !

  raspunde comentariului
 • qwe

  20 martie 2017 21:13

  Nu vă place istoria?

  raspunde comentariului
 • qwe

  20 martie 2017 21:12
 • qwe

  20 martie 2017 21:09
 • Leo

  20 martie 2017 20:23

  Cititi ,, Trecute vieti de doamne si domnite,, de C Gane. Maria Voichita era frumoasa tare. Fusese luata prizoniera impreuna cu maica-sa in urma bataliei de la Soci langa Bucuresti, in martie 1741, cand Stefan il invinsese pe Radu cel Frumos iar acesta fugind in graba isi parasise familia si tot ce avea in capitala - ce *******!. A fost singura casatorie din dragoste a lui Stefan. La batranete cam toti ne mai pierdem capul. Stefan nu era mai deosebit de alte capete incoronate pe timpurile acelea, in privinta legaturilor extraconjugale, mai ales ca el se casatorise doar din interese politice, nu din iubire. Imoralitatea era la moda, iar curtile regale apusene excelau in acest domeniu Anglia, Franta, Italia. Nu mai spun de ceea ce era in Rusia si Turcia. Era ceva generalizat. Deci Stefan nu trebuie judecat prea aspru. Asa erau canoanele timpului sau. Azi depravarea din tarile apusene este si mai mare decat atunci.....Leo

  raspunde comentariului
 • http://adevarul.ro/locale/hunedoara/cei-mai-desfranati-voievozi-romanilor-10-marturii-sumbre-despre-domnitorii-nu-saturau-curvarit-1_58bd81a35ab6550cb8140389/index.html

  19 martie 2017 15:14

  ...PROMISCUITATEA ce-am întâlnit-o eu personal în anii '80 în exteriorul arcului carpatic la fomeili d'-acolo șî la consorții lor țîganizați e aceeași ca și în secolele trecute, vezi în link, și ca și acum - e destul să vedem ce-i în Sicilia, acum, cu sclavele alea regățence futute în toate găurili ! ...spune arrăboiul de pază al mafioților către jurnalistul italian de investigație cu identitate falsă, "Îi vezi pe tipii ăia șapte de acolo, rrromîni ca și tine ? ...ei și-au dat soțiile patronului, și de atunci au fost angajați și o duc bine..." ! Asta e Rrromînika Reală, rezultată dîn vilayetili turcești Șuolduova șî Valahiya ! ...aaaaaa, să nu uit, în vremurili lu' Ceașkă, Oltenia "erea" zona cu cea mai mare rată a sifilisului din întreaga Europă, cam 20 la sută bolnavi, din cauza sistemului "creștinesc" local oltenesk al "căsătoriei di probă" - cred că de fapt "erea" generalizat pe toată Valahiya, dar n-am locuit pentru o perioadă mai lungă și în Barrakan-ul lor, în DiliOrman sau către Dobrudja, ca să pot constata - și a nivelului de civilizație și de igienă execrabil al populimii oltenești neolitice lătrătoare.

  raspunde comentariului
  • Florin

   20 martie 2017 9:04

   Ar trebui sa ți se retragă cetățenia romana dar cine sa ti-o retragă... oricum nu ești de naționalitate romana ce cauți tu sa ai cetățenie romana...???!!!

   raspunde comentariului
 • UBAFCA

  19 martie 2017 7:04

  Un sfant de mucava, o istorie fardata,..., ,..PISHTA, cel Mare și Sfanta are camasa cu GULER ARMÂNI, Îîn aceasta icoana, mustăcioara ungureasca scarbavnic de sultan și boashe de taur , ., iar noi ne închinăm ca prosti la dansul ,..., La obârșie, PISATA este ungur, DESCALECAT de peste munti, amin

  raspunde comentariului
 • n-ai talent, fra, dai detalii prea multe, speculezi, pui acceste aiurea

  19 martie 2017 0:21

  In primul rand Grigore Ureche a trait la vreun seco dupa moartea marelui voievod - nici macar bunicii si strabunicii lui nu l-au prins - insa neamul sau a avut de suferit din cauza lui Stefan Voda. NU exista marturii scrise cu privire la aberatiile inventate pe seama voievodului, preluate si inflorite cu marshavie de sudisti fameni si nespalati cu mintile bolnave si murdare. Radu cel Frumos era un popo nar sudist, fricos, tradator si lash, iar fra-su pierduse Chilia, ori o daduse ungurilor, deoarece atunci cand Stefan a luat-o era aparata de UNGURI! Acolo a fost si ranit la picior - vezi Apus de Soare. Stie xenopol ca traia in curvie! De unde P-UL meu sa stie alogenu ala ce a facut ce adevarat si ce a fost atunci? Oamenii in evul mediu chiar credeau cu fanatism, cu toata fiinta, nu erau ca aia de dupa 1700-1800 de prin Occident caldutz si expansiv. Ganditi-va la faptul ca pe vremea lui Stefan - dupa ce Puternica Moldova, cazuse sub turci injunghiata miseleste de sudisti in frunte cu VLAD Calugaru - Columb a descoperit AMERICA si a dat de veste lumii intregi. Daca as fi fost Eminescu, dupa Sarmanul Dionis, as fi scris despre aflarea acestei vesti la Curtea lui Stefan Voda.

  raspunde comentariului
  • Genovezii fiind aliatii moldovenilor, spre deosebire de venetienii marsavi

   19 martie 2017 12:15

   ...mai ales ca era GENOVEZ!

   raspunde comentariului
 • Nelu

  18 martie 2017 12:28

  Tatal meu nascut la citiva Km . de Putna ,Vicovul ds Sus spunea totdeauna EU SUNT FIU DE A LUI STEFAN CEL MARE !!! D-zeu sa-l ierte si sa-l ia dea dreapta lui !!! Asa am scapat de SECURITATE si Komunisti !!!!! Va trece mult timp pina cind se va ma-i naste un NOU STEFAN CEL MARE pe pamintul ROMANESC !!! AMIN !!!

  raspunde comentariului
  • Deci și tu ești un BITANG de-a' lu' Știefîănițî-Șiel-Sfînt-Cu-Șasîsutișaiză'șasî-Di-Bitangi ? HAHAHAHAHA ! Aferim, bre !

   19 martie 2017 15:20

   .

   raspunde comentariului
  • UBAFCA

   19 martie 2017 8:25

   Cum adică, dacă se mai naște un Pista !!?, ,..., Pai n-ai KODRUTZA cea Mare și Tare, n-ai un TRAIAN cel CINSTIT, etc ......, N-ai pe Locotenentul Marcos !!, Bhei lipovene, tu pe ce lume trăiești? ,..., Hai, sa ai sănătate și o duminica liniștită, apa la kukuruz și sănătate la neamuri, ca ești simpatic

   raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design