Cum au fost organizate primele atentate teroriste din România Mare | DOCUMENTAR

de Claudiu Padurean , 30 aprilie 2017 - stire actualizata la ora 10:06, 30 aprilie 2017

Perioada interbelică a fost una însângerată în România. Au existat numeroase atentate teroriste. Persoanele care comiteau astfel de atentate aveau motivații diverse. În Dobrogea și în Cadrilater, atacurile erau puse la cale de teroriști bulgari care erau nemulțumiți de faptul că Regatul României alipise Cadrilaterul la finalul celui de-al Doilea Război Balcanic.

În Basarabia și în Bucu-rești, au fost comise atentate teroriste motivate ideologic: teroriștii erau comuniști care nu erau de acord cu eliberarea teritoriului românesc dintre Prut și Nistru. Alte atentate teroriste au fost comise de extremiștii de dreapta, care reprezentau organizații criminale precum Garda de Fier. „Tradiția“ atentatelor teroriste din România a fost însă începută din a
doua jumătate a secolului al XIX-lea, prin asasinarea prim--ministrului Barbu Catargiu, în timpul lui Alexandru Ioan Cuza. După formarea României Mari, comuniștii au fost cei care au deschis seria asasinatelor politice.

Omul cu cârligul

Primul atentat terorist a fost organizat de comunistul Max Goldstein. Originar dintr-o familie modestă de comercianți evrei din Moldova, el s-a mutat la București, unde s-a înrolat în Partidul Comunist. Max Goldstein a fost condamnat la închisoare pentru activitate politică ilegală, însă a reușit să fugă peste Prut, în Imperiul Rus. A ajuns la Odessa, unde comuniștii l-au pregătit în domeniul fabricării și utilizării bombelor artizanale. În timpul pregătirii pentru atentate teroriste, el și-a pierdut o mână, care i-a fost înlocuită cu un cârlig, de unde și porecla de „omul cu cârligul“.

Max Goldstein a revenit în România pe fondul ostilității dintre Regatul României și Rusia Sovietică, generată de faptul că Armata Regală Română dezarmase hoardele de bolșevici la finalul Primului Război Mondial, apoi participase la eliberarea Basarabiei. Max Goldstein a încercat mai întâi, în noiembrie 1920, asasinarea ministrului de Interne, Constantin Argetoianu. El a amplasat o bombă cu ceas sub vagonul de tren cu care călătorea ministrul. Bomba a explodat, însă a distrus doar jumătatea de vagon care era neocupată de călători. Acest eșec nu l-a descurajat pe Max Goldstein. Teroristul comunist a pregătit, împreună cu complicii săi, un nou atentat. În 7 decembrie 1920, el a confecționat o nouă bombă cu ceas, pentru care a folosit două proiectile germane de artilerie. Cu un șperaclu, împreună cu complicii săi, a intrat în Senatul României. S-a ascuns în zona vechilor latrine, apoi, noaptea, a intrat în sala de ședințe. A amplasat bomba cu ceas după o perdea. Ținta atentatului era poetul Octavian Goga. Pe 8 decembrie, la ora 14.40, bomba a explodat. Poetul Octavian Goga a scăpat teafăr. Norocul său a fost că un alegător l-a abordat pe holul Senatului și, astfel, a ajuns cu câteva minute mai târziu în sala în care trebuia să țină un discurs. Însă în acest atentat au murit trei persoane. Este vorba de senatorul Spiridon Gheorghiu, de ministrul Lucrărilor Publice și Comunicațiilor, conservatorul Dimitrie Greceanu, fost primar al Iașiului, și de episcopul greco-catolic de Oradea, Demetriu Radu. În același atentat a fost rănit președintele Senatului, generalul Constantin Coandă.

Max Goldstein a reușit să fugă din țară. A fost însă arestat un an mai târziu, pe când încerca să se întoarcă în România din Bulgaria, pe la Ruse. După arestarea sa, a urmat unul dintre cele mai cunoscute procese din istoria interbelică: procesul comuniștilor din Dealul Spirii. Peste 300 de lideri comuniști au fost condamnați la diferite pedepse cu închisoarea. Max Goldstein a fost condamnat la muncă silnică pe viață. El a murit în 1924, la închisoarea Doftana, în urma unei pneumonii.

Erou al Unirii, victima bolșevicului Max Goldstein

Cea mai importantă victimă a atentatului din Senatul României a fost unul dintre eroii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Episcopul Demetriu Radu a fost primul ierarh al Bisericii Greco-Catolice ucis de comuniști. Alți șapte episcopi aveau să fie uciși după instalarea comunismului, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Episcopul Demetriu Radu s-a născut în 1861 în satul Uifalău, azi Rădești, în comitatul Alba Inferioară. Și-a făcut studiile mai întâi la școlile franciscanilor din Aiud, apoi a mers la Școlile Blajului. Student eminent, a fost trimis la Roma. Acolo, a studiat la Institutul Sfântul Atanasiu, apoi la Colegiul De Propaganda Fide. La capătul a șase ani de studii intense, tânărul Demetriu Radu obținea doctoratul în Teologie. În anul 1885, a fost hirotonit preot la Roma. Apoi a fost trimis la București să servească drept preot pentru românii ardeleni de confesiune greco-catolică stabiliți în capitala Regatului României.

Biserica Română Unită cu Roma se confrunta cu o situație foarte proastă în România, din cauza ostilității unor lideri precum Ion C. Brătianu, care refuzau să permită construirea unei biserici greco-catolice în București. În aceste condiții, preotul greco-catolic ardelean a fost numit de către arhiepiscopul romano-catolic Paul Iosif Palma, unul dintre apropiații Regelui Carol I al României, în funcția de director al Seminarului Teologic de la Cioplea. Apoi, Demetriu Radu a devenit director al Seminarului Arhiepiscopal din București. De asemenea, a devenit emisarul Regelui Carol I, care era el însuși catolic, la Vatican, pentru a aplana unele tensiuni intervenite între Regatul României și Sfântul Scaun din cauza politicii anticatolice duse de unii dintre guvernanții de la București.

În aceste condiții, membrii Curiei Romane au remarcat calitățile deosebite ale tânărului ardelean, iar în 1897 au decis să îi ofere scaunul episcopal al Lugojului.

Demetriu Radu a fost hirotonit episcop la 9 mai 1897, în catedrala arhiepiscopală din Blaj, de către mitropolitul Victor Mihaly de Apșa, un nobil român din Maramureșul de dincolo de Tisa, azi în Ucraina. În calitate de episcop greco-catolic de Lugoj, calitate pe care a deținut-o până în anul 1903, Demetriu Radu a contribuit la renovarea a numeroase lăcașuri de cult. Printre acestea s-a numărat și mănăstirea greco-catolică de la Prislop, restaurată în anul 1901. Această mănăstire a fost confiscată Bisericii Române Unite cu Roma după anul 1948 și dată în folosința Bisericii Ortodoxe Române, iar după anul 1990 a devenit centrul unui fenomen controversat, centru de pelerinaj la mormântul unui preot ortodox, Arsenie Boca. Cultul popular al acestuia nu a fost aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar unii dintre ierarhii ortodocși au criticat maniera în care este idolatrizat acest preot, care avea o charismă deosebită, după cum spun unii dintre cei care l-au cunoscut în timpul vieții.

În anul 1903, Demetriu Radu a devenit episcop de Oradea. În perioada în care a păstorit Eparhia Română Unită cu Roma de Oradea, el a renovat Palatul Episcopal din capitala Crișanei, s-a îngrijit de domeniul din Beiuș al eparhiei, din veniturile căruia a susținut numeroase opere de caritate și culturale, și a restaurat reședința episcopală din Stâna de Vale, stațiune fondată de episcopii greco-catolici de Oradea. În anul 1909, Demetriu Radu a contribuit cu o sumă imensă pentru acei ani, 100.000 de coroane austro-ungare, pentru construrirea bisericii greco-catolice de pe strada Polonă din București, azi sediul Eparhiei Române Unite cu Roma.

Primul Război Mondial a adus încercări grele pentru Demetriu Radu. Acesta a rezistat presiunilor Guvernului de la Budapesta, care a cerut legăminte de fidelitate din partea ierarhilor români din Transilvania. Trei episcopi ortodocși, în frunte cu mitropolitul de Sibiu, Vasile Mangra, și cu viitorul patriarh, Miron Cristea, au semnat astfel de legăminte, iar mai apoi, în 1916, ei au condamnat cu cuvinte grele Armata Regală Română care trecuse Munții Carpați pentru a dezrobi Transilvania. Demetriu Radu și ceilalți episcopi greco-catolici au refuzat să facă asemenea compromisuri. În 1918, la 1 Decembrie, el a fost ales să facă parte din prezidiul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, care a decis Unirea cu Regatul României a Transilvaniei, Maramureșului, Crișanei și Banatului. Din prezidiu mai făceau parte Gheorghe Pop de Băsești și episcopul ortodox al Aradului, Ioan Papp. De asemenea, în calitate de decan al episcopatului român unit, Demetriu l-a întâmpinat și l-a îmbrățișat pe generalul Nicolescu, care conducea trupele române care au intrat în Blaj. În 1919, Demetriu i-a întâmpinat la Oradea pe Regele Ferdinand I și pe Regina Maria. A devenit apoi senator de drept, iar participarea la lucrările Camerei Superioare a Parlamentului i-a adus moartea. Demetriu Radu a avut parte de funeralii naționale. A fost înmormântat în biserica pe care o ctitorise el, în 1910, în satul său natal, care a adoptat numele de Rădești în onoarea sa.

Comentarii

 • nu este nici vina ortodoxilor si nici a greco catolicilor , niciunii nci altii nu au dorit demolari cu tunul sau confiscari in1948 !

  02 mai 2017 20:55

  Ierarhii ortodoxi ar trebui sa fie mai flexibili ,mai onesti ,ma patrunsi de spiritul crestin ! Sa nu ne bucuram de ceea ce nu ne apartine sa fim intelegatori si apropiati de ceilalti frati crestini !Sa ne autocontrolam- slujim pe Dumnezeu sau pe vrajmasu sau ?

  raspunde comentariului
  • Au dat aceasta dovada!

   07 mai 2017 9:39

   Greco-catolicii au primit inapoi ceea ce le-a apartinut. Numarul lor este in descrestere, totusi le-a fost restituit ceea ce au pretins!

   raspunde comentariului
 • Catre Redactia Romaniei Libere

  02 mai 2017 7:19

  Va rugam sa restrictionati comentariile injurioase, indecente, pline de murdarii. Este de-a dreptul o insulta adusa ziarului dumneavoastra faptul ca asemenea comentarii apar aici, sub ingaduinta celui care ar trebui sa supervizeze calitatea postarilor! Va multumim pentru masurile pe care le veti lua! si va rugam sa stergeti postarile necivilizate

  raspunde comentariului
 • Catre Redactia RL

  01 mai 2017 18:00

  Va rugam sa restrictionati comentariile injurioase, indecente, pline de murdarii. Este de-a dreptul o insulta adusa ziarului dumneavoastra faptul ca asemenea comentarii apar aici, sub ingaduinta celui care ar trebui sa supervizeze calitatea postarilor! Va multumim pentru masurile pe care le veti lua! si va rugam sa stergeti postarile necivilizate.

  raspunde comentariului
 • Istoria manastirii Prislop

  01 mai 2017 11:48

  Articolul prezinta denaturat istoria manastirii Prislop. Cine este interesat de adevar se poate documenta folosind linkul www.arsenieboca.roistoricul-manastirii-prislop. Manastirea Prislop a fost ortodoxa! In sec. XVIII, generalul Bukow a incendiat manastirea, dupa care aceasta a devenit greco-catolica! In 1948 s-a reintors la biserica ortodoxa! Insinuarile ca a fost invers, adica cum ca ar fi fost o manastire greco-catolica de la bun inceput, sunt false !

  raspunde comentariului
  • "Re-întoarcerea" 'mă-ti la 'Stanbul unde te-a zămislit pe tine cu turkaleții, javră regățeneaskă pravoslavnikă...

   01 mai 2017 17:37

   .

   raspunde comentariului
   • De ce insulti?

    01 mai 2017 17:51

    Sunt clujean si sunt foarte informat asupra istoriei manastirii Prislop. Este abject sa insulti pe cineva in felul in care o faci, doar pentru ca te deranjeaza istoria adevarata! Puteai veni cu contraargumente, daca erai civilizat! Dar contraargumente nu exista! Asta e realitatea! Manastirea Prislop a fost incendiata de generalul austriac Bukow, in efortul de a catoliciza Transilvania. Au fost ditruse atunci numeroase manastiri! Manastirea Prislop a devenit greco-catolica dupa acest episod! Grosolania si murdaria cu care ma insulti nu schimba realitatea! Este acum mare moda de a face zazanie intre ardeleni si intre romanii din celelalte zone ale tarii. Scopul este murdar, segregationist!

    raspunde comentariului
    • ...ia, termină cu minciunile, regățene ajuns în Cluj (dupe cum afirmi tu...).

     02 mai 2017 3:23

     Generalul von Buccow - nu "Bukow", cum te fandosești tu să-l scrii fiindcă îți iei informațiile din însăilările BORîciunilor tale ceșkizde ! - nu a făcut nimic special "in efortul de a catoliciza Transilvania". Că dacă ar fi făcuit, ar fi obținut rezultate ! ...împărăteasa Maria Terezia a dat un ordin clar, cu cam 4 ani înainte de asta, ca toate așezămintele religioase SÎRBEȘTI, și VALAHE - adică tot patronate de sărbi, că ei conduceau ortodoksiya din Valahiya, de la Tîrgoviște - ortodoxe de pe pământurile Transilvaniei ce nu aveau autorizație de construcție - adică "ereau" CONSTRUITE CLANDESTIN, DE STRĂINI, ÎN EFORTUL DE A ORTODOKSIZA populația românească țărănească a Transilvaniei - să se desființeze de-bună-voie. Căcații ortodocși SÎRBO-VALAHI au crezut că fac ce vor ei pe pământurile Habsburgilor, așa că le-au menținut, cu speranța că scapă. Așa că au primit ceea ce au meritat. Și azi, dacă tu construiești chiar și o simplă casă la sat fără autorizația de construcție de la autorități, vine buldozerul primăriei și ți-o dărîmă. Clar, regățene propagandist BORît ? ...iar pentru legendele BORîte valahe că generalul von Buccow ar fi bombardat biserici cu preoți și credincioși în ele, și că i-ar fi omorât și i-ar fi transformat în martiri ai ortodoksiyei în lupta cu catolicismul, să vii cu dovezi, nu doar cu afirmații de-două-parale, propagandistice, de la BukaIele pravoslavnik ! ...înțelesu-m-ai, maimuțoiule ? Că nici la Sâmbăta-de-Sus NU EXISTA ATUNCI NICI O MĂNĂSTIRE BRÎNKOVENEASKĂ - între noi fie vorba, aici, diskret, căcatul oltean Brînkoveanu a fost un jeg fără egal, care i-a exploatat fără milă pe țăranii valahi într-un mod tot fără egal, ca să se mențină el voievod timp de 26 de ani, CU ȘPĂGI, cel mai lung lanț de domnie fanariotă - când a luat-măsuri von Buccow, ca să pună ordine și să desființeze abuzurile sîrbești din Transilvania. Exista doar un schit din lemn, ILEGAL INSTALAT, ce a fost dărîmat lejer de austrieci. Actuala mănăstire de la Sâmbăta-de-Sus este o făcătură regățenească recentă, din anii comunismului, ridicată după 1960, cu minciuna că ar fi de pe vremea olteanului Brînkoveanu - care a fost mazilit pentru că de fapt era trecut-pe-ascuns la islamism, dar și-a permis să comande baterea de medalii, în Transilvania, la atelierele din Alba-Iulia, cu mutra lui, reprezentarea figurii umane fiind considerată BLASFEMIE în religia islamică. El personal și-a dus fiii la moarte, că n-a vrut să le permită să se refugieze imediat în Transilvania, că el, LAȘUL, spera că astfel nu va da motive sultanului să-l ucidă și că va scăpa cu viață, ca și în alte dăți. Sultanul a dorit doar ca jegul fanariot SĂ RECUNOASCĂ CĂ ERA TRECUT LA ISLAMISM. Olteanul a aflat că și dacă recunoaște turcizarea oricum nu scapă de scurtarea de cap, din cauza modelului ilegal al medaliilor. Iar acum să revenim la mănăstirea pusă de comuniști pe numele lui --- poți explica de ce BORîciunea, ce n-a avut în panopliye timp de secole sfinți proprii, ci doar de import, greci, bulgari, sîrbi, ruși, brusc-și-dintr-o-dată, începând cu 1953 - Stalin trăia ! - a purces la producerea pe-bandă-rulantă de sfințîșori rrromînasi de-ai voștri ? Ce resort s-a declanșat brusc-și-dintr-o-dată exact în 1953, în plin stalinism anti-religios, și ce rol au avut Stalin și bolșevicii slugi ale lui de la BukaIe, în toată povestea asta ? ...dar ce rol are Secu' în inventarea legendei lu' Arseniye și în creearea complexului comercial-religios de la Prislop ? ...da' Ceașkă însuși ? Hă ? ...dar, oare, DE CE chiar în structurile BORîciunii balkano-fanariote se manifestă împotriviri serioase la această legendă nou-apărută, de sorginte clar sekurelă ?

     raspunde comentariului
     • Domnule Taratura,

      02 mai 2017 11:04

      deci trebuie sa intelegem ca -Transilvania era pamant habsburgic ! Ortodoxii nu aveau autorizatie de constructie aprobata de tarfa Maria Tereza .Romanii din stapani pamanturilor ajung sa fie tolerati ! Probabil ca degenerati greco catolici asemeni tie sant putini !

      raspunde comentariului
     • Aberatiile pe care le-ai scris sunt doar atat, ABERATII!

      02 mai 2017 7:57

      Faptul ca scrii Buccow sau Bukow nu schimba istoria! Adolf Niklaus Generalul Bukow a pus tunurile pe 37 de manastiri ortodoxe din Transilvania si le-a incendiat, in unlele cazuri, cu calugarii inlauntru! Orice ai scrie tu, cu o furie care nu poate indrepta si cosmetiza istoria nu arata decat faptul ca nu esti ortodox si ca urasti poporul roman! Si acest lucru este rusinos, te dezonoreaza! Degeaba insulti, nu poti schimba nimic. Faptele raman! Tot ceea ce am scris eu este adevarat, oricat ai incerca sa contesti. Si sa stii ca se scrie si Bukow! Lasa ura, lasa mistificarile! Traiesti in Romania si este abject sa urasti asa cum o faci si sa incerci mistificarea istoriei! Generalul Buccow - iti fac pe voie si scriu cu dublu c - a murit penibil, aruncat de calul pe care trona tantos si strivit sub copitele acestuia! Dovada ca justitia divina se implineste si pe pamant!

      raspunde comentariului
 • Pacat!

  01 mai 2017 10:07

  M-a socat felul in care autorul bagatelizeaza imaginea Parintelui Arsenie Boca, supra-nmit Sfantul Ardealului! Autorul este lipsit de respectul cuvenit fata de Parintele Arsenie, permitandu-si sa se exprime astfel - 'fenomen controversat, centru de pelerinaj la mormântul unui preot ortodox, Arsenie Boca. Cultul popular al acestuia nu a fost aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar unii dintre ierarhii ortodocși au criticat maniera în care este idolatrizat acest preot, care avea o charismă deosebită, după cum spun unii dintre cei care l-au cunoscut în timpul vieții.' Este clar ca autorul nu are nimic comun cu ortodoxia, dar putea cel putin sa arate respect!

  raspunde comentariului
  • Arseniye ăla a' tău, piktoru' rah(t)at, a fost un TURNĂTOR de căcat, aghient și al BORîciunii pravoslavnice, și al Secu' lu' Ceașkă Olteanu', în același timp.

   01 mai 2017 17:41

   .

   raspunde comentariului
   • Rusine!!

    01 mai 2017 17:54

    Se vede ca nu esti capabil decat de blasfemii! Ar trebui sa ai cat de cat respect si buna cuviinta cand postezi pe un site public! Aici nu te adresezi celor din familia ta, cu care, se vede, folosesti un asemenea vocabular!

    raspunde comentariului
    • Nu, mă adresez 'mă-ti !

     02 mai 2017 3:15

     .

     raspunde comentariului
     • Esti vulgar, atat poti !

      02 mai 2017 8:01

      Se vede ca inbtelectul si educatia nu te ajuta sa scrii civilizat, ci doar sa insulti si sa arunci venin! Atata poti, sa te ierte Dumnezeu!

      raspunde comentariului
 • Ghita Bizonu'

  30 aprilie 2017 14:24

  Ba ar fi trebuiot sa il puapti sub talie pe Ion OC Bratianu. Sa ii inalati satui in toate localitaile transilvane

  raspunde comentariului
  • http://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/fapte-putin-stiute-despre-s-a-facut-unirea-1918-frazacare-i-a-scapat-ion-bratianu-vreau-transilvania-transilvaneni-1_511f413900f5182b8568f142/index.html

   01 mai 2017 17:51

   "Într-un articol, "Despre conferința "Un popor martir" ", apărut în periodicul genevez "La Feuille", în 24 mai 1919 _vezi P. Istrati, "Trei decenii de publicistică. II_ Între banchet și ciomăgeală", 1919- 1929, București, Ed. Humanitas, 2005, p. 7-10_, Istrati critică vehement caracterul non-democratic al unirii întregitoare. "Simpatia pentru cauza transilvăneană - spune Istrati - pe care emisarii guvernului Brătianu au venit s-o caute în Capitala Lumii, nu trebuie acordată de muncitorii elvețieni stăpînilor de mâine ai "poporului martir". ... Cei care se ocupă de soarta ardelenilor nu fac altceva decât să schimbe stăpînii". "Cât despre "martiriul" poporului transilvan sub jugul maghiar despre care vorbește Vasile Lucaciu, ne permitem să-i amintim adevăratul martiriu din țara românească sub jugul satrapilor români, suferințe necunoscute în Europa modernă. Regimul oligarhic maghiar, inclusiv persecuțiile și exploatările, nu a egalat niciodată în duritate regimul teroarei românești, iar țăranii din Transilvania nu și-au dorit niciodată să treacă sub sceptrul administrației noastre. Cei care cunosc ambele regiuni știu că în Transilvania nu vezi colibele troglodiților, zdrențăroșilor și bolnavilor de pelagră, care se întâlnesc la tot pasul în România." "Ba ni se mai spune la Conferință că 3000000 de români din Transilvania nu aveau decât cinci reprezentanți în Parlamentul maghiar. Nu îl cred pe acest părinte Lucaciu să-mi poată cita numele unui țăran român care-și reprezintă țara în Parlamentul de la București și să-mi spună dacă legea electorală din Ungaria era mai nedreaptă decât legea cenzitară din România, unde 50 de țărani obțineau cu greu un reprezentant". Istrati conchide_ "Toate discursurile politice pe seama Transilvaniei le putem rezuma la fraza care i-a scăpat altădată "marelui Ion Brătianu", tatăl celui actual, care a zis "Vreau Transilvania, dar fără transilvăneni!"."

   raspunde comentariului
   • Oricat ai contesta tu si altii,

    02 mai 2017 8:14

    Unirea Transilvaniei cu Romania a fost un act de dreptate, justificat si meritat de catre romani. Acum dusmanii tarii noastre incearca aceasta tactica a invrajbirii, pentru a-si atinge scopul dezmembrarii. Cei care au cat de cat discernamant, ar putea vedea ce intentii acopera aceasta tactica murdara. Poate tie si unora ca tine le convine. Dar sa stii ca Transilvania a fost, este si va fi pamant romanesc! Nu uitam cele intamplate la Ip si Treznea!

    raspunde comentariului
  • Localitățile transilvane, toate

   01 mai 2017 17:44

   Ne pișem pe Brătienii tăi pravoslavnici parșivi nemernici !

   raspunde comentariului
   • Cata lipsa de educatie!

    02 mai 2017 8:06

    Se pare ca esti inversunat in credinta ta, care nu e ortodoxa si in anti-romanism! Toata patima asta este inutila si nu arata decat un caracter instabil, incapabil sa se coordoneze si sa scrie ceva logic, civilizat, normal. Pacat ca redactia RL nu opreste asemenea manifestari indecente, furibunde, care il dezonoreaza pe cel care se poarta astfel!

    raspunde comentariului
 • Xit

  30 aprilie 2017 10:03

  Pai atunci atentatele erau indreptate impotriva statului . Acum sunt indreptate impotriva poporului!

  raspunde comentariului
  • Ciombe

   30 aprilie 2017 13:52

   Pai pe-atunci, statul functiona si d-aia era tinta predilecta a iudeo-comunismului criminal, pe cand acuma, statu-i gripat de tot. Ca, doar n-o sa se atenteze penalii intre ei! Dar, a ramas bietul popor sa cada victima acestor atentate, sub forma ordonantelor de urgenta, somajului prelungit si a manipularilor din partea antenei 1 si a romaniei tv. Numai bine!

   raspunde comentariului
 • qwe

  30 aprilie 2017 8:53

  Hopa! Ai și găsit minciuna potrivită pentru miron cristea. Și de asta n-aveți istorie că o fac oameni ca tine, Pădurene.

  raspunde comentariului

Ultima ora

anunturi mica publicitate

Urmareste-ne pe Facebook

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te pentru a primi cele mai importante titluri pe e-mail.

Copyright © 2014. Toate drepturile rezervate RomaniaLibera.ro

Dezvoltat de Bluebay Design