4 C
București
joi, 19 decembrie 2024
AcasăSportAtletismCum a devenit Săvârșinul gazda Crăciunului regal de azi

Cum a devenit Săvârșinul gazda Crăciunului regal de azi

Un sat de pe Valea Mureșului, Săvâr­șinul, a devenit un adevărat loc de pelerinaj. În fiecare an, în luna decembrie, mii de oameni se adună aici pentru a colinda Familia Regală a României, care își petrece Crăciunul în fiecare an în castelul cumpărat de Regele Mihai I după abdicarea Regelui Carol al II-lea.

În anii celui de-al Doilea Război Mondial, Regele Mihai I și-a petrecut, împreună cu mama sa, Regina Elena, un singur Crăciun, cel din 1943, la Săvârșin. Această reședință regală era folosită mai ales vara. Însă, din anul 2001, de când castelul a fost retrocedat Majestății Sale Regelui Mihai I, el a devenit locul unde membrii Familiei Regale își petrec sărbătorile de iarnă. Dacă în perioada în care Regele Mihai I s-a aflat pe Tronul României, Săvârșinul era o reședință splendidă, castelul regal a fost distrus cu înverșunare în perioada comunistă. Altețele Lor Regale Principesa Moște­nitoare Margareta și Principele Radu ai României descriu, în cartea lor, ”Crăciunul regal”, ­publicată de Editura Curtea Veche, starea în care se găsea Castelul Săvârșin în momentul în care a fost înapoiat Familiei Regale, dar și emoția cu care Regele Mihai I a redescoperit acest loc.

”La intrarea pe domeniu, clădirile ce poartă astăzi numele de «Satul Regal», deși Majestatea Sa le cunoștea prea bine, erau greu de privit. Cu destinația schimbată și într-o stare jalnică, ele purtau urmele unui trecut recent ce trebuia vindecat.

Regele a pășit pe aleea spre castel alături de Regina Ana, de Principesa Margareta și de Principele Radu. Cei trei l-au lăsat pe Majestatea Sa să redescopere, pas cu pas, locul. Era singurul dintre cei patru care avea amintiri personale. Pentru Regină și Principesă, locul se dezvăluia prima oară după ani și ani de povestiri și de imaginări.

Crăciunul lui 2001 s-a petrecut într-o casă goală, în care configu­rația camerelor fusese brutal modificată. Cu ajutorul puținilor membri ai Casei Majestății Sale, cei mai mulți onorifici, au fost cumpărate mobile de ocazie, de la Timișoara și Arad. Principele Radu a adus mobilierul apartamentului său din București, mobilat cu piese interbelice. Cina de Ajun a fost luată în sufrageria de la parter, improvizată în salonul mare al casei. Sufrageria adevărată, cea a Reginei Elena, redată castelului în anul 2012, era la acea vreme transformată într-un dormitor cu baie.

Imediat s-au reluat tradițiile dinainte de plecarea din 1948. Regele, care nu a păstrat nici o urmă de amărăciune sau reproș, a fost bucuros să le deschidă ușile casei, deocamdată goale, colindătorilor și musafirilor. Ajunul de Crăciun 2001 i-a primit, pentru prima oară, după 1947, pe Dubașii de la Săvârșin. Tinerii satului, îmbrăcați în straie de la bunicii și străbunicii lor, au venit cu capra, tobele, desagii de cânepă și căciulile de blană pentru a cânta și dansa în fața Familiei Regale, precum și pentru a rosti urările lor de Crăciun și Anul Nou. Regele le-a oferit țuică fiartă, cozonac, nuci și dulciuri, așa cum avea să o facă de fiecare dată după aceea. Poate că Viorica și Elena, primele angajate ale Castelului, nu aveau încă farfuriile, paharele și tăvile cele mai potrivite protocolului regal, dar nimeni nu a observat acest detaliu, gazdă sau musafiri. Toată lumea era cu ochii în lacrimi de bucurie, de această dată.

Încă din anul 2001 au fost prezenți primarul comunei și preotul ortodox paroh. Și încă din primul an, Regele a vizitat catedrala catolică de la Bulci, unde preotul catolic a ținut o slujbă în prezența puținilor credincioși rămași pe teritoriul comunei. Începând din acel an, televiziunile au prezentat în detaliu, în direct, ceremoniile publice și pregătirile private ale Familiei pentru Sărbători. Iar întreaga comunitate a satului a luat parte la evenimente.

De atunci și până astăzi, în ziua de Ajun este un du-te-vino nemaipomenit la Castelul Săvâr­șin. Grupuri de colindători se intersectează la intrare, iar vizitatorii sau urătorii se întrec să vină din toate colțurile județului, ale Banatului și ale țării”, scriu autorii ”Crăciunului regal”.

Clujenii au oferit Concertul ­Regal de Colinde

În acest an, ieri seară, artiștii lirici din Cluj au oferit Concertul Regal de Colinde. Evenimentul a avut loc în Muzeul Automobilului de la Săvârșin, acolo unde au fost primiți de Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu ai României, precum și de Alteța Sa Regală Principesa Maria a României.

Concertul Regal de Colinde i-a adus la Săvârșin pe membrii Corului de Copii Allegria, cei care în data de 2 decembrie l-au colindat și pe Sfântul Părinte Papa Francisc, la Vatican. De asemenea, l-au concertat artiștii de la Trio Tril, un ansamblu care grupează cadre didactice universitare din domeniul muzical. Însă piesa de greutate a fost reprezentată de colindele interpretate de Corala Regală Transilvană, care grupează artiști ai Operei Naționale Române, ai Filarmonicii de Stat Transilvania și ai Academiei de Muzică ”Gheorghe Dima”, spune directorul artistic al evenimentului, Dan Dumitrana.

”Corala Regală Transilvană a primit recent permisiunea oficială a Majestății Sale Regelui Mihai I de a purta acest nume, iar acest lucru înseamnă că artiștii clujeni se obligă să promoveze o artă muzicală de înaltă calitate”, mai spune Dan Dumitrana.

În cadrul evenimentului de la Săvârșin, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu ai României au intrat și în posesia Premiului de Excelență pentru Implicare Socială, care le-a fost decernat de Cluj Today și de Transylvania Today în cadrul Galei Premiilor Media, organizată recent la Cluj.  

SERIAL RL

Citește și: Fericirea Crăciunurilor sărace din pribegia Regelui Mihai I

Citește și: Regele Mihai I, sărbători de iarnă sub semnul smereniei

Citește și: Carol al II-lea, regele care își petrecea Crăciunul cu soldații

Citește și: Cum era serbat Crăciunul la Cotroceni pe vremea lui Ferdinand I

Citește și: Cum serbau Crăciunul Regele Carol I și Regina Elisabeta

 

Cele mai citite

Zelenski afirmă că Ucraina are nevoie de garanții de securitate europene și americane

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut joi țărilor europene să ofere garanții de securitate pentru Ucraina după încheierea războiului cu Rusia, subliniind însă că...

Percheziții în Prahova: 100 kg de articole pirotehnice confiscate, două persoane audiate

Întreaga cantitate de articole pirotehnice a fost confiscată, iar cercetările continuă pentru stabilirea întregii activități infracționale Polițiștii prahoveni au efectuate joi dimineață trei percheziții domiciliare...

George Simion propune un guvern de uniune naţională cu premier din partea AUR, Petrişor Peiu

Preşedintele AUR, George Simion, a declarat, joi, că propune formarea unui guvern de uniune naţională cu premier din partea AUR, Petrişor Peiu, menţionând că...
Ultima oră
Pe aceeași temă