Imaginăm mașini care plutesc sau zboară ori bolizi care gonesc alimentate cu laser sau care merg deasupra pământului fără roți. Sunt căutări care pot părea la fanteziste, dar fără de care cu greu putem atinge formele automobilelor pe care le visăm.
În ediția sa din 1963, The Ford Book of Styling scria că automobilul a evoluat de la curiozitate la nevoia cotidiană: la începutul secolului XX, mașinile erau niște biete căruțe fără cai, pentru ca azi, ele să atingă forma atractivelor și foarte funcționalelor obiecte pe care le știm.
Prototipul sau „mașină de vis” cum era numit la începutul anilor 1950, a fost multă vreme un mijloc prin care creatorii de modele auto și-au putut etala și impune ideile futuriste. Prototipurile, însă, nu erau destinate achizițiilor publice, ci reprezentau o pistă de încercare a inovațiilor care au prins contur decenii mai târziu. Iar „visul” pe care îl ascundea fiecare model experimental vorbea de potențialitățile viitoare încercând să forțeze limitele imaginației și ale designului.
Modele selectate pentru această galerie foto sunt din expoziția Mașini de vis deschisă la High Museum of Art din Atlanta, Canada, între 21 mai și 7 septembrie 2014.