1575. S-a născut matematicianul englez William Oughtred. I se atribuie crearea, în 1622, a riglei de calcul, invenție ce a avut la bază logaritmii descoperiți de John Napier și scala logaritmică descoperită de Edmund Gunter. De asemenea, Oughtred a introdus semnul „×” pentru operația de înmulțire și prescurtările sin, cos pentru funcțiile trigonometrice sinus și cosinus.
1696. S-a născut pictorul și gravorul italian Giovanni Battista Tiepolo.
1805. S-a născut Théodore Labarre, compozitor și harpist francez. A fost elev la Conservatorul din Paris și a fost distins în 1823 cu Prix de Rome. A trăit la Paris și la Londra, însă turneele de concerte pe care le-a interprins l-au făcut cunoscut unui public mai larg. În 1851 a devenit șeful orchestrei private a împăratului Napoleon al II-lea. Din 1867 a fost profesor de harpă la Conservatorul din Paris. În 1862 a fost decorat cu Legiunea de Onoare.
1827. A murit Pierre Simon Laplace, astronom, matematician şi fizician, unul dintre cei mai mari savanți ai lumii, denumit uneori și „Newton al Franței”.
1827. A murit fizicianul italian Alessandro Volta, inventatorul pilei electrice. Numele său a fost dat unităţii de tensiune electrică (voltul).
1871. S-a născut Rosa Luxemburg, revoluționară socialistă.
1889. La Ateneul Român a avut loc primul concert susţinut de orchestra Societăţii Filarmonice Române, actuala Filarmonică George Enescu.
1893. A murit istoricul și filosoful francez Hippolyte Taine.
1902. S-a adoptat Legea pentru organizarea meseriilor, cunoscută sub numele de Legea Missir.
1918. Capitala Rusiei se mută de la Petrograd la Moscova.
1918. Sfârşitul Primului Război Mondial. A fost semnat, la Buftea, Tratatul preliminar de pace între România şi Puterile Centrale, pe baza căruia s-a definitivat Tratatul de Pace de la Bucureşti.
1918. S-a născut James Tobin, economist american, laureat al Premiului Nobel, consultantul economic al președintelui american John F. Kennedy.
1919. România a adoptat un decret-lege prin care era introdus calendarul gregorian, începînd de la 1 aprilie 1919 (stil vechi), care a devenit 14 aprilie (stil nou).
1920. S-a născut Radu Stanca, poet, dramaturg, regizor şi membru al Cercului Literar de la Sibiu, alături de nume precum Ion Negoiţescu şi Nicolae Balotă.
1922. S-a născut scriitorul, poetul și regizorul italian Pier Paolo Pasolini.
1925. A murit geologul Gheorghe Munteanu Murgoci, fondator, alături de Nicolae Iorga și Vasile Pârvan, a Institutului de Studii Sud Est Europene din București.
1939. A murit istoricul literar, publicistul și folcloristul Moses Gaster.
Citește și: Cum a desăvârșit Ceaușescu prigoana creștină. Povestea secuilor sabatarieni
1944. A murit, în lagărul nazist de la Drancy, poetul și pictorul Max Jacob. A fost unul dintre iniţiatorii cubismului şi suprarealismului în arta franceză.
1953. A murit I.V. Stalin (Iosif Vissarionovici Djugaşvili), şef al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice (1924-1953).
1946. Fostul premier britanic Winston Churchill a declarat, la Fulton (Missouri), că de la Stettin, din Baltica, până la Trieste, din Adriatica, o cortină de fier a coborât traversând continentul european. Această afirmaţie marchează începutul Războiului Rece.
1955. A murit scriitoarea Hortensia Papadat Bengescu.
1999. A murit graficiana și scriitoarea Tia Peltz.
2005. A murit, într-un hotel din Oklahoma City, dirijorul de origine română Sergiu Comissiona. A emigrat în Israel în 1959, a fost numit Director muzical al Orchestrei Simfonice din Haifa şi a fondat Orchestra de Cameră din Israel. A condus Ochestra Simfonică din Baltimore între 1969 şi 1984, a condus Houston Symphony în cea mai mare parte a anilor '80 şi orchestra simfonică din Vancouver, între 1991 şi 2000, iar în ultimii ani a dirijat, ca invitat, mai multe orchestre din lume.
2009. A murit scriitorul Horton Foote, ale cărui piese, romane şi scenarii au descris viața din orăşelele americane de provincie şi i-au adus două premii Oscar, un premiu Emmy şi un premiu Pulitzer („Să ucizi o pasăre cântătoare", "Tender Mercies”).
Citește și:
Mai populari ca Isus. Caragiu. Bocăneț. Vivaldi. Hieroglifele. Titulescu. Gogol.
Ziua Scriitorilor. Cooperativizarea. Time. Telefonul. Vulcănescu. Rucăreanu. Bomba termobarică.
Tradițiile și prevestirile Martei: Amu-i ploaie, amu cald, amu vânt, iar frumos. Așa-i femeia!