3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăOp & EdColumnist3 mai în istorie: Margaret Thatcher devine prim-ministru. Românii fac revoluție la...

3 mai în istorie: Margaret Thatcher devine prim-ministru. Românii fac revoluție la Blaj

La 3 mai 1848 s-a ținut Marea Adunare de la Blaj. În 1921, Irlanda e divizată în Irlanda de Nord și Irlanda de Sud.  În 1978 s-a transmis primul mesaj spam. Iar în 1979, Margaret Thatcher devine prima femeie prim-ministru din istoria Marii Britanii.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 3 mai în istorie.

1469. S-a născut Niccolo Machiavelli, om de litere italian şi autor de scrieri politice („Principele”)  (decedat 1527).

1494. Cristofor Columb descoperă Jamaica.

1560. Diaconul Coresi începe, la Brașov, tipărirea primului „Tetraevanghel” în limba română.

1791. Constituţia Poloniei din mai, prima constituţie modernă din Europa, este adoptată de Dietă.

1848. Are loc marea Adunare Naţională de la Blaj, în cadrul căreia românii ardeleni au adoptat programul Revoluţiei române din Transilvania, „Petiţiunea Naţională”.

1860. S-a născut matematicianul italian Vito Volterra, cunoscut pentru contribuțiile sale din biologie matematică și ecuații integrale, în special pentru ecuația Lotka-Volterra, care descrie dinamica sistemelor biologice în care interacționează doar două specii: prădătorul și prada.

1885. S-a născut geologul Mircea Ion Savul. A inițiat primele cercetări de petrologie structurală și de geotermometrie în România.

1891. Se înființează „Fundația Universitară Carol I”, actuala Bibliotecă Universitară din București.

1899: Se înființează Ferencvárosi Torna Club, cel mai titrat club sportiv din Ungaria.

1921. Printr-o decizie a Parlamentului britanic, Irlanda este divizată în Irlanda de Nord și Irlanda de Sud.

1924. Echipa de rugby a României câştigă prima medalie olimpică.

1933. S-a născut actorul George Constantin  (decedat 1994).

1937. “Pe aripile vântului” (Gone with the Wind), romanul scriitoarei Margaret  Mitchell, obține Premiul Pulitzer pentru Ficțiune.

1933. S-a născut cântărețul american James Brown.

1975. La vârsta de 13 ani şi jumătate,  Nadia Comăneci devine campioană europeană la gimnastică, la sărituri, paralele şi bârnă.

1978. Primul mesaj e-mail comercial nesolicitat din lume  (denumit ulterior spam) este trimis către toate adresele ARPANET de pe coasta de vest a SUA.

1979. Margaret Thatcher a câștigat alegerile și a devenit prima femeie prim-ministru din istoria Marii Britanii. A deținut această funcție până în noiembrie 1990.

1987. A murit cântăreața franceză Dalida.

1990. Demonstranții din Piața Univesității primesc un mesaj de solidaritate din partea lui Eugen Ionescu, care se declara „academician golan”.

1997. Garry Kasparov începe partida de șah cu supercomputerul IBM Deep Blue.

2003. A murit pictorul român Constantin Piliuță  (născut  1929).

2008. A intrat în vigoare o convenţie ONU menită să asigure drepturi egale pentru cele 650 de milioane de persoane cu dizabilităţi din lume, în ceea ce priveşte munca, educaţia şi viaţa socială, fiind semnată de 127 din cele 192 de state membre ONU.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă