16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăOp & EdColumnist22 februarie în istorie: Începe răscoala de la 1907. Tribunal internațional pentru...

22 februarie în istorie: Începe răscoala de la 1907. Tribunal internațional pentru fosta Iugoslavie

1295 î.Hr. Are loc încoronarea faraonului Ramses al II-lea.

1512. A murit exploratorul italian Amerigo Vespucci (născut 1454), considerat de către geograful M. Waldseemüller descoperitorul Americii.

1632. Galileo Galilei publică Dialog despre cele două mari sisteme ale lumii.

1636. A murit medicul italian Santorio Santorio (Sanctorius din Padova), celebru pentru experimentele sale asupra metabolismului.

1708. Antim Ivireanul a fost ales mitropolit al Ungro–Vlahiei, după moartea predecesorului său, Teodosie, la recomandarea şi cu sprijinul domnitoruluiConstantin Brâncoveanu.

1732. S-a născut George Washington (decedat 1799), primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii.

1788. S-a născut filosoful german Arthur Schopenhauer  (decedat 1860).

1796. S-a născut matematicianul și sociologul belgian Adolphe Quetelet. A avut merite deosebite în organizarea statisticii pe plan național și internațional, fiind considerat întemeietorul statisticii sociale moderne.

1810. S-a născut poetul Grigore Alexandrescu  (decedat 1885). A promovat în literatura română satira  („Satiră. Duhului meu”), fabula („Boul şi viţelul”) și epistola  („Epistolă către Voltaire”).

1819. S-a născut scriitorul american James Russel Lowell  (decedat 1891).

1821. Războiul de independență al Greciei. Alexandru Ipsilanti trece granița Prutului pe la Sculeni, intrând în Moldova.

1857. S-a născut fizicianul german Heinrich Rudolf Hertz  (decedat 1894). A demonstrat experimental existenţa undelor electromagnetice (hertziene) şi a creat telegrafia fără fir.

1882. Serbia s-a proclamat regat. Milan Obrenovic a devenit primul rege al Serbiei moderne, sub numele de Milan I.

1900. S-a născut regizorul spaniol Luis Bunuel. Între 1928–1930 realizează două manifeste cinematografice suprarealiste: Câinele andaluz şi Vârsta de aur.

1903. S-a născut Tudor Muşatescu, poet, prozator, dramaturg şi publicist român.

1905. S-a înfiinţat primul sindicat muncitoresc din România, sindicatul lucrătorilor tâmplari, în frunte cu I.C.Frimu şi Voicu Andreescu-Râureanu, urmat la 13 şi 20 martie de înfiinţarea sindicatului strungarilor şi respectiv al lucrătorilor din fabricile de încălţăminte.

1906. S-a înfiinţat Institutul Geologic al României şi s-a creat Corpul geologilor.

1907. Încep mișcările țărănești în județele Dorohoi și Iași.

1943. Membrii grupării de rezistență “Die Weiße Rose” (Trandafirul alb) sunt executați în Germania nazistă.

1949. Scriitorul Adrian Marino a fost arestat pentru participarea la încercarea de reorganizare a tineretului național-tărănist din facultăți. La 12 octombrie 1950, a fost condamnat la 10 ani temniță grea. Între 1957 și 1963, scriitorul a avut domiciliu obligatoriu, iar în 1968 a fost reabilitat.

1949. S-a născut pilotul austriac de Formula 1 Niki Lauda.

1962. S-a născut Steve Irwin, naturalist australian și personalitate TV (decedat 2006).

1975. S-a născut Drew Barrymore, actriță americană.

1979. Proclamarea independenței de stat în Santa Lucia.

1980. A murit Oskar Kokoschka, pictor și poet englez de origine austriacă.

1987. A murit Andy Warhol, grafician, pictor, unul dintre cei mai reprezentativiartişti americani ai mişcării pop ce domina viaţa artistică americană în deceniul al şaptelea al secolului XX.

1993. Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a decis, în unanimitate, înfiinţarea Tribunalului internaţional pentru judecarea crimelor de război din fosta Iugoslavie.

1997. Mihai Leu a câștigat primul titlul de campion mondial la box profesionist pentru România.

2002. A murit Chuck Jones, desenatorul care l-a creat pe Bugs Bunny alături de alţi „clasici” ai animaţiei precum sconcsul Pepe, pasărea Bip-Bip şi Coyote.

2006. Jefuirea depozitului Securitas din Anglia – cel puțin șase bărbați au răpit și amenințat familia directorului, au sechestrat 14 membri ai personalului și au furat 53 de milioane de lire sterline (aproximativ 92,5 milioane de dolari) în bancnote din Depozitul Coroanei de Gestionare a Lichidităților, din Vale Road, Tonbridge, Kent.

2011. A încetat din viaţă scriitorul Ion Hobana.

Citește și:

16 februarie în istorie: România strânge alianța cu Iugoslavia și Cehoslovacia. Fidel Castro preia puterea în Cuba

5 februarie în istorie: Transilvania e încorporată în Ungaria. Americanii debarcă pe Lună

4 februarie în istorie: Românii sunt campioni mondiali la bob. Începe Conferința de la Ialta

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Donald Trump a afirmat că are „ o problemă reală” cu judecătorul din procesul său de la New York

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat luni că are "o problemă reală" cu judecătorul la procesul său din New York, denunţând întreaga afacere...

Tesla se restructurează: mai mult de 10% din angajații companiei la nivel global vor fi puși pe liber

Tesla va concedia peste 10% din cei 140,473 de angajaţi ai companiei la nivel global, potrivit unei note interne redactată de Elon Musk, scrie...

Armata israeliană: victimele atacului de la consulatul iranian din Damasc erau teroriști angajați împotriva Israelului

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a afirmat luni că victimele atacului care a vizat consulatul iranian la Damasc pe 1 aprilie erau "terorişti"...
Ultima oră
Pe aceeași temă