15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăOp & EdColumnist4 februarie în istorie: Românii sunt campioni mondiali la bob. Începe Conferința...

4 februarie în istorie: Românii sunt campioni mondiali la bob. Începe Conferința de la Ialta

La 4 februarie 1861, statele din sudul SUA formează Confederația. În 1927 apare primul film sonor. În 1934, doi români devin campioni mondiali la bob. Iar în 1945 începe Conferința de la Ialta.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 4 februarie în istorie

1769. În Marea Britanie se introducere pedeapsa cu moartea pentru distrugerea instalațiilor industriale.

1861. În Montgomery, Alabama, delegaţiile statelor Carolina de Sud, Mississippi, Florida, Alabama, Georgia şi Louisiana proclamă secesiunea și decid înfiinţarea Confederaţiei Statelor din Sud.

1872. S-a născut pictorul Octav Bancilă  (decedat 1944).

1900. S-a născut poetul francez Jacques Prevert.

1902. S-a născut aviatorul Charles A. Lindberg care, în zilele de 20 și 21 mai 1927, a realizat primul zbor New York-Paris  (decedat 1974).

1906. S-a născut Clyde W. Tombaugh, astronomul care a descoperit, în 1930, planeta Pluto.

1909. Are loc, pe scena Teatrului Național din București, premiera piesei Apus de soare de Barbu Ștefănescu Delavrancea.

1927. În SUA se lansează filmul The jazz singer (Cântărețul de jazz), de Warner Brothers, prima peliculă sonoră din istoria filmului.

1928. S-a născut fizicianul olandez Hendrik Lorentz, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1902 împreună cu Pieter Zeeman, pentru serviciul extraordinar oferit prin studiile lor privind influența magnetismului asupra unor fenomene de radiație (efectul Zeeman).

1934. Echipajul român de bob, de două persoane (Al. Frim şi V. Dumitrescu), cucereşte titlul de campion mondial, la Engelberg, Elveţia. Sportivilor li s-a decernat “Premiul național pentru sport”.

1945. Au început lucrările Conferinţei de la Ialta, la Palatul Livadia din Crimeea, în cadrul căreia au fost discutate probleme legate de configurarea lumii postbelice și împărţirea sferelor de influenţă între marile puteri.

1959. S-a născut Monica Macovei, om politic, europarlamentar, fost ministru al Justiției.

1967: A început construcția primei autostrăzi din țară București-Pitești.

1970: A fost publicat romanul “Love Story” de Erich Segal, un adevărat succes.

1974. A murit matematicianul bengalez Satyendra Nath Bose, cunoscut pentru contribuțiile sale din domeniul mecanicii cuantice în anii 1920, prin care a pus bazele statisticii Bose-Einstein și pentru Condensatul Bose-Einstein. După el a fost denumit bosonul.

1975. S-a născut cântăreața americană Natalie Imbruglia.

1986. A murit Eftimie Vasilescu, operator, regizor şi producător; pionier al filmului românesc documentar şi de ficţiune; format la Serviciul cinematografic al Armatei la începutul anilor 1920.

2001. A murit compozitorul francez de origine română Iannis Xenakis, cunoscut pentru folosirea efectelor electronice şi a teoriilor matematice în compozițiile sale.

2011. A murit muncitorul Vasile Paraschiv (născut 1928), luptător împotriva regimului Ceaușescu. În anul 2008 a refuzat să fie decorat de Traian Băsescu, pe care l-a acuzat că ar fi comunist.

Citește și:

3 februarie în istorie: SUA instituie blocada împotriva Cubei. Rusia trimite o navă pe Lună

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...
Ultima oră
Pe aceeași temă