4 C
București
luni, 27 ianuarie 2025
AcasăOp & EdColumnist12 noiembrie în istorie: Moldova lansează Capul de Bour. România își mută...

12 noiembrie în istorie: Moldova lansează Capul de Bour. România își mută guvernul la Iași

La 12 noiembrie 1857, Moldova a introdus faimoasele mărci poștale  “Cap de bour”.  În 1884,  Timișoara devine primul oraș european iluminat electric. În 1916, sub presiunea războiului, Guvernul României se mută la Iași. Iar în 1927, Stalin rămâne conducător unic al Uniunii Sovietice.

Deschide GALERIA FOTO de mai sus pentru a vedea principalele evenimente care au avut loc la 12 noiembrie în istorie.

1840. S-a născut  sculptorul francez  Auguste Rodin  (decedat 1917), creatorul “Gânditorului”.

1857. S-au introdus în Moldova timbrele poștale, imprimate cu un cap de bour, vechea stemă a Moldovei. Astăzi sunt unele dintre cele mai valoroase mărci poștale din lume.

1862. S-a născut omul politic Vasile Goldiş, membru al Academiei Române.

1866. S-a născut Sun Yat-Sen, revoluţionar, fondator şi prim preşedinte al Republicii  China între anii 1911 şi 1912. Doctrina lui a stat la originea scindării de mai târziu a națiunii chineze, în două state:  Republica Populară Chineză şi Republica  China  (Taiwan).

1878. Ion Luca Caragiale  a citit, la banchetul  Junimii, prima lui  creație dramatică:  „O noapte furtunoasă”.

1884. La Timișoara s-a introdus, pentru prima oara în Europa, iluminatul electric al străzilor.

1912. Cadavrele înghețate ale căpitanului Robert Scott  (1868 – 1912)  și ale echipei lui, care se întorcea de  la Polul Sud, au fost descoperite în Antarctica.

1915. S-a născut eseistul și criticul literar francez Roland Barthes.

1916. Primul Război Mondial. Autorităţile  statului român  părăsesc Bucureştiul  şi se mută la Iaşi.

1918. Austria devine republică.

1927. Leon Troțki a fost exclus din Partidul Comunist. Stalin rămâne conducător unic  al  Uniunii Sovietice.

1929. S-a născut  Michael Ende, scriitor german (decedat  1995).

1929. S-a născut actriţa și cântăreața Grace Kelly, cea care a devenit în 1956, prin căsătoria cu prinţul Rainier de Monaco, prinţesa Grace de Monaco  (decedată 1982). 

1947.  A doua zi după  condamnarea la închisoare pe viață a lui Iuliu Maniu, regele Mihai al României pleacă la Londra pentru a asista la căsătoria prințesei Elisabeta  (viitoarea regină Elisabeta a II-a) cu prințul Filip, Duce de Edinburgh.

1948. Hideki Tojo, primul ministru al Japoniei în timpul celui de al Doilea Război Mondial, a fost condamnat la moarte pentru crime de război.

1955. S-a născut fotbalistul Sorin Cârțu.

1961. S-a născut Nadia Comăneci.

1990. Akihito urcă pe tron ca împărat al  Japoniei, fiind, conform tradiției,  cel de-al 125-lea descendent direct al lui Jimmu, legendarul prim împărat nipon.

2000. A murit compozitorul Henry Mălineanu.

2013. A murit  Geo Costiniu, actor  român  (născut  1950).

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

MAE: Cetățeni români blocați în Congo, în urma ofensivei unei grupări rebele

Ministerul a precizat că au fost primite cereri de asistență consulară din partea familiilor românilor aflați în Congo Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat duminică...

Record istoric pentru Pilonul 3 de pensii facultative

Peste 133.000 de români au început să economisească în 2024 Anul 2024 a marcat un record istoric pentru Pilonul 3 de pensii facultative din România,...

MAE: Cetățeni români blocați în Congo, în urma ofensivei unei grupări rebele

Ministerul a precizat că au fost primite cereri de asistență consulară din partea familiilor românilor aflați în Congo Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat duminică...
Ultima oră
Pe aceeași temă