2.6 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSpecialPrinţii saudiţi, petreceri cu sex, droguri şi alcool

Prinţii saudiţi, petreceri cu sex, droguri şi alcool

Avocaţii fondatorului WikiLeaks încearcă să împiedice cu orice preţ extrădarea lui Assange în Suedia. Între timp, curg noi informaţii: despre ameninţările lui Ghadafi, puterea subterană a lui Putin şi excesele prinţilor saudiţi.

Suporterii au primit o susţinere „cu greutate” în persoana avocatului de naţionalitate australiană şi britanică, Geoffrey Robertson, considerat un campion al apărării drepturilor omului şi care a acceptat să-l reprezinte pe Assange.

Fondatorul WikiLeaks, care a produs un adevărat seism diplomatic prin publicarea telegramelor secrete americane, şi-a petrecut prima noapte într-o închisoare londoneză după ce justiţia a refuzat cererea sa de punere în libertate condi-ţionată. Avocaţii săi sunt pregătiţi pentru formularea unei noi cereri de eliberare, temându-se pentru clientul lor, care ar putea fi extrădat în Suedia şi de acolo în SUA, unde este considerat „inamicul numărul 1″. Times scria ieri că „nu trebuie să facem un martir pentru o afacere care nu are absolut nimic de a face cu libertatea de exprimare”. Pentru că Assange a fost arestat pentru o afacere de violenţă sexuală, urmare a plângerii a două femei. Fapte pe care Assange le neagă.

Implicarea lui Putin, un mister

Chiar şi pe acest fundal, mica sa echipă de colaboratori de la WikiLeaks a continuat să publice documente secrete.

Din Spania până în Bulgaria, mafia rusă pare bine instalată şi este suspectată de legături cu membri ai puterii politice moscovite. Procurorul spaniol Jose „Pepe” Grinda Gonzales considera Belarus, Cecenia şi Rusia state „cvasimafiote”, Ucraina „urmând să devină” şi sublinia că mafia rusă exercită un „control enorm”, asupra sectoarelor strategice.

El evoca posibile legături între unii mafioţi din Spania şi înalţi responsabili ruşi şi „problema neclarificată” privind „extinderea implicării premierului Vladimir Putin în mafia rusă”. Ambasada americană de la Sofia evoca activităţile în Bulgaria ale unei companii petroliere ruse care „avea puternice legături cu serviciile secrete ruse şi cu crima organizată”.

Tripoli a ameninţat Londra

Liderul libian, Moammar Ghadafi, a ameninţat Marea Britanie anul trecut cu consecinţe „extreme” dacă autorul libian al atentatului de la Lockerbie, Al-Megrahi, bolnav, ar deceda în închisoarea din Scoţia, dezvăluie telegramele piratate de WikiLeaks. Ameninţările includeau închiderea tuturor activităţilor comerciale britanice în Libia, manifestaţii contra reprezen-tanţelor britanice şi aluzii ameninţătoare pentru cetăţenii britanici în această ţară. Iar dacă SUA şi-ar fi manifestat public opoziţia faţă de eliberarea libianului, „ambasada americană şi cetăţenii americani din Libia s-ar fi expus unor consecinţe similare”. Abdelbaset Ali Mohmet Al-Megrahi a fost eliberat din motive umanitare în august 2009.

Arabia Saudită dorea o forţă anti-Hezbollah

În cursul unei reuniuni din mai 2008 cu un diplomat american în Irak, David Satterfield, ministrul saudit de Externe, Saoud al-Faysal, a propus crearea unei forţe anti-Hezbollah în Liban, estimând necesitatea unui „răs-puns securitar” la sfidarea militară pe care o reprezintă mili-tanţii şiiţi libanezi sus-ţinuţi de Iran.

Petreceri deocheate la Jeddah

Arabia Saudită oferă imaginea unei ţări musulmane ultraconservatoare, dar petrecerile particulare ale oamenilor puternici din oraşul-port Jeddah sunt însoţite de droguri, sex şi alcool, arată o telegramă apărută pe WikiLeaks. „În spatele faţadei conservatorismului wahhabit, viaţa nocturnă a tinerei elite din Jeddah este palpitantă.” „Este disponibilă toată gama de tentaţii, alcool, sex şi droguri, dar strict în spatele porţilor închise.” Traficul de droguri este sancţionat cu pedeapsa cu moartea, iar producerea şi consumul de alcool sunt sever reprimate prin lege în regatul saudit.

Viitorii lideri ai Chinei, deschişi spre relaţii cu americanii

Notele diplomatice americane aruncă o lumină clară asupra opiniilor şi personalităţii lui Xi Jinping şi Li Keqiang, cei doi oameni politici care în 2013 vor prelua funcţia de preşedinte al Chinei şi, respectiv, cea de prim-ministru, şi dezvăluie un nivel surprinzător de deschidere în relaţiile cu ambasada SUA. Sunt relatate detaliile unor reuniuni separate din 2007 între cei doi viitori lideri chinezi şi Clark Randt Jr.-T., ambasador la Beijing.

Anna şi Sofia i-au întins o capcană lui Assange?

Anna Ardin, partea oficială care a depus plângere contra lui Assange, este descrisă de media drept o persoană de stânga, arată Israel Shamir, el însuşi un om de stânga şi antisionist, referindu-se la „adevărata crimă a violului”. Ea are legături cu grupări anti-Castro şi anticomuniste . A publicat articole anti-Castro Revista de Asignatures Cubanas. La Oslo, profesorul Michael Seltzer subliniază că publicaţia este un produs al organizaţiei anti-Castro din Suedia iar Ardin a fost deportată din Cuba din cauza activităţilor subversive, interacţionând cu grupul feminist „Doamnele în alb”. În afara anticastrismului ei, Anna Ardin se ocupă cu sportul favorit- calomnierea bărbaţilor. Un forum suedez relevă că ea este un expert în hărţuirea sexuală.

A doua acuzatoare, Sofia Willen, 26 de ani, este prietena Annei. Ea a fost prima care a depus plângere la poliţie contra lui Assange, dar motivaţia a fost vagă şi există semne de întrebare de ce a recurs la o astfel de aventură când se ştie că împarte viaţa cu artistul american Seth Benson. Sofia a muncit din greu pentru a-l seduce pe Assange, potrivit propriilor ei confesiuni, de aceea persistă suspiciuni privind un act premeditat de cele două prietene pentru a discredita bărbatul care se laudă că este apostolul transparenţei.

Cele mai citite

Editoarea unui jurnal științific demisionează după ce a numit generația X „fasciști” în urma victoriei lui Trump

Laura Helmuth, editoare la Scientific American, a demisionat joi, după o serie de postări controversate pe rețelele sociale în care a criticat votanții pe care...

Cum au ajuns varza și fasolea ingredientele vegetale de bază în gastronomia românească?

Bucătăria românească se remarcă prin simplitate, dar și prin bogăția gusturilor autentice. Ingredientele de bază au fost, de-a lungul timpului, cele care se găseau...

Sondajele prezidențiale: Ciolacu și Simion, favoriți pentru turul doi, dar lupta rămâne strânsă

Sondaje recente indică avansul lui Marcel Ciolacu și o competiție acerbă între George Simion și Elena Lasconi pentru locul secund. Discrepanțele între rezultatele diferitelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă