0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSpecialZarzavatul discordiei

Zarzavatul discordiei

Pretextul noilor tensiuni a fost reprezentat de iniţiativa primarului Sorin Apostu de a organiza o piaţă de legume în centrul Clujului.

 

Liderii UDMR şi PDL Cluj au ajuns să negocieze ore în şir din cauza unei pieţe de zarzavaturi şi legume. Piaţa cu pricina a dus la ruperea protocolului de colaborare locală dintre cele două formaţiuni. Politicienii care conduc cele două partide au ajuns acum să găsească o cale spre reconciliere.

Resuscitarea protocolului local de colaborare dintre PDL şi UDMR se află încă la reanimare, după ce primarul PDL Sorin Apostu, care este şi liderul organizaţiei municipale a democrat-liberalilor, a organizat o piaţă volantă în parcarea din spatele bisericii romano-catolice Sfântul Mihail. În aceste condiţii, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Andras Mate, a declarat rupt protocolul dintre cele două formaţiuni, pentru a pune astfel capăt unui şir mai lung de neplăceri pe care liderii locali ai UDMR consideră că le-au pricinuit cei din PDL.  

Prima declaraţie despre ruperea protocolului a fost făcută cu o zi înainte ca piaţa volantă să fie deschisă, ca un fel de avertisment dat primarului Sorin Apostu. Totuşi, sâmbătă, piaţa volantă a avut loc, iar din acel moment a început şi dansul renegocierilor. În momentul când a anunţat organizarea pieţei volante primarul a explicat că ideea i-a venit atunci când a vizitat oraşul Ulm din Germania, unde a văzut, chiar în centul oraşului, un târg de produse care i-a plăcut foarte mult. 

 

Resuscitarea protocolului local de colaborare dintre PDL şi UDMR se află încă la reanimare, după ce primarul PDL Sorin Apostu, care este şi liderul organizaţiei municipale a democrat-liberalilor, a organizat o piaţă volantă în parcarea din spatele Bisericii romano-catolice Sfântul Mihail. În aceste condiţii, preşedintele UDMR Cluj, deputatul Andras Mate, a declarat rupt protocolul dintre cele două formaţiuni, pentru a pune astfel capăt unui şir mai lung de neplăceri pe care liderii locali ai UDMR consideră că le‑au pricinuit cei din PDL.  

 

Actul I: piaţa volantă

Prima declaraţie despre ruperea protocolului a fost făcută cu o zi înainte ca piaţa volantă să fie deschisă, ca un fel de avertisment dat primarului Sorin Apostu. Totuşi, sâmbătă, piaţa volantă a avut loc, iar din acel moment a început şi dansul renegocierilor.

În momentul când a anunţat organizarea pieţei volante, primarul a explicat că ideea i-a venit atunci când a vizitat oraşul Ulm din Germania, unde a văzut, chiar în centrul oraşului, un târg de produse care i-a plăcut foarte mult. El a precizat că această piaţă ar da posibilitatea producătorilor să aibă, o dată pe săptămână, acces la un loc ultracentral, adică foarte accesibil din punct de vedere al vadului comercial, pentru a-şi desface produsele.

La rândul lor, clujenii ar putea avea, măcar în lunile de vară şi toamnă, posibilitatea să cumpere produse autohtone mai ieftine, pentru că municipalitatea nu cere comercianţilor nici o taxă, ci doar bun-simţ în gestionarea spaţiului public. Mai precis, să nu lase mizerie în urma lor.

Ruperea protocolului

Totuşi, locul ales de primar pentru organizarea acestei pieţe volante – parcarea din spatele bisericii romano-catolice Sfântul Mihail, care sâmbăta şi aşa stă mai mult goală – i-a nemulţumit pe etnicii maghiari care au considerat un afront faptul că o activitate atât de comună are loc chiar în spatele unuia dintre cele mai vechi, mai mari şi mai importante lăcaşuri de cult din Transilvania. Ei şi-au amintit şi de festivalul Ursus, care a avut loc în luna iunie, când curtea bisericii a devenit o generoasă „toaletă publică” pentru veselii băutori de bere. Ca o ironie a sorţii, biserica Sfântul Mihail nu a fost construită de maghiarii care o revendică acum drept simbol, ci de coloniştii saşi, în Evul Mediu.

Pe de altă parte, organizarea pieţei volante a fost picătura care a umplut „paharul toleranţei maghiare”, în condiţiile în care la începutul verii au avut de furcă cu o altă şicană – montarea pe soclul statuii lui Matei Corvin, unul dintre simbolurile lor cele mai dragi, a unei plăcuţe care conţinea un citat, semnat de Nicolae Iorga, unul dintre cei mai mari istorici români şi, totodată, om politic, în care spunea că regele român al Ungariei a fost înfrânt de Ştefan cel Mare, domnitorul Moldovei. Inclusiv ministrul Culturii, preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a făcut apel, apoi a solicitat imperios îndepărtarea plăcuţei, dar demersurile sale nu au avut nici un ecou. În momentul de faţă, există chiar un dosar penal deschis de procurori în acest caz, deoarece ar fi fost încălcată legea care protejează monumentele de patrimoniu, atâta doar că autorul este necunoscut.

Astfel, liderii UDMR Cluj au transformat piaţă de zarzavaturi din spatele bisericii într-o temă crucială politicii lor, care de data aceasta nu a mai avut paşi mărunţi. Deputatul Mate a pus piciorul în prag şi a rupt protocolul cu PDL, a cărui resuscitare a condiţionat-o de mutarea pieţei cât mai departe de centru. „Am decis că nu mai există nici o coaliţie pe plan municipal între PDL şi UDMR. Am constatat că nu există acea dorinţă ca măcar să recunoşti că poţi să greşeşti şi că poţi să renunţi la anumite idei. Nu trebuie înţeles greşit, nu piaţa în sine ne deranjează, ci procedura prin care s-au luat nişte decizii greşite în Cluj-Napoca”, a spus Andras Mate.

În ziua organizării pieţei volante, primarul a făcut o vizită de lucru printre comercianţi şi a constatat că printre ei sunt şi maghiari. El a subliniat atunci că ideea aceasta a pieţei volante a avut ca scop oferirea unui trai mai bun pentru clujeni, indiferent de etnie.

Repunerea protocolului pe alte şine

Câştigul acestui tur de forţă a fost obţinerea unei întrevederi în trei – liderul UDMR Cluj, Andras Mate, omologul său democrat-liberal, Daniel Buda, şi primarul Sorin Apostu – care au discutat ce se mai poate face pentru coaliţia de la Cluj.

„Am identificat soluţii la ceea ce există în momentul de faţă ca puncte de inflexiune între PDL şi UDMR. Am mai spus, avem o istorie destul de veche şi am avut o colaborare destul de bună şi vom avea şi de acum înainte. Domnul primar va vedea dacă, din punct de vedere tehnic, poate să înştiinţeze producătorii să nu mai vină sâmbătă, dacă nu, sâmbătă va fi ultima şi urmează ca ea să se deplaseze în cartiere”, a declarat liderul PDL, Daniel Buda, la finalul întrevederii.

Liderul UDMR Cluj nu s-a lăsat atât de uşor impresionat şi a spus că protocolul de colaborare nu poate fi considerat funcţional încă, deoarece această decizie trebuie luată în urma şedinţei Biroului Permanent al UDMR, care nu se poate întruni decât peste o săptămână.   

Întâlniri de coordonare

Cei trei lideri, care pe parcursul celor cinci zile de animozităţi au declarat, fiecare, că este vorba de fapt, de o neînţelegere care ar trebui rezolvată la masa negocierilor, au mai stabilit ca de azi înainte să aibă întâlniri periodice, a căror menire este aceea de a face ca parteneriatul lor să nu fie doar pe hârtie. La Cluj, alianţa dintre PDL şi UDMR a funcţionat neîntrerupt din anul 2004. Din această primăvară însă au apărut o serie de tensiuni, inclusiv pe fondul unor tentative ale maghiarilor de a monta plăcuţe indicatoare cu denumirea maghiară a Clujului la intrările în oraş.

 

Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă