3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSpecialCum poate scăpa România de o nouă recesiune

Cum poate scăpa România de o nouă recesiune

Ministrul Ialomiţianu aşteaptă rezultatele vizitei reprezentanţilor FMI pentru a definitiva proiectul de buget.

 

Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, prognozează că România nu va intra iar în recesiune, dar susţine că foarte multe lucruri depind de situaţia ţărilor din UE şi a spus că este nevoie de un efort comun al tuturor statelor membre, nu unele să ia măsuri şi altele să mimeze. 

„România are o situaţie bună. Din ce avem noi, nu putem vorbi că România va intra din nou în recesiune, chiar avem o creştere sustenabilă. Dar depinde foarte mult de ce se întâmplă cu Grecia, cu Italia, cu Spania, Portugalia, Irlanda. Vorbim de o criză a datoriilor suverane. Au fost mesaje foarte clare spre zona euro şi acolo trebuie să fie un plan concret de măsuri pentru că nu putem merge pe principiul „scapă cine poate”. Trebuie ca şi ţările din zona euro să vină cu un plan clar de măsuri – şi dinspre SUA au venit mesaje foarte clare ca să fie o Europă unită, solidaritate între ţări, pentru că numai aşa putem depăşi această situaţie. Nu este suficient ca o ţară să ia nişte măsuri şi alte ţări să mimeze”, a declarat Ialomiţeanu.

Acesta a precizat că, după ce România, a luat unele măsuri considerate dure, pentru care Guvernul a fost criticat, şi alte state au ajuns, mai târziu, în situaţia de a lua acelaşi tip de decizii cum sunt creşterile de impozite şi reducerile de cheltuieli.

Nemulţumirile oamenilor de afaceri

Ministrul a avut marţi o întâlnire în Cluj cu oameni de afaceri din regiune care s-au plâns de relaţia cu ANAF, astfel că una din următoarele decizii ale reprezentantului Guvernului va fi cea de a obliga această instituţie şi pe cei ai direcţiilor de finanţe să aibă o mai bună comunicare cu mediul de afaceri.

„Principala problemă pentru îmbunătăţirea relaţiilor este o mai bună comunicare între ANAF şi mediul de afaceri. O să am în lucru un ordin de ministru care obligă ca orice modificare în situaţia fiscală,  stingere de obligaţii, anumite probleme privind conţinutul unei declaraţii să fie comunicat aşa cum prevede codul de procedură (…) Am vorbit despre accelerarea rambursărilor de TVA, au spus că s-a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă faţă de 2007-2008, că suntem mai transparenţi, sigur că mai trebuie să schimbăm mentalitatea unor colegi din control, din Gardă. Acest lucru îl vom face. O metodă foarte bună va fi ca cei din direcţiile de finanţe să se întâlnească cu cei din mediul de afaceri”, a declarat Ialomiţeanu.

El le-a amintit oamenilor de afaceri acele măsuri pe care Guvernul consideră că le-a dat pentru stimularea investitorilor şi a creşterii economice şi a spus că anul viitor acest domeniu va beneficia de o finanţare de 7 la sută din buget. Priorităţile Guvernului sunt lucrările de infrastructură, printre care se numără şi continuarea proiectelor de la Autostrada Transilvania şi a culoarului IV Paneuropean, care leagă vestul ţării de Ungaria. 

Numărul firmelor care au primit ajutor de stat s-a dublat

Ministrul a amintit şi de faptul că anul acesta a semnat 14 acorduri de finanţare de ajutor de stat pentru firme care au creat, în total, peste o mie de locuri de muncă, în timp ce în perioada 2009-2011 au existat doar şase asemenea contracte. Ministrul a precizat că este vorba de investiţii însumând un miliard de euro, iar sumele acordate prin schemele de ajutor s-au ridicat la 256 de milioane de euro. Guvernul mai are pe lista de aşteptare încă 20 de asemenea cereri, venite atât de la firme româneşti, cât şi de la firme din străinătate.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă