Primarul suspendat al Clujului, Sorin Apostu, a promovat un proiect controversat, care, însă, a fost votat fără probleme de către consilierii care îl contestă.
O iniţiativă promovată în Consiliul Local, în toamna anului trecut, de către primarul suspendat al Clujului, Sorin Apostu, se dovedeşte o adevărată bombă cu efect întârziat. Este vorba de promovarea unui proiect prin intermediul căruia Consiliul Local şi-a dat acordul să se asocieze cu o companie care va construi un crematoriu uman în Mănăştur. Proiectul a fost votat cu o lună înainte de arestarea preventivă a lui Sorin Apostu. Potrivit hotărârii Consiliului Local, o firmă, înfiinţată în iunie 2011, ar urma să construiască un crematoriu uman în cartierul Mănăştur. Este vorba de cel mai mare cartier al oraşului, cu o populaţie de 100.000 de locuitori. Crematoriul ar urma să fie amenajat în fosta capelă a cimitirului din Mănăştur, într-un spaţiu de 550 de metri pătraţi. Societatea RDK Cremation ar urma să plătească suma de 15.000 de lei pe an, iar cifra de afaceri estimată de companie este de circa cinci milioane de euro.
Proteste unanime
Iniţiativa de construire a crematoriului a stârnit proteste unanime. Deputatul independent Mircia Giurgiu, în al cărui colegiu se află parcela pe care ar urma să fie ridicat crematoriul, a programat pentru azi un miting de protest. „Este anormal ca un astfel de crematoriu să fie construit în mijlocul oraşului. El ar trebui construit într-o zonă izolată”, a spus deputatul clujean, care a adăugat că ia în calcul elaborarea unui proiect de lege referitor la interzicerea construirii de crematorii umane la mai puţin de un kilometru de zonele locuite. La rândul său, mitropolitul ortodox al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, IPS Andrei Andreicuţ, a protestat împotriva construirii crematoriului uman. Înaltul ierarh consideră că practica incinerării contravine tradiţiei creştine. În plus, la mitingul organizat de deputatul Mircia Giurgiu vor participa şi preoţii ortodocşi care au parohii în zonele învecinate cu terenul pe care ar urma să fie ridicat acesta. De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, a cerut consilierilor locali să renunţe la proiect. O solicitare verbală similară a fost făcută şi de prefectul Florin Stamatian. De asemenea, iniţiativa consilierilor locali a fost criticată şi de senatorul PDL, Mihail Hărdău.
Opoziţia dă vina pe consilierii PDL şi UDMR
La rândul lor, politicienii din Opoziţie spun că vina pentru votarea hotărârii de Consiliu Local aparţine exclusiv reprezentanţilor Puterii. „Iniţiativa primarului suspendat, Sorin Apostu, de a implica administraţia municipală într-o asociere dubioasă cu firma RDK Cremation în vederea construirii unui crematoriu uman în incinta Cimitirului Mănăştur a provocat valuri de nemulţumire din partea clujenilor. Consilierii PDL şi UDMR au votat fără să clipească amplasarea instalaţiei de incinerare a cadavrelor umane în imediata apropiere a blocurilor de locuinţe din cartierul Mănăştur. Fără nici un fel de dezbatere publică prealabilă, fără nici un fel de consultare sau informare, locuitorii din trei cartiere, Mănăştur, Zorilor şi Centru, au fost expuşi în mod conştient de către autorităţile locale unor riscuri de sănătate. Zeci de mii de oameni vor fi obligaţi să inspire aerul poluat şi greu mirositor ce va rezulta în urma incinerării zilnice a celor 10-15 cadavre estimate. Factorii politici responsabili care conduc administraţia locală, reprezentanţii Partidului Democrat Liberal, au rămas indiferenţi după ce locuitorii din imediata vecinătate, asociaţiile de proprietari şi asociaţia Părinţi Clujeni au contestat decizia Primăriei de a construi între blocuri un crematoriu”, spune preşedintele organizaţiei de tineret al PNL Cluj, Ionuţ Bîldea.
Pe de altă parte, consilierii locali ai PDL spun că acest crematoriu nu va fi construit, dacă se opun locuitorii Mănăşturului.
Păreri contradictorii
Dincolo de considerentele teologice pentru care se opun construirii crematoriului, locuitorii din zonă spun că noxele care vor fi degajate prin arderea trupurilor umane sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor. Ei spun că procesul de ardere va genera dioxid de sulf şi mercur. Pe de altă parte, reprezentanţii firmei susţin, prin intermediul documentelor oficiale depuse la Primărie, că instalaţia de ardere va fi dotată cu filtre performante, care nu vor permite afectarea sănătăţii locuitorilor. Distanţa faţă de cea mai apropiată locuinţă este de 35 de metri.