La Campionatele Mondiale de canotaj recent incheiate la Eton, in Marea Britanie, delegatia Romaniei a „reusit” sa-si treaca in palmares unul dintre cele mai slabe rezultate din istoria participarilor la aceasta competitie. Din cele cinci echipaje aliniate la startul intrecerilor, trei masculine si doua feminine, doar unul singur, 8+1 fete, a intrat cu dificultate, dupa recalificari, in finala. Din pacate insa, cele care erau considerate urmasele generatiei de aur nu numai ca nu au urcat pe podium, dar nici nu au contat in lupta pentru medalii, trecand ultimele linia de sosire la mare distanta de castigatoare – canotoarele din Statele Unite ale Americii care au stabilit un nou record mondial.
Anul trecut au fost vicecampioane
Contraperformanta reprezentantelor noastre din barca de 8+1 a surprins, mai ales ca tot ele, anul trecut, au urcat pe cea de-a doua treapta a podiumului mondial. Mai mult, de la inceputul anului, in ciuda tineretii, romancele au castigat Cupa Mondiala, cea mai importanta competitie internationala in afara de Campionatele Mondiale, unde au participat toate adversarele care le-au surclasat la Eton. Teoretic, potrivit unui program de pregatire bine intocmit, canotoarele noastre ar fi trebuit ca la CM din Marea Britanie sa-si atinga varful de forma care le-ar fi permis sa intre fara efort in lupta pentru medaliile lumii. Din pacate, nu s-a intamplat asa.
Campioni la scuze
„Nimeni nu este vinovat pentru ce s-a intamplat la Mondiale!”, a „decretat” la finalul competitiei Mircea Roman, coordonatorul lotului national de canotaj. „Tineretea si lipsa de experienta a fetelor noastre si-au spus cuvantul. De asemenea, ne-a surprins vremea nefavorabila cu valuri mari si temperaturi mult mai scazute decat cele de acasa”, a completat tehnicianul nostru. Explicatii a gasit si vizavi de rezultatul penibil de acum cateva zile comparativ cu cel inregistrat in 2005. „Anul trecut, post-olimpic, marile valori au preferat sa ramana acasa pentru a se odihni, conjunctura extrem de favorabila pentru echipajul nostru. Avem nevoie de timp pentru a creste in valoare”. Fara sa recunoasca ca programul de pregatire a fost intocmit gresit, Mircea Roman a precizat ca fetele au participat la prea multe competitii pentru nivelul lor si au clacat tocmai la Mondiale. „Am intocmit un program care sa ne permita sa intram in lupta pentru medaliile mondiale. Trebuia sa fortez nota pentru ca nu te poti pregati ca pentru nationale si avea pretentia de a urca pe podiumul lumii”.
Evident, va urma obisnuita „analiza lucida, la rece, a rezultatelor”. Chiar daca „nu este un dezastru” si „nu este nimeni de condamnat” pentru ce s-a intamplat la Mondiale, Mircea Roman nu exclude totusi ca anumiti antrenori ar putea fi inlaturati de la carma lotului.
Tot „veteranele” raman baza
In ciuda rezultatelor penibile inregistrate la Mondialele de la Eton, conducerea tehnica a delegatiei noastre nu este ingrijorata in ceea ce priveste viitorul. Mai exact de cum vor decurge intrecerile de canotaj din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing. Trei dintre „veteranele” din generatia de aur, Georgeta Andrunache, Viorica Susanu si Aurica Barascu, isi vor relua activitatea competitionala din aceasta toamna, iar vestea a linistit pe toata lumea. „Experienta lui Andrunache si Susanu, campioane olimpice la dublu rame si cu 8+1, precum si a Auricai Barascu, de asemenea multipla campioana olimpica si mondiala in 8+1, va da un plus de valoare echipajului”, a spus Mircea Roman.
Aceasta sa fie oare rezolvarea pentru criza prin care trece canotajul romanesc?