» "Echipa" fortelor de ordine a avut 7.500 de persoane.
» Huliganii, cu praf de pusca in captuseala hainelor!
Alaturi de cele 18 formatii care s-au duelat in Liga I se mai gaseste inca una, a fortelor de ordine, care are misiunea de a asigura securitatea celor implicati in desfasurarea competitiei. Echipa este formata din stewarzi, jandarmi si politisti, "adversarii" acestora fiind suporterii recalcitranti. "2008 a fost un an normal, dar nu pot spune ca nu a fost greu. Totusi n-au fost nenorociri. Noi tratam toate meciurile la fel, chiar daca gradul de risc difera de la o partida la alta. Orice joc e foarte important din punctul nostru de vedere", ne-a precizat purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Cristian Ciocan.
Pentru fortele de ordine, pregatirea aferenta unui meci cu grad ridicat de risc incepe, la fel ca si pentru echipele implicate direct in derby, cu mai multe zile inainte de ora jocului. Politistii folosesc toate tehnicile necesare pentru a afla modul in care cele doua galerii urmeaza sa pregateasca confruntarea cu "rivalii" – forte de ordine sau fanii formatiei adverse. Informatiile oficiale si neoficiale venite pe mai multe canale sunt adunate la centrul operational, Sala Y. Acest departament a fost infiintat cu mai mult timp in urma pentru asigurarea ordinii si sigurantei la anumite evenimente, iar apoi si-a dovedit importanta si la meciurile din Liga I, unde se inregistreaza cele mai multe incidente violente. Tot in Sala Y se stabilesc traseele de afluire si defluire folosite de suporteri, echipamentul din dotarea fortelor de ordine si zonele care vor fi acoperite.
Noua lege pentru prevenirea si combaterea violentei in sport interzice accesul in stadion pentru trupele Politiei si Jandarmeriei. Astfel, in incinta arenei au voie doar stewarzii, angajati ai societatii de securitate contractate de clubul care organizeaza partida. Zona adiacenta stadionului este supravegheata de Jandarmerie, iar restul strazilor – de Politie. Alaturi de politistii in civil si cei in uniforma se mai afla si Serviciul de Politie pentru Interventie Rapida (SPIR). Chiar daca sunt vazuti rar in jurul arenelor, luptatorii SPIR sunt in permanenta alerta, asteptand doar ordinul pentru a interveni. "Mascatii" actioneaza in formatii de 5-6 membri, avand misiunea de a-i imobiliza pe suporterii recalcitranti si de a restabili ordinea. "SPIR a impus respect pentru fortele de ordine si au existat cazuri cand pana la interventia lor conflictele au fost aplanate de politistii aflati in zona. Printre acestia s-au aflat si fete care nu s-au dat in laturi cand a venit vorba de o interventie prompta", spune Cristian Ciocan.
Fumigenele, pe bucati
Cea mai mare problema cu care se confrunta fortele de ordine o reprezinta introducerea pe stadioane a materialelor pirotehnice. Dupa schimbarea legii prevenirii si combaterii violentei in sport, Politia si Jandarmeria nu mai au atributii care sa le permita depistarea persoanelor ce vin cu torte, fumigene sau petarde la stadion. Jandarmeria efectueaza doar un control sumar in zona adiacenta arenei, in timp ce perchezitiile corporale le fac firmele de securitate angajate de cluburile organizatoare. "Sunt mai multe metode de a introduce materiale pirotehnice pe stadioane. A trecut vremea cand se foloseau oameni din interiorul clubului sau materialele erau introduse pe stadion cu mai multe zile inainte de meciuri.
Poate si din cauza faptul ca la partidele importante, cu grad ridicat de risc, tribunele sunt verificate inainte de joc. Acum fanii nu mai aduc fumigenele gata confectionate. Unul vine cu pulberea, care poate fi ascunsa in captuseala hainelor. Altul vine cu cartonul. Scrie pe el «Hai Dinamo», «Hai Steaua!» sau alt nume, si nu poate fi oprit la poarta", ne-a spus purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Marius Teodorescu.