13.2 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialO sarbatoare pentru fotbalul romanesc, nu o povara cu consecinte dramatice!

O sarbatoare pentru fotbalul romanesc, nu o povara cu consecinte dramatice!

Cu cativa ani in urma, nu multi, priveam la televizor meciul Inter Milano-AC Milan, parca in semifinalele Ligii Campionilor. „Ce ghinion pe ele, sa joace una impotriva alteia, ratand posibilitatea unei finale incredibile”, m-am gandit atunci.
Azi nu ne mai uitam la altii, ci la noi. Rapid si Steaua disputa prima mansa a unui meci istoric pentru fotbalul romanesc, un sfert de finala european gazduit de Bucuresti. „Ce ghinion”, m-am gandit si, probabil, ne-am gandit cu totii in momentul tragerii la sorti. Apoi, insa, a invins ratiunea si, din punctul nostru de vedere, e bine ca avem un asemenea meci care ne asigura calificarea unei formatii din Romania in semifinalele competitiei. Ca va fi Rapid, ca va fi Steaua e mai putin important. Cert e ca Romania se va afla in „careul de asi”, cu sanse de a urca si in ultimul act caci adversara din semifinale (FC Basel sau Middlesbrough) este una accesibila.
Din pacate, meciul de azi nu e unul care sa se joace cu inima deschisa, cu bucurie si relaxare, caci el se disputa cu teama de a nu avea incidente intre cele doua galerii. UEFA e cu ochii pe noi si, probabil, ne va sanctiona imediat daca vom avea incidente, daca vreuna dintre galerii va da dovada de rasism. Steaua a avut deja probleme in actuala editie a Cupei UEFA si Ð cu siguranta va reamintiti Ð a fost nevoita sa joace un meci tocmai la Constanta dupa ce galeria sa a fost „parata” forului european pentru scandarile rasiste la adresa unor fotbalisti de la Shelbourne. Pentru stelisti, o recidiva ar fi greu de digerat si, in functie de gravitatea infractiunilor, s-ar putea merge chiar pana la excluderea pe termen limitat din competitiile continentale. De altfel, FRF a avertizat asupra faptului ca UEFA e foarte atenta mai ales la meciul-retur, unde Steaua va fi organizatoare… Normal, fara a scapa din vedere jocul de azi, din Giulesti.
In Bucuresti s-au luat toate masurile pentru ca meciul de diseara sa fie unul de fotbal, si nu un prilej pentru lupte de strada. Mii de jandarmi Ð cifra e fara precedent pentru un meci in Bucuresti Ð se vor afla in stadion, in preajma acestuia si pe intregul traseu al galeriei steliste catre Giulesti, trupe speciale vor fi in alerta pentru a interveni daca va fi cazul, iar Politia va fi si ea pe faza. Speram din tot sufletul, insa, sa nu fie nevoie de interventia lor!
Razvan Lucescu si Cosmin Olaroiu, doi dintre liderii noii generatii de antrenori din Romania, au in aceasta seara sansa de a arata ce pot in conditii de presiune maxima. Unul dintre cei mai meticulosi tehnicieni posibili, Lucescu, care diseca la milimetru tot jocul adversarilor, il va avea in fata pe Olaroiu, adeptul unei defensive ermetice si al unui joc nu spectaculos, ci care aduce rezultate. O infruntare intre doua stiluri diferite, dar bazate pe acelasi principiu: studiul adversarului pana in cele mai mici amanunte.
Cine va fi vedeta? Cine va fi jucatorul determinant al dublei Rapid-Steaua? Daniel Niculae, atacantul de 3,3 milioane de euro al Rapidului, care a invins pana acum aparari de temut precum cele ale lui Hamburg, Hertha, Rennes, PAOK sau Feyenoord? Buga, colegul sau din ofensiva Rapidului pe care nemtii de la Hamburg nu-l vor uita niciodata? Viorel Moldovan, revenit la viata fotbalului „european” prin transferul in Giulesti? Nicolita, redescoperit ca atacant si aflat intr-o forma de zile mari dupa dubla senzationala de la Sevilla? Radoi, omul de 10 milioane al lui Gigi Becali, sufletul unei echipe care se strange in jurul sau? Goian, fundasul de fier care marcheaza in cupele europene asemenea unui golgheter de clasa? Sau eroii vor veni din linia a doua, dintre jucatorii mai putin vazuti pana acum… Rada, Romeo Stancu, Grigore, Burdujan, Petre Marin, Oprita, Andrei Cristea, Ghionea?
Indiferent cine castiga, cine merge mai departe in careul de asi al competitiei, jocul trebuie sa triumfe! Nu huliganii, nu jandarmii, nu oficialii, nu greselile de arbitraj, nu vocabularul violent sau discriminator. Dupa aceasta dubla mansa, fotbalul romanesc si chiar Romania Ð nu e o exagerare, multi sunt cu ochii pe noi! Ð trebuie sa iasa cu fruntea sus si fara pata. Rapid-Steaua trebuie sa fie o sarbatoare pentru fotbalul romanesc, si nu o povara!

Bogdan Costea
Bogdan Costea
Bogdan Costea, sef departament Sport
Cele mai citite

Familia Regală a strâns laolaltă tineri, elite și politicieni din cadrul Ploieşti, Capitala tineretului din România 2024

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a găzduit, miercuri, la Palatul Elisabeta, seara dedicată municipiului Ploieşti, Capitala tineretului din România în anul 2024, eveniment în...

Cultură de canabis descoperită într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica

Procurorii DIICOT au descoperit două culturi de canabis în județul Neamț, una amplasată într-o comună și cealaltă într-o zonă împădurită de pe muntele Pietricica....

Ciucă nu-l vrea premier pe Ciolacu dacă va câștiga alegerile prezidențiale

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, miercuri, că, dacă va câştiga alegerile prezidenţiale, nu l-ar pune premier pe Marcel Ciolacu, arătând că acesta susţine...
Ultima oră
Pe aceeași temă