15.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialMeciul Ungaria-România, fără spectatori. FIFA a respins apelul federaţiei maghiare

Meciul Ungaria-România, fără spectatori. FIFA a respins apelul federaţiei maghiare

Comisia de Apel a FIFA a respins recursul făcut de Federaţia Ungară de Fotbal (MLSZ) şi a menţinut decizia Comisiei de Disciplină, care sancţionase Ungaria cu disputarea fără spectatori a meciului cu România, din preliminariile CM-2014, a anunţat site-ul oficial al MLSZ. 

Federaţia de la Budapesta a anunţat că va apela şi la ultima cale de recurs, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

„Este o decizie severă şi injustă ca echipa naţională să fie sancţionată în meciul crucial pentru cel mai important turneu internaţional din cauza unui incident produs la o partidă amicală“, se arată într-un comunicat dat publicităţii pe site-ul federaţiei de la Budapesta, în care se anunţă că se va face apel la această decizie.

Comisia de Disciplină a FIFA a decis să sancţioneze federaţia ungară, după manifestările de rasism şi antisemitism de la meciul amical cu Israel din august 2012, astfel că partida Ungaria-România, din preliminariile CM-2014, programată în martie, se va juca fără spectatori.

De asemenea, federaţia de la Budapesta (MLSZ) a fost amendată cu 40.000 de franci elve­ţieni.

Meciul Ungaria-România este programat la 22 martie.

Potrivit FIFA, Ungaria a fost sancţionată având în vedere „gravitatea“ incidentelor antisemite de la meciul amical cu Israel, din 15 august 2012. În cursul acestui meci, încheiat la egalitate (1-1), suporterii unguri au proferat insulte precum „evrei ticăloşi“, „Buchenwald“ (referire la un lagăr nazist din Germania) sau „Viva Mussolini“. În timpul imnului israelian, „Hatikvah“, sute dintre ei ­s-au întors cu spatele către teren.

„După o anchetă aprofundată, în cursul căreia MLSZ a recunoscut şi regretat comportamentul unui grup de suporteri unguri, membrii comisiei de disciplină a FIFA au condamnat unanim aceste acte odioase de natură rasistă, antisemită, provocatoare şi agresivă comise de fanii echipei Ungariei“, subliniază FIFA.

De asemenea, Comisia de Disciplină a FIFA a decis sancţionarea federaţiei bulgare (BFU), după ce la meciul cu Danemarca, din 12 octombrie, jucătorul danezilor, Patrick Mtiliga, a fost victima injuriilor rasiste din partea fanilor bulgari. Astfel, partida Bulgaria-Malta, din preliminariile CM-2014, programată în 22 martie, se va juca tot fără spectatori. BFU a fost amendată de FIFA cu 35.000 de franci elveţieni.

„MLZS şi BFU au fost avertizate în privinţa comportamentului pe viitor, iar dacă astfel de incidente vor mai avea loc, Comisia de Disciplină a FIFA nu va avea altă soluţie decât să impună sancţiuni mai dure, putând merge până la pierderea unui meci, retragerea de puncte sau descalificarea dintr-o competiţie“, a notat FIFA pe site-ul oficial.

Mircea Sandu se teme de ­reacţiile suporterilor români

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a declarat că şi-ar dori ca partida cu Ungaria din martie să se dispute cu spectatori şi a precizat că îi este frică de manifestările xenofobe ale suporterilor români la partida retur din toamnă. „Nu e o decizie finală. Nu e o soluţie ca la meciurile foarte mari să îi privezi pe spectatori. Restul sancţiunilor, depunctare sau excludere din preliminarii, mi se par dure, dar corecte. Îmi pare rău dacă această soluţie va rămâne. 

Doream să mergem la Ministerul Transporturilor pentru a cere un tren special pentru cei 1.800 de fani care ar fi mers, iar de acolo să se meargă mai departe spre Amsterdam. Mi-e teamă, pentru că avem exemple ale echipei Dinamo, pentru meciul echipei naţionale pe care îl vom avea în toamnă la Bucureşti cu Ungaria. Să nu intrăm la xenofobie, pentru că apoi urmează meciul cu Turcia. Suporterii se pot manifesta împotriva mea, a echipei, a antrenorului, dar nu rasism şi xenofobie, pentru că altfel noi suntem perdanţii“, a spus Sandu.  

Cele mai citite

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate zilnice la domeniile „.ro”. Digitalizarea și AI, esențiale pentru viitor

Aproximativ 6.000 de incidente de securitate cibernetică au loc zilnic la domeniile ".ro", a anunțat miercuri Victor Vevera, directorul general al Institutului Național de...

Liban: Noi explozii după ce au fost detonate și stațiile radio ale Hezbollah

Noi explozii au fost semnalate miercuri în Liban, în urma detonării unor dispozitive de emisie-recepţie folosite de gruparea Hezbollah, la o zi după ce...

Trezoreria SUA impune noi sancțiuni împotriva Rusiei și a Coreei de Nord

Reprezentanții Trezoreriei din SUA au informat că au fost impuse noi sancțiuni. Acestea vizează Rusia și Coreea de Nord. Mai exact, este vorba despre...
Ultima oră
Pe aceeași temă