» Pe 27 noiembrie va avea loc Adunarea Generala a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, iar cel mai important punct va fi alegerea presedintelui forului olimpic, cel care va gestiona activitatea pana dupa Olimpiada de la Londra 2012. Initial se credea ca va fi o intalnire linistita, dar ultimele evenimente, inclusiv posibila intrare in cursa a lui Octavian Bellu, au agitat apele.
O restructurare severa a sistemului se impune, dar marea problema este cine si cum o va face, avand in vedere complexitatea procesului, dar si conservatorismul conducerilor federatiilor de profil. La ora actuala, sperantele se indreapta spre actualii sefi ai Agentiei Nationale pentru Sport (ANS) si ai Comitetului Olimpic si Sportiv Roman (COSR), Octavian Bellu si Octavian Morariu, care, teoretic, ar trebui sa colaboreze. Practic insa, politicile celor doi nu se potrivesc.
Pe de o parte, Bellu viseaza la reinfiintarea Ministerului Sportului, promis de presedintele Traian Basescu, institutie pe care sa o conduca, dar in acelasi timp nu exclude o eventuala candidatura la fotoliul de lider al COSR. Dupa toate aparentele, fostului antrenor ajuns in fruntea sportului romanesc direct din sala de sport, cu o scurta halta de consilier prezidential la Cotroceni, a inceput sa-i placa din ce in ce mai mult munca de birou.
Din pacate, in afara de promisiuni, incurajari si vorbe bune, cu care si-a atras simpatia multor oameni de sport si nu numai, Octavian Bellu nu prea are ce-si trece in cont la capitolul realizari manageriale.
Pe de alta parte, Morariu se gandeste cum sa treaca toate federatiile nationale sportive sub, umbrela forului pe care il conduce, un plan mai vechi al sau pe care de patru ani nu reuseste sa-l demareze. "ANS si-ar putea concentra atentia in organizarea competitiilor pe plan local, in sustinerea cluburilor si dezvoltarea infrastructurii pentru sportul de masa. Pentru ca sportul de masa trebuie sa ramana la ANS, MEC sau la adminstratiile locale", spunea Morariu inainte de Beijing, mizand la acea vreme pe sprijinul lui Octavian Bellu.
Dupa JO, insa, dupa ce Traian Basescu a spus ca se impune reinfiintarea unui minister al sporturilor, actualul sef al ANS a declarat in mai multe randuri ca ideea lui Morariu implica un proces de lunga durata, complicat, pe parcursul caruia ar trebui schimbate sau amendate numeroase legi, fara a adauga vreun comentariu in sprijinul acestei initiative. Mai mult, Bellu nu a exclus posibilitatea de a candida la sefia COSR, idee care, implicit, l-ar plasa in tabara adversa lui Morariu, nicidecum in cea care sustine initiativele actualului presedinte al COSR.
In acest context, pana la data de 27 noiembrie se anunta furtuni puternice in culisele sportului romanesc.
» Jocurile Olimpice de la Beijing au demonstrat ca previziunile pesimiste lansate in 2000, dupa intre-cerile de la Sydney, vizavi de situatia sportului romanesc, au avut un fundament real. "N-am semanat nimic in ultimii ani si n-o sa mai avem ce sa culegem. Daca in virtutea inertiei la Sydney am inregistrat un mare succes, la Atena este posibil sa mai mearga treaba, dar la Beijing si Londra intrevad rezultate din ce in ce mai slabe daca nu se vor lua masuri de intarire a bazei piramidei sportului romanesc", avertiza Ion Tiriac la finalul anului 2000, pe vremea cand era presedinte al Comitetului Olimpic Roman. Anii si, mai ales, performantele din ce in ce mai scazute au demonstrat ca Tiriac a avut dreptate.