» Fotbalul romanesc, cu tot ce inseamna el, s-a dus de rapa incet, dar sigur, iar ultimii patru ani, care au coincis cu cel de-al cincilea mandat de presedinte al lui Mircea Sandu, au pus "bomboana pe coliva". De cand Mircea Sandu si-a desavarsit visele de marire si a facut tot posibilul sa ajunga in structurile de conducere ale UEFA, a inceput si caderea galopanta a intregii structuri fotbalistice de la noi, la toate nivelurile. Preocupat de cu totul alte lucruri, Mircea Sandu a scapat total din mana haturile unui fenomen pe care, ani buni, a reusit sa il controleze. Urmarea: coruptie, lipsa de performanta, bani negri, imbogatiti peste noapte, pierderea totala a credibilitatii. Concluzia: fotbalul romanesc are nevoie urgenta de o schimbare din temelii, iar organizarea unor alegeri anticipate (mandatul de presedinte al lui Mircea Sandu ar expira in aprilie 2010) se impune ca singura solutie.
La inceputul anului 2005, mircea sandu a anuntat ca nu mai candideaza pentru un nou mandat de presedinte al FRF. Era sef al forului fotbalistic de la noi inca din august 1990 si, cu siguranta, era cazul sa spuna stop unei activitati care avusese destule rezultate bune, mai ales ca perioada de dupa evenimentele din 1989 a fost una care cu greu a putut fi "guvernata" de cineva, indiferent de domeniul de activitate.
Numai ca, din pacate, sfatuit prost, dar si mai probabil din dorinta de a ajunge in structurile de conducere ale forului european UEFA, acolo unde se afla amicul Michel Platini, "Nasul" s-a razgandit si, in noiembrie 2005, a obtinut un al cincilea mandat de presedinte al FRF dupa o lupta cu Gica Popescu, decisa in culise cu ajutorul unor presedinti de cluburi cu mare influenta.
De aici a inceput dezastrul. Probabil mult prea preocupat de UEFA, unde pana la urma a reusit sa ajunga vicepresedinte, Mircea Sandu a scapat total din vedere fenomenul fotbalistic de la noi. Lasati fara stapan – ceilalti angajati federali nu au nici autoritatea, puterea de decizie si nici dorinta de a interveni in vreun fel pentru a "deranja" pe unul sau altul – cei care se ocupa de fotbal au dinamitat, pur si simplu, un sport care ne aducea satisfactii. "Cooperativa" anilor ’90, cu personaje pitoresti precum "Tata Jean", "Pinalti" sau "Romel" Pascu in prim-plan, este deja un vis pe care unii il considera frumos. Acum s-a trecut la mita, coruptie, la bani negri, la bani pentru arbitri, la sfere de influenta, valize pline cu milioane. Castigurile din fotbal nu mai sunt de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro, ci al milioanelor, caci multi dintre cei care detin echipe de fotbal sau sunt in anturajul unor astfel de grupari au descoperit mirajul pariurilor, al meciurilor aranjate simplu, dar aducatoare de bani.
Au aparut jignirile de neimaginat, vorbe grele care in urma cu 10-12 ani nici nu se puteau concepe printre patronii sau presedintii de cluburi. Oamenii s-au indepartat de fotbal, iar stadioanele sunt din ce in ce mai goale sau populate in mare parte doar cu golani care ajung in tribune doar pentru a injura, a se bate sau a purta un razboi cu fortele de ordine. Se dau bani arbitrilor, se trimit ordine clare cum sa conduci un meci sau altul si a fost nevoie ca DNA sa intre in actiune, pentru ca altfel la FRF se doarme bine.
In acest adevarat dezastru al fotbalului romanesc, presedintele Mircea Sandu vine si, cu o figura senina, spune ca nu are nici o vina. Arata cu degetul spre altii, anunta noi arestari, dar nu isi asuma nici o vina. El, presedintele, "Nasul", omul care de 19 ani conduce Federatia si stie tot ce misca in fotbalul romanesc, e curat ca lacrima. O aberatie mai mare ca asta nu am mai auzit!
Nici vorba sa lansam vreo acuzatie la adresa lui Mircea Sandu. Nu, nu el aranjeaza meciuri pentru a se castiga milioane la pariuri; nu, nu el da bani arbitrilor pentru a le influenta evolutiile; nu, nu el a ratat calificarea la Campionatul Mondial; nu, nu el merge pe stadioane si se bate cu jandarmii; nu, nu el alearga pe strazi cu valizele de bani pentru a "premia" victoria vreunei echipe s.a.m.d. Dar el, Mircea Sandu, este presedintele sub "domnia" caruia se intampla toate acestea fara a face nimic! si atunci, el, Mircea Sandu, e partas la toate aceste rele si, impreuna cu echipa sa, trebuie sa isi depuna mandatul!
ADUNAREA GENERALA
Forul care alege presedintele FRF a devenit o marioneta in mainile catorva presedinti de cluburi cu influenta, care fac si desfac lucrurile in anumite zone ale tarii. Este de notorietate faptul ca Mircea Sandu a devenit presedinte al FRF in 2005 cu ajutorul nemijlocit al gruparilor din minerit. Coordonate din umbra de Marin Condescu, acestea i-au adus zeci de voturi lui Mircea Sandu, suficiente pentru a contribui decisiv la victoria "Nasului". Cei aproape 300 de delegati reprezinta o masa de manevra fara opinie, fara atitudine, care este chemata anual pentru a da credibilitate unor actiuni care slujesc intereselor unora sau altora.
Comitetul executiv
Organul de conducere "de zi cu zi" al FRF este o copie fidela, in miniatura, a Adunarii Generale, o masa de manevra condusa de Mircea Sandu. Interesant e faptul ca printre cei care decid soarta nationalei, a echipelor din cupele europene sau a Ligii I se afla si responsabilii fotbalului feminin, ai fotbalului in sala, ai cluburilor din liga a II-a si a III-a, ai activitatii de la nivelul copiilor si juniorilor. Persoane onorabile si, fara indoiala, bine intentionate, dar fara nici o cadere pentru a lua decizii in activitati care nu ii privesc, "rolul" lor fiind doar acela de a ajuta, prin votul lor, in impunerea anumitor puncte de vedere!
Secretarul general
Adalbert Kassai este, alaturi de Mircea Sandu, printre "veteranii" FRF, numarul mandatelor sale fiind comparabil cu cele ale presedintelui. si el un om care stie tot ce inseamna fotbal in Romania, mai ales in esaloanele inferioare, de care se ocupa in ultimii ani, Adalbert Kassai raspunde si de Comisia Centrala a Arbitrilor (CCA), recent intrata in vizorul DNA! si cum la DNA se vorbeste despre CCA ca o institutie corupta, in care presedintele Gheorghe Constantin a luat bani pentru a ajuta unul sau altul dintre cluburi, dar a si dat mai departe bani unor arbitri pentru a-i "stimula" in luarea unor anumite decizii, e clar ca si secretarul general Kassai a inceput sa ridice semne de intrebare. Faptul ca astfel de actiuni de coruptie se pare ca s-au petrecut sub ochii sai, fara a avea vreo reactie, il face vinovat, daca nu de aceleasi fapte, macar de indolenta si de necunoastere a gravelor abateri petrecute in "gradina" proprie.
COMISIA CENTRALA A ARBITRILORTRILOR
Ultimii ani au insemnat o adevarata explozie de acuzatii la adresa acestui departament in care rezultatele sunt nule, si spunem asta avand in vedere faptul ca nici un arbitru roman nu a mai ajuns la un campionat mondial sau european de ani de zile, iar elita europeana nu cuprinde si vreun nume propus de la Bucuresti. Coruptie, mita, sfere de interese, acuzatii care de care mai grave – acestea au fost coordonatele CCA in ultimul timp, culminand cu cele intamplate in aceasta saptamana, dovezi clare ale faptul ca banii negri circula nestingheriti printre cei care erau imbracati, pana de curand, in negru.
DIRECTORUL general
Ionut Lupescu vine avand in spate "generatia de aur", insa meritale sale se pare ca se opresc aici. Cel care nu cu mult timp inaintea numirii sale la FRF il facea "albie de porci" pe Mircea Sandu, acceptand apoi sa lucreze cu acesta desi cu cateva luni inainte ii ceruse, in strada, demisia, ar trebui sa raspunda de cateva domenii cu rezultate din ce in ce mai putin vizibile: echipa nationala, echipele de tineret si juniori, scoala Federala de Antrenori, compartimentul juridic. Interesant e faptul ca, desi i-a fost alaturi lui Victor Piturca in ultimii ani, Lupescu l-a abandonat fara remuscari atunci cand a fost vorba de impartirea raspunderii. Culmea, tot el este chemat sa vina cu propuneri si in ceea ce priveste viitorul antrenor! Probleme au fost si la compartimentul juridic al FRF, aflat in sarcina directa a lui Lupescu, forul fiind acuzat pentru modul in care au fost gestionate subiecte gen palmaresul clubului Poli Timisoara, transferurile fotbalistilor Shroj si Abiodun s.a.m.d.
DIRECTORUL sportiv
Subordonat direct lui Lupescu, Daniel Prodan pare coplesit de sarcinile primite, care cuprind activitatea la echipa nationala A, la lotul national feminin si la cel de fotbal in sala. Despre nationala nu mai are rost sa vorbim, iar despre reprezentativa feminina nu prea avem ce spune pentru ca rezultatele sunt dezastruoase. Au mai aparut calificari la fotbalul in sala, dar si in acest caz se pare ca a fost vorba doar de un foc de paie, caci si aici s-a intrat pe o panta descendenta a rezultatelor.
DIRECTORUL TEHNIC DE LA TINERET, OLIMPICI SI JUNIORI
Miodrag Belodedici raspunde direct de activitatea loturilor nationale "mici" care, din pacate, au copiat in ultimii ani rezultatele din ce in ce mai slabe ale primei reprezentative. Nici la acest nivel nu au mai venit calificarile la turneele finale, desi in unele cazuri – vezi echipa de tineret, in toamna trecuta – am fost destul de aproape de un rezultat favorabil. Faptul ca la echipa nationala nu a mai aparut, in ultimii ani, "sange proaspat", ca in campionat sunt preferati jucatori straini in locul tinerilor fotbalisti romani care, se pare, nu au o valoare care sa-i recomande e un semnal de alarma asupra faptului ca si la acest nivel sunt probleme.
DIRECTORUL de relatii internationale
Florin Prunea, asemenea lui Ionut Lupescu, a fost un vehement contestatar al activitatii lui Mircea Sandu. Imbracat in straie sindicale, Prunea s-a aflat in fruntea unei manifestatii prin care se cerea demisia lui Mircea Sandu, "coruptul", "hotul si mafiotul". Mai mult, dupa ce a recunoscut public faptul ca a participat la blaturi pe vremea cand era jucator, Prunea a primit, drept recompensa probabil, locul caldut de la FRF. Ocupandu-se de unul dintre cele mai placute departamente de la FRF, care are pe "cap" si Directia de protocol si relatii internationale, Florin Prunea si-a potolit subit elanul de justitiar devenind un aprig sustinator al "Nasului".